Bebe vole rutinu

Bebe vole ako je njihov svijet malo predvidiv: nakon maženja će mi presvući pelenu, nakon spavanja dobivam kašicu… Dok je za nas to skup dosadnih pravila, njima rutina predstavlja sigurnost i zaštićenost.

Zamislite da ste tek došli na novo radno mjesto i odmah primijetili da ondje nema pravila prema kojima bi ste se mogli orijentirati. Nitko vam ne govori kad se počinje raditi, kada je pauza. Ne biste li se osjećali izgubljeno? Anna Wahlgren, švedska stručnjakinja za odgoj i autorica ovu situaciju uspoređuje sa situacijom bebe koja živi u obitelji bez struktura. Uvjerena je da je mališanu od početka potreban okvir u koji su uklopljene njegove dnevne potrebe poput spavanja, hranjenja, previjanja, maženja i igre. Što je ta struktura jasnija, dijete se osjeća sigurnije jer zna kada što slijedi.

Razvrstavanje svijeta

Već nekoliko dana nakon rođenja dijete počinje razvrstavati svijet oko sebe. “Dijete traži povezanost uzroka i posljedice te stvara očekivanja o tome kako funkcionira svijet. Temeljna potreba svake bebe jest otkriti pravilnosti”, potvrđuje hamburška psihologinja Renate Barth. “Takvo ponašanje roditelji mogu iskoristiti da bi izgradili dnevnu rutinu”, preporuča stručnjakinja.

Naime, rutina ima brojne prednosti za dijete i roditelje:

a) beba ne mora stalno ulagati energiju u ponovno razvrstavanje svijeta, već može bezbrižnije napredovati. Poznato stvara povjerenje, odagnava nesigurnost i dopušta djetetu da dođe u stanje unutrašnje ravnoteže što je idealan temelj za nova opažanja i kreativnost.

b) roditelji se rasterećuju jer djeca koja poznaju rutinu spavaju bolje i u određeno vrijeme. U tim razdobljima se majka i otac mogu odmoriti ili u miru pročitati novine.

Strukturirana svakodnevica

Kako zapravo nastaje rutina koja nije kruti raspored sati, nego je prilagođena i djetetu i roditeljima? Renate Barth preporučuje: “Roditelji se najbolje orijentiraju prema temeljnim potrebama svoje bebe – prema spavanju, hranjenju i igri te iz toga razvijaju rutinu koju dijete može prepoznati.”

To neka bude vaša vodilja kada određujete svoj put do strukturirane svakodnevice. Nekoliko dana svjesno promatrajte bebu. Već nakon kraćeg vremena po tonu glasa i jačini plača razaznat ćete kada je umorno, gladno ili mu je dosadno. Oslonite se u potpunosti na svoj osjećaj. Kada doznate koje doba dana dijete preferira za spavanje, jelo ili igranje, uzmite to kao temelj za utvrđivanje dnevnog ritma.

Idealno je ako u dnevni raspored uvedete rituale za važne događaje: za početak dana, previjanje, hranjenje, spavanje, igru i završetak dana.

A ovako bi mogao izgledati dnevni raspored

Vrijeme spavanja

Kada je bebi vrijeme spavanja, spustite roletu, navijte glazbenu kutiju i pobrinite se da uvijek zaspe na jednak način – na primjer u krevetu ili u vašem naručju. Možete naravno izabrati i drugačije rituale. No zadržite jednom odabrani redoslijed. Već nakon nekoliko dana beba zna da se roleta spušta jer je vrijeme spavanja i odmah će postati malo umornija. Savjet Djeca ponekad trebaju pomoć da nauče razlikovati dan i noć. Kad dijete spava tijekom dana, nemojte zamračiti sobu kao da je noć. Vrata ostavite malo odškrinutima. Noću pazite da sve ostane mirno – pa i kada morate previti bebu.

Obroci

Odaberite tihu glazbu i određeno mjesto na kojem dojite ili dajete bočicu bebi. Dijete će vrlo brzo opaziti o čemu se radi i veselit će se obroku čim se oglasi glazba, a vi potražite odabranu fotelju. Savjet Neka novorođenčad u početku popiju samo gutljaj-dva i potom opet zaspu. Obroci se tako prilično produžuju. Da biste to spriječili, probudite bebu i ohrabrite je da izdašno popije. Jedan obrok ne bi trebao trajati dulje od 20 – 30 minuta.

Dobro osmislite rituale

Engleska babica Tracy Hogg, (zbog posebnog talenta u ophođenju s djecom zvana i «šaptačica bebama») preporučuje roditeljima da dodatno naglase rutinu komentirajući sve što čine. Primjerice, da govore «Sad ću te podići iz krevetića», «Dođi, sad ćemo ti promijeniti pelene», «Sad ću ti skinuti košuljicu». Ako vaša beba još i ne razumije riječi, po načinu na koji govorite nakon nekog će vremena prepoznati što će se dogoditi. Čim se vi i vaše dijete naviknete na čvrstu rutinu ustanovit ćete da je svakodnevica postala mirnija jer vaše dijete bolje spava pa je zato i zadovoljnije u budnoj fazi.

Važno! Koje god rituale uveli, razmislite želite li ih se držati idućih tjedana. Možda vam se sada velikom srećom čini da vam četverotjedno dijete mirno zaspi na grudima dok dojite. No možete li to zamisliti svake večeri? Ako ne možete, odaberite drugi ritual uspavljivanja.

Nemojte biti kruti

Dnevnu rutinu, naravno, možete promijeniti. Možete, primjerice, poželjeti da dijete spava u svojoj sobi, a ne kao do sada u roditeljskom krevetu. Računajte s tim da će dijete na svaku promjenu reagirati nemirom i češće plakati jer mu nisu ispunjena očekivanja. Potrebno je oko tjedan dana da prepozna nova pravila i da opet bude zadovoljno.

I dijete će vama pokazati kada nešto treba promijeniti. Može se dogoditi da postane grintavo te da odjednom slabije jede i spava. Takvo je ponašanje tipično za skokove u razvoju. U tom slučaju pomažu dvije stvari: veseliti se što je dijete doseglo novu razvojnu fazu – i zajedno potražiti novi ritam. Nakon nekoliko dana sve će se opet smiriti.

Pročitajte i:

Iva Todorić

Stigla prinova u obitelj Todorić! Vijest otkrila ponosna teta

Obitelj Todorić proširila se za još jednu djevojčicu!

Keira Knightley,

Kći slavne glumice prohodala s devet mjeseci? Je li to normalno?

Glumica Keira Knightley otkrila je kako joj je kći u potpunosti preskočila fazu puzanja i…

Slavna manekenka rodila svoje prvo dijete

Dolazak prinove za 25-godišnju manekenku i glazbenika, nakon turbulentnog ljubavnog razdoblja, bit će slatki novi…

Nakon dva pobačaja dočekali svoje prvo dijete

"Prestala sam vjerovati vlastitom tijelu i prihvatila da ja to ne mogu", rekla je glazbenica…