Dojenje u različitim zemljama svijeta

Dojenje još nije nešto što se podrazumijeva. Podaci iz različitih zemalja govore da ne postoji jedinstven stav prema dojenju

Velike razlike u svijetu

Podaci iz nekoliko zemalja pokazuju koliko majki doji djecu nakon poroda:

Švedska: 97 posto

Brazil: 93 posto

Novi Zeland: 93 posto

Njemačka: 90 posto

Kina: 77 posto

SAD: 70 posto

Nizozemska: 69 posto

Bolivija: 62 posto

Francuska: 50 posto

Egipat: 46 posto

Kuba: 46 posto

Bangladeš: 45 posto

Japan: 41 posto

Hrvatska: 13 posto

Kambodža: 15 posto

Praksa dojenja u Hrvatskoj

Nizak postotak dojilja u Hrvatskoj (samo 13,4 posto prema posljednjim UNICEF-ovim podacima!) najbolje govori o stavu prema dojenju u našoj zemlji. Taj postotak se odnosi na majke koje doje do šest mjeseci života djeteta, a UNICEF-ovi podaci govore da čak 50 posto majki od dojenja odustaje tijekom prvog mjeseca, kao razlog ponajčešće navodeći "nedostatak mlijeka". Podsjetimo još jednom: Svjetska zdravstvena organizacija i brojne druge medicinske udruge preporučuju dojenje kao isključivu prehranu djece do 6 mjeseci, a poželjno do godinu dana.

Uzor Skandinavija

Kvota dojenja u skandinavskim zemljama uistinu je velika: 92 posto majki doji novorođenčad, a oko 80 posto majki doji djecu i u dobi od šest mjeseci. Ovo «čudo dojenja» ima veze s nizom političkih mjera kojima su norveška država i zdravstvo od 70-ih godina stvarali pozitivno ozračje za obitelj i dojenje.

Svjetski tjedan dojenja

Svjetski tjedan dojenja organizirao je Svjetski savez za kampanju dojenja (WABA) uz potporu Svjetske organizacije za pomoć djeci (UNICEF-a) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO-a). On bi trebao produbiti svijest o tome da je dojenje, osim što pojačava povezanost između majke i djeteta, i najzdravije za oboje. Nacionalna komisija za dojenje u svezi s tim upućuje na studije prema kojima su bebe koje su se isključivo dojile, tijekom prve godine života bile rjeđe bolesne, bolje se razvijale i u odrasloj dobi bile manje sklone pretilosti, dijabetesu ili alergijama. I za majku su utjecaji na zdravlje pozitivni: hormoni koji se izlučuju tijekom dojenja potiču oporavak maternice i zaustavljanje krvarenja. Usput: Svjetski tjedan dojenja se uvijek održava u 40. kalendarskom tjednu, analogno 40 tjedana trudnoće. Njegov ovogodišnji moto glasi: «Početak je važan – dojenje od prvog sata života».

Pročitajte i:

"Upomoć, moja beba plače!"

Bebin plač za mnoge je roditelje velika nepoznanica. Za roditelje je naročito stresno kad je…

odvikavanje od pelena

Kći poznate glumice s pet godina još u pelenama! Kad je vrijeme za odvikavanje?

Koji signali upućuju da je beba spremna za odvikavanje od pelena te što je još…

dojenački grčevi

Sve što trebate znati o dojenačkim grčevima i kako ih spriječiti

Zašto dolazi do tih mučnih "epizoda" i za dijete i za roditelje znanost još nije…

majka i novorođenče

Žestoka rasprava o dojenju! 'Nisam manje vrijedna mama jer sam hranila bebu na bočicu!'

Dojenje je stvar osobnog izbora, ali i „vječna tema“ za žestoke rasprave. Majčino mlijeko najzdraviji…