Kako se igrati s bebom

I malene bebe vole igru, štoviše uživaju u njoj. Osim što je igra zabavna, ona je i način da se roditelj i dijete povežu. Kako se igrati s malom bebom? Donosimo savjete iz knjige Razvoj djece kroz igru autorice Anne Pulkkinen i nakladnika Mozaik knjiga!

Svaki dan u otprilike isto doba odvojite određeno vrijeme za igru s djetetom, tijekom kojeg ćete zaboraviti na svakodnevne obveze, poslove i probleme

Kako prepoznati želi li se beba igrati ili odmarati

Znanstvenici koji se bave istraživanjem ponašanja male djece, podijelili su dnevni ritam beba u nekoliko svjesnih stanja koja se stalno izmjenjuju, a koje roditelji mogu jednostavno prepoznati te na taj način iščitati iz djetetovog ponašanja želi li se igrati ili odmarati.

6 osnovnih stanja djetetova ponašanja:

 1. U mirnom budnom stanju beba se gotovo ne miče, ali pozorno promatra što se događa. Bebine su oči širom otvorene. To mirno budno razdoblje dobro je za mirne igre u kojima dijete može pogledom slijediti majčino ili očevo lice ili neki predmet.
 2. Aktivno budno stanje je najbolje vrijeme za igru. Dijete se često miče, glasa se i "šara" pogledom. Sada je idealno vrijem za igre kretanja. Što je dijete starije, ta aktivna traje dulje. Važno je da dijete s vremenom nauči zabaviti se u toj fazi i samo.
 3. Vikanjem dijete vam želi reći da je, na primjer, ili da se ne osjeća dobro. Dijete se obično u tom slučaju umiri ako ga podignete, naslonite na rame i milujete. Umiri li se dijete uz vas, ubrzo će prijeći u aktivno budno stanje, spremno promatrati okolinu i možda se poigrati.
 4. Dijete je pospano prije odlaska na spavanje ili neposredno nakon buđenja. Djetetove oči u tom stanju djeluju gotovo posve nezainteresirano i pogled je često "staklakast". Mnoge se bebe mršte i vjeđe su im teške. Pustite dijete da u tom stanju utone u san ili da se polako probudi.
 5. Razdoblje mirnog sna prepoznatljivo je po posve opuštenom licu. Bebine vjeđe su spuštene i mirne. U tom stanju beba se gotovo ne miče.

Priprema za igru s bebom

 • za igru je najbolje dijete potpuno osloboditi odjeće, kako bi imalo punu slobodu kretanja
 • prostorija u kojoj ćete se igrati mora biti ugodno zagrijana, znači na otprilike 25 do 27 stupnjeva Celzijevih. Pazite da dijete ne bude na propuhu
 • na pod prostrite prekrivač ili veći ručnik
 • važno je da se spustite na djetetovu razinu, da sjednete ili legnete na pod
 • lagano se odjenite, na taj će način beba biti u stalnom dodiru s vašom kožom.

Nježna uvertira

 • dok se igrate, nježno razgovarajte s djetetom, gledajte ga i milujte
 • uvijek odaberite manji broj poticaja i ne zaboravite na kraće stanke
 • mirnije trenutke dijete može iskoristiti za stjecanje iskustava s raznim materijalima
 • igri neka se priključe i starija braća i sestre (to je dobro sredstvo protiv ljubomore, jer će se uvjeriti kako ništa ne propuštaju). Također, dok se jedan roditelj igra s bebom, drugi roditelj se može posvetiti starijoj djeci i raditi s njima nešto što je primjereno njihovoj dobi.

Kako pronaći odgovarajuću igru

Koja bi mu se ogra mogla svidjeti? Pri odabiru odgovarajuće igre možete se voditi razvojnim stupnjem na kojem se dijete nalazi i zajedno s njim iskušati razne poticaje. Pokušajte intutivno osjetiti sviđa li se igra vašem djetetu i izvodi li dijete sve pokrete samostalno. Ako mu se ne sviđa, igru odmah prekinite. Razmjenite malo nježnosti s djetetom pa mu nakon nekog vremena ponovno ponudite istu ili neku drugu igru. Nakon nekog vremena redovite igre s djetetom, usvajanja raznolikih igara, postat ćete sigurni u odabir igre.

Djetetova omiljena igra

Uvijek se ravnajte prema razvojnom stupnju u kojem se dijete trenutačno nalazi, ne samo prema njegovoj stvarnoj dobi. Pozorno pormatrajte dijete, kako se osjeća u određenom trenutku. Mislite li da bi rado neku živahnu igru, punu pokreta ili je možda raspoloženije za nešto mirnije… Nakon nekog vremena znat ćete koje su igre djetetovi "favoriti". Mnoga djeca vrlo brzo odaberu omiljene igre i uvijek ih iznova rado igraju.

Držite li pravilno bebu dok se s njom igrate?

Ponavljajte sve pokrete i igre što je moguće češće, pa će vaša beba ubrzo naučiti što pripada kojoj igri.

U mnogim igrama morate bebu podizati s podloge. Pritom uvijek koristite jedan od dva sigurna načina držanja:

1. ZAHVAT POSUDE

Držite ga s obje strane čvrsto za trup, tako će se osjećati sigurno. Pritom palce držite na bebinim prsima, a ostale prste lagano raširite na njenim leđima. Na taj način vaše ruke tvore široku "posudu" oko djetetova tijela. Nemojte dijete držati neposredno pod pazuhom, već malo niže, jer bi ga takav položaj mogao boljeti.

2. PODIZANJE POSTRANCE

Leži li beba na leđima, najbolje je da je podižete postrance. Beba leži na leđima, obujmite je zahvatom posude. Sad je okrenite tako da leži postrance i u tom položaju polako podignite. Beba pritom može sama držati glavu. Da biste bebu spustili na podlogu, najprije ćete spustiti djetetove kukove i ramena i na kraju glavicu.

Izaberite prave igračke

Vašem djetetu ne treba mnogo igračaka. Sljedeći su predmeti primjereni za igru:

U PRVOM TROMJESJEČJU

 • lopta za vodu (promjera 30 centimetara) sa samo jednim vanjskim šavom. Ne smije biti previše šarena
 • nekoliko manjih igračaka (crveni koluti za držanje…)
 • dekica za bebe

U DRUGOM TROMJESJEČJU

 • lopta za vodu (promjera 40 centimetara)
 • nekoliko dodatnih manjih igračaka, nekoliko plastičnih posudica

DRUGIH ŠEST MJESECI

 • manje igračke i predmeti iz kućanstva (kuhače, plastične posudice, zdjelice…)
 • za igre puzanja i penjanja: stolac, niske ljestve za kućanstvo, madrac ili putni kovčeg
 • nogometna lopta
 • tanji ručnik
 • slikovnica

Pročitajte i:

tata s djetetom u bolnici

Oni su se prvi borili: '20-godišnji trud uništen je odlukom o 15 minuta s djecom u bolnici!'

"Hrvatskoj je trebalo 20 godina da se humanizira liječenje djece u bolnici i umanje negativni…

Poznati glumac i supruga Kristina dobili treće dijete

"Ne stajemo dok ne bude curica!", rekao je svojedobno glumac. U zagrebačkom rodilištu u Petrovoj…

Zašto su djeca rođena u srpnju toliko posebna?

Ako se ovaj mjesec pripremate za dobrodošlicu novom članu obitelji, postoji mnogo razloga za –…

trudnica rađa u vrijeme pandemije koronavirusa

Porod s maskom, djeca u bolnici bez roditelja i pratnja na porodu s testom na Covid 19! Je li ovo 'novo normalno'?

Kristina Turudić Leko, koordinatorica peticije Udruge Roda, kojom se traži ukidanje zabrane pratnje na porodu…