Kontracepcija za vrijeme dojenja

Mnogi su uvjereni da dojenje sprečava od nove trudnoće, no to ipak nije potpuno sigurna metoda. Mlade majke imaju na raspolaganju mnoge druge metode koje dolaze u obzir

Kad sam opet plodna?

Prva ovulacija nakon poroda individualna je. Bitnu ulogu igra dojenje. Doji li majka, prva menstruacija može se pojaviti tek nakon više od šest mjeseci. U protivnom se ovulacija pojavljuje najčešće četiri do šest tjedana nakon porođaja. No s obzirom da se menstruacija javlja tek dva tjedna nakon ovulacije možete i odmah nakon porođaja biti plodni, a da ne znate.

Dojenje ne nudi potpunu sigurnost

Tko misli da je dojenje sigurna metoda sprječavanja trudnoće, s njime se priroda može poigrati. Točno je da se u majčinom mozgu prilikom dojenja luči hormon prolaktin koji je zaslužan za stvaranje mlijeka. Što više taj hormon cirkulira u krvi to će kasnija biti ovulacija. No već same pauze pri dojenju koje traju duže od četiri sata mogu toliko smanjiti razinu prolaktina, da dođe do ovulacije. Stoga bi čak i majke koje isključivo doje trebale razmišljati o kontracepciji.

U tom slučaju se ne preporučuju kontracepcijske pilule jer estrogeni koje sadrže mogu zaustaviti dotok mlijeka. Ti se hormoni uostalo putem mlijeka prenose na dojenčad. Relativno visoka količina hormona u pilulama može izazvati posljedice u djetetovom razvoju. Nakon poroda prirodne metode sprečavanja vrlo su nepouzdane. Ciklus se nakon trudnoće opet mora ustaliti. Stoga se prvih nekoliko mjeseci ne preporuča metoda mjerenja temperature ili aparatić za utvrđivanje ovulacije. No postoje mnoge druge metode koje ne sadrže estrogen.

Kontracepcijske metode tijekom dojenja

Spirala Najranije šest do osam tjedana nakon poroda može se umetnuti spirala. Maternica se tek tada vraća u svoju normalnu veličinu. Osim toga treba čekati da iscjedak iz maternice potpuno prestane kako ne bi došlo do infekcija. Prednost spirale jest da se žena narednih pet godina ne mora brinuti o zaštiti. S druge pak strane postoji mogućnost da pri umetanju spirale dođe do ozljeda, da ispadne ili da čak promijeni položaj. Moguće je i krvarenje.

Unutarmaternični sustav (IUS) Prednost ove metode spram spirale jest da se smanjuje jačina i trajanje krvarenja pri menstruaciji. Mukozni čep maternice zatvara ulaz te tako štiti od infekcija. Zbog niže količine hormona nego kod kontracepcijske pilule, može se koristiti za vrijeme dojenja. Ne utječe na stvaranje mlijeka.

Minipilula/Depo Provera hormonska injekcija Minipilula i tromjesečna injekcija ne sadrže estrogen već samo gestagen. Ne zaustavljaju tok mlijeka pa su stoga pogodne za dojilje. Hormoni mogu preko mlijeka dospjeti do djeteta no liječnici tvrde da je ta količina za bebe neopasna. Nedostatak minipilule jest da se svaki dan mora uzimati u točno isto vrijeme. Hormonska injekcija Depo Provera je s te strane sigurnija jer se o njoj mora voditi računa samo svaka tri mjeseca. Kontracepcijski implantati sadrže doduše također samo gestagene no u znatno većoj količini, pa se stoga ne preporučuju tijekom dojenja.

Metode barijere

Tijekom dojenja pogodne su metode barijere u što se ubrajaju kondomi ili dijafragma. Osobito netom nakon poroda kad je prisutan još iscjedak iz maternice svakako je kondom bolji odabir. Dijafragma se nakon poroda mora nanovo prilagoditi jer su se vagina i cerviks promijenili, a to je moguće otprilike tri mjeseca nakon poroda kad se vagina potpuno vratila u svoj položaj. Dijafragma bi se uvijek trebala kombinirati sa spermicidnim pastama. U razgovoru s ginekologom odredite koja je metoda najbolja za vas.

Tagovi: ,

Vezano uz temu

žena leži na krevetu u grudnjaku nakon dojenja

Kada očekivati povratak dojki u normalu nakon dojenja?

Bolne bradavice, mlijeko koje curi, iscjedak... Što vas…

prehrana dojilja

Što (ne)smije jesti dojilja?

Hrana koju majka konzumira mijenjat će okus njenog…

dojenje

Napreduje li dobro moja beba i je li joj dojenje dovoljno?

Dojite, sve se čini OK, ali vaša beba…

odvikavanje od dojenja

Odvikavanje djeteta od dojenja

Za dijete je odvajanje od majčinih prsa ozbiljan…

Pročitajte i:

Keira Knightley,

Kći slavne glumice prohodala s devet mjeseci? Je li to normalno?

Glumica Keira Knightley otkrila je kako joj je kći u potpunosti preskočila fazu puzanja i…

Slavna manekenka rodila svoje prvo dijete

Dolazak prinove za 25-godišnju manekenku i glazbenika, nakon turbulentnog ljubavnog razdoblja, bit će slatki novi…

Nakon dva pobačaja dočekali svoje prvo dijete

"Prestala sam vjerovati vlastitom tijelu i prihvatila da ja to ne mogu", rekla je glazbenica…