beba

Treba li beba piti nešto drugo osim mlijeka?

Svejedno je dojite li dijete ili hranite na bočicu, zasigurno ste se pitali trebate li djetetu dati nešto za piti? Ako da, što mu dati piti? Voda, čajevi ili sokovi?

Pitanje i nije tako nelogično, ako mlijeko računamo kao djetetovu hranu. Naravno da beba treba nešto i popiti. No, majčino mlijeko kao i adaptirano mlijeko jest hranjiva tekućina. Ova posljednja riječ govori mnogo o ovoj bebinoj “hrani”. Ona je tekućina pa stoga dojenje odnosno hranjenje bebe na bočicu adaptiranim mlijekom zadovoljava djetetove potrebe za hranom i za tekućinom u prvih četiri do šest mjeseci. Zato u prvo vrijeme djetetu nije potrebno davati dodatne tekućine.
Iznimka mogu biti vrlo topli dani kad beba gubi dosta tekućine putem kože te hranjenje na bočicu. Naime, adaptirana mlijeka su kalorijski jača i zasitnija te često sadržavaju nešto više minerala od majčina mlijeka. Minerali, međutim, mogu izazivati žeđ. Zato bebi na bočici možete katkad ponuditi i malo vode, ali obavezno tek nakon obroka.

Tekućina tek kad započnete s dohranom

Kad krene dohrana, uvodi se i dodatno piće. Ponudite djetetu tekućinu uz svaki obrok kašice. Ako ste djetetu kašicom zamijenili dva obroka mlijeka dnevno, to piće možda ni sada neće biti važan izvor tekućine. Ono kroz mlijeko dobiva još uvijek dovoljno tekućine, no na taj način ćete privikavati dijete piti i nešto drugo osim mlijeka. Dijete također tek mora učiti kako piti i stvoriti naviku da pije. Dijete bi u ovom razdoblju trebalo popiti do 200 mlililitara tekućine dnevno.

Što više obroka kašice uvodite i obroci mlijeka se smanjuju to će dijete piti više dodatne tekućine. Dijete koje ima tri obroka kašice na dan trebalo bi popiti najmanje 400 mililitra tekućine na dan.

Što bi beba trebala piti?

Pripazite kod odabira pića da je što sličnije prirodnim napitcima i ne sadržava šećer. Voda je zato najbolje što dijete može piti i ako mu je od početka ponudite, ono će se naviknuti na vodu kao najbolju tekućinu za žeđ.

Voda iz slavine - Iako je voda iz slavine čista i sigurna, najbolje je do djetetovog šestog mjeseca prokuhati je (ili koristiti filtriranu) jer se na taj način mogu ubiti bakterije i bolesti koje se možda nalaze negdje u cijevima vodovoda ili na slavini. Kad jednom prijeđete na vodu iz slavine, pustite je neko vrijeme da curi i ponudite djetetu samo hladnu vodu.

Mineralna voda - Prednost dajte mineralnoj vodi bez mjehurića koji mogu izazvati napuhavanje i nagristi bebine desni. No, pripazite, mineralna voda koja sadrži puno minerala i soli, može dodatno izazivati žeđ. Uostalom, većini djece se ti mjehurići nimalo na svide pa odmah ispljunu vodu.

Nezaslađeni čaj – Želite li djetetu malo promijeniti napitak ili ono ne želi piti vodu, ponudite mu voćne čajeve. Kupite čajeve za bebe koji su iz kontroliranog uzgoja i nisu zaslađeni. Druge ljekovite čajeve koristite samo u slučaju problema, primjerice kod napuhavanja čaj od komorača, ali inače ih ne dajte u svakodnevnoj prehrani. Ne koristite instant čajeve jer obično sadržavaju dodane šećere.

Čisti sokovi – Sokovi nisu primjereno piće za bebe. Sadržavaju visoke razine šećera, bogati su kalorijama i pospješuju razvoj karijesa čak i kad zubići još nisu izašli. Isto vrijedi i za sok od mrkve. Na kraju nastradati može i bebina probava. Zato dajte sokove djetetu samo razrijeđene s vodom i promatrajte ih više kao slatkiš, a manje kao svakodnevni napitak.

Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Marko Tolja i Lino

Darujemo vam 3 paketa Lino proizvoda za vaše najmlađe!

U sklopu našeg projekta 'Odbrojavamo 10 dana do…

mam ahrani bebu kašicom

Kako krenuti s dohranom i uvesti bebu u svijet novih okusa?

(Majčino) mlijeko najbolji je izbor prehrane za bebu…

Dosta nam je borbe oko dohrane!

Postoji nekoliko temeljnih pitanja koja roditelji moraju postaviti…

Sve aktualne informacije o dohrani i zdravoj hrani za bebe nađite ovdje

Jedna od najbrojnijih Facebook grupa za roditelje Domaće…

Pročitajte i:

Genijalno! Napravite bazenčić na plaži od obične jeftine zavjese za tuširanje

Sve to zvuči prilično romantično. Idemo na plažu s djetetom i tamo ćemo uživati u…

kako brzo uspavati bebu

VIDEO: Ovako se uspavljuju mala djeca!

I vi se borite uspavljujući dijete kao i mnogi roditelji? Evo kako to brzo, jednostavno…

ljubav između djeteta i roditelja

VIDEO: Ova beba uživa gledajući svoju mamu i ne skida oči s nje

Nismo mogli odoljeti ovom prizoru čiste ljubavi i divljenja pa smo ga podijelili s vama.…

Bebin osmijeh

Ne postoji ništa što roditelje može očarati više od osmijeha njihove bebe