Što bebama treba u određenoj dobi

Bebe mogu mnogo toga. Brzo uče shvaćati svijet. Pročitajte koja je igračka u kojem razdoblju njihova najranijeg života primjerena

Uvertira u život

Kakav uspješan početak! Majka i dijete preživjeli su porod i sad može krenuti ono pravo. Počinje bebin životni put. Tijekom prvog mjeseca svijet će spoznavati najčešće u ležećem položaju. Dnevni raspored obilježen je naizmjence hranjenjem i spavanjem. Još ne postoji ritam dan-noć. Počinje svrstavati svijet oko sebe jer mnogo je podražaja koje treba preraditi. Miris, okus, dodir, sluh, vid – sve to najprije moramo uvježbati.

Dojenče u sebi i svijetu oko sebe otkriva povezanosti, pravilnosti i situacije koje se ponavljaju s pomoću kojih si može početi stvarati osjećaj reda. U to spada mamim glas, dojenje, spavanje. Osjeti se postupno oblikuju. Babine omiljene boje su crvena i narančasta jer na nju djeluju umirujuće. U prvom mjesecu života dijete ne treba igračku, nego osjećaj zaštićenosti. Dijete koje rijetko ima tjelesni kontakt i rijetko dobiva nježnost, ne zaostaje samo emocionalno, nego i intelektualno.

Spoznavanje svijeta

Nakon prvog mjeseca još ne može promijeniti svoj ležeći položaj. Glavu može držati ravno samo nekoliko sekundi. Šake su stisnute i sve pokušava obujmiti njima. Onda sredinom drugog mjeseca života većina beba doživljava veliki razvojni pomak. Ručice su češće otvorene. Zvečku ili neki drugi lako uhvativi predmet držat će rukom i po pola minute relativno sigurno. Sa zanimanjem će osluškivati različite zvukove koje proizvode npr. zvono na crkvi, zvečka, zvono na vratima i telefon.

Sad će vaše dijete doista početi uživati i u svojoj prvoj igrački. Kolut za griženje i zvečka najbolji su izbor. Važno je da je igračka lagana i bez oštrih kutova i bridova. Budući da sve što mu ruke dotaknu pokušava gurnuti u usta, mora se paziti da to ne proguta i da se time ne ozlijedi. Igračku također moramo moći dobro očistiti/oprati.

Do kraja trećeg mjeseca beba vam je dobila u prosjeku između 2300 i 2600 grama. Vrlo je aktivna i budnih osjetila. Očima će slijediti sve što se pomiče. Kad se udaljavate i potom vratite, raduje se. Mnoge bebe vole igre zvukovima i glasovima. A kao roditelji vi svom djetetu nudite najbolju moguću nastavu iz materinskog jezika. Vrlo brzo uči kakvi su osjećaji skriveni iza vašeg glasa. Izražava veselje ili ljutnju? Malo pomalo će igračka postajati bebi sve zanimljivija. Raspoznaje različite boje, oblike i veličine. A onda dolazi i novo razdoblje: između 5. i 10. mjeseca života pojavit će se i prvi zubić! Dijete treba nešto za griženje. Nešto hladno što smanjuje prokrvljenost i ublažava bolove. Za to je preporučljiv kolut za žvakanje punjen vodom ili nekom drugom mekom smjesom.

U prvih godinu dana

Vaša beba već zna mnogo toga: sigurno podiže glavicu kad je za ručice povlačite iz ležećeg prema sjedećem stavu. Na trbuhu se može jednom rukom poduprijeti, a drugom istodobno dohvatiti predmet. Zadržava ravnotežu u sjedećem položaju. Krajem sedmog mjeseca već počinje i puzati. Želi istraživati svijet. Sad je važno predmete u stanu tako posložiti i osigurati da se dijete tijekom puzanja ne ozljeđuje. Jer svi svakodnevni predmeti postaju super zanimljive igračke. Posebno su omiljeni telefon, računalna tipkovnica, lonci, kuhače, zdjele i slikovnice koje možemo razvući poput harmonike. Dijete je sve zainteresiranije za predmete koji su udaljeniji. Može birati igračke, želi podići stvari koje su pale.

Oko desetoga mjeseca razvija važnu sposobnost, “objektivnu permanenciju”: znanje o tome da je predmet prisutan čak i ako ga u tom trenutku ne vidi. Zato sad toliko voli igre skrivača, a to vrijedi i za osobe. Kad se tata skrije iza maminih leđa pa se javlja glasanjem “ku-kuk”, dakle, on je još ovdje, iako ga ne vidim. Očekivanje da ga opet pronađe beba komentira radosnim vriskom.

Razvojem vještine hvatanja beba počinje, na primjer, slagati drvene kockice jednu na drugu. Shvatila je da nešto možemo staviti u nešto drugo. Super je naokolo bacati meke tkanene lopte ili se valjati s tatom. S velikim veseljem vaše će dijete u ovom razdoblju proizvoditi buku. Zainteresirano će promatrati predmete koje baca sa stola te će oponašati jednostavne pokrete odraslih. Razumjet će smisao nekih fraza kao što je: “Sad ću ti donijeti bočicu”.

Druga godina

Beba sad već zna kako si pomoći doći do neke udaljenije igračke. Jer sve moguće mora istražiti, bilo da je riječ o stubama, gumbu zvonca, kamenčićima… Vrlo je znatiželjna prema novim stvarima. Novi autić, nova lutka ili nova slikovnica potiču njezinu psihu. Sad počinje i jedna nova ubrzana faza razvoja: pred nama su prvi pokušaji izvedbe koraka. Zato je za igranje pogodno sve što možemo gurati ili vući. Vući možemo drvenu životinju na kotačićima, a gurati možemo veliki kamion. Sa stazama za kuglice ili pikule dijete može polako razvijati osjećaj za brzinu, a puzzle svojim dijelovima pospješuju intelektualni razvoj.

U ovoj je razvojnoj fazi vrlo važno zrcalo jer dijete ima potrebu otkrivanja i sebe samoga. Shvaćanje da su lice i odraz u zrcalu identični važan je korak za kasniji socijalni identitet, da su ljudi oko njega slični njemu. Znanstvenim se eksperimentima otkrilo da je sposobnost da sami sebe prepoznamo u ogledalu pretpostavka za suosjećanje prema ljudima u kasnijem životu.

Na redu je novi, veliki korak: jezik. Dijete koristi već između 15 i 20 ključnih riječi (više i skupne pojmove). Njegov ćete jezični razvoj najbolje pospješiti tako što ćete na igralištu ili u kupovini imenovati što je moguće više stvari te djetetu darovati i čitati slikovnice. Oko 18. mjeseca života doseći će čarobnih 50-ak riječi, a nakon nekoliko mjeseci rječnik će mu obuhvaćati 200 riječi. Rečenice koje će govoriti ograničene su na 1-2 riječi poput “Daj”, “Nino spava” ili “Hoće papa”. Nakon drugog rođendana rečenice polako postaju znatno duže tako da su djeca u dobi od 30 mjeseci sposobna proizvesti oko 20 povezanih izjava

Pročitajte i:

žena leži na krevetu u grudnjaku nakon dojenja

Kada očekivati povratak dojki u normalu nakon dojenja?

Bolne bradavice, mlijeko koje curi, iscjedak... Što vas treba zabrinuti, a što ne?

Kako je narasla! Poznata sportašica i slavni glazbenik konačno pokazali kći!

Par se od travnja nije pojavljivao s djecom u javnosti!

prehrana dojilja

Što (ne)smije jesti dojilja?

Hrana koju majka konzumira mijenjat će okus njenog mlijeka te će se dijete tako izložiti…