duda varalica i bočica

Trebaju li nam duda varalica i bočica?

Mnoge trudnice prije nego što pođu u rodilište, uz sve ostale potrepštine za dijete, pripreme za svaki slučaj i bočicu te nadomjesno mlijeko koje u slučaju da dojenje ne uspije, mogu ponuditi djetetu. Tu se usput nađe i duda jer je ona ne samo sladak bebin dodatak, nego i spas u slučaju neutješnog plača. No, i bočica i duda su pomagala koja nam mogu pomoći premostiti razdoblja krize što ujedno ne znači da ih trebamo prisvojiti u trajnu uporabu. Posebice ako nam nisu nužno potrebne

Poznato je da bočica može omesti početak dojenja jer mlijeko iz nje lakše izlazi i dijete se ne mora truditi previše sisati na njoj kao što to mora činiti na prsima. Kad se dijete jednom navikne na bočicu, prsa mogu izgubiti svoju primamljivost jer na njima se treba truditi.

To se može dogoditi već u rodilištu kad dijete umjesto da sisa prvi put na prsima, prvo upozna bočicu, a zatim i poslije ako majka kombinira bočicu i prsa. Dijete se time zbunjuje i nerijetko odabire bočicu na kojoj ne treba snažno sisati. Zato je najbolje u kriznim razdobljima kad iz nekog razloga odlučujete koristiti se bočicom, mlijeko izdojiti i davati ga djetetu na žličicu ili čašu, a izbjeći kontakt s bočicom.

Ako odustajete od dojenja ili ste iz nekog razloga trenutno spriječeni dojiti, naravno da će bočica tada biti vaš jedini i vrlo dobar izbor.

Duda varalica
S dudom je stvar malo drukčija. Djeca se rađaju sa snažnim instinktom sisanja koji moraju zadovoljiti. On im omogućava da se redovito hrane i u tijelo unesu dovoljno kalorija. Ako beba ne provodi dovoljno vremena na prsima ili je njezin instinkt za sisanjme vrlo izražen, duda može pomoći djetetu da sisa koliko mu je potrebno i tako se umiri. Duda varalica je u tom slučaju dobro privremeno rješenje.

Međutim, bilo bi dobro postupno početi s odvikavanjem djeteta od dude najkasnije do 10. mjeseca života kad refleks za sisanjem već znatno oslabi, a dijete još nije svjesno da je duda nestala. Poslije, nakon prve godine, odvajanje od dude bit će puno teže, a tada duda varalica više nije potrebna zbog nagona, već zbog navike tješenja na taj način. Znamo li da duda može utjecati na djetetov zagriz i poremetiti rast zubića, vrijedi rano krenuti s odvikavanjem.

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

duda varalica

Ah, ta duda varalica! Kako se riješiti ove napasti?

Tako su slatki kad ih vidite s dudom,…

Jelena Veljača

Jelena Veljača poručila hejterima: 'To je moje dijete, ne vaše'

Malena Lena ima četiri godine i još uvijek…

Nadohrana bočicom? Kako da dijete pritom ne odbije prsa?

Majke koje se odluče za bočicu strahuju da…

Pročitajte i:

Dosta nam je borbe oko dohrane!

Postoji nekoliko temeljnih pitanja koja roditelji moraju postaviti sami sebi prije nego što krenu u…

Genijalno! Napravite bazenčić na plaži od obične jeftine zavjese za tuširanje

Sve to zvuči prilično romantično. Idemo na plažu s djetetom i tamo ćemo uživati u…

kako brzo uspavati bebu

VIDEO: Ovako se uspavljuju mala djeca!

I vi se borite uspavljujući dijete kao i mnogi roditelji? Evo kako to brzo, jednostavno…

ljubav između djeteta i roditelja

VIDEO: Ova beba uživa gledajući svoju mamu i ne skida oči s nje

Nismo mogli odoljeti ovom prizoru čiste ljubavi i divljenja pa smo ga podijelili s vama.…