razvoj bebe

Razvoj bebe u 4. mjesecu života

Četvrti mjesec bebina života vrlo je uzbudljiv jer počinje vrijeme sve intenzivnije komunikacije sa mamom, tatom i bližnjima. Što sve beba sad može?

Pokazatelji razvoja

 • U ovom razdoblju dijete je teško oko 6 kilograma, a ako ima i nešto manje, ne morate se zabrinuti. Sve ovisi o njegovoj građi i nasljednim karakteristikama.
 • Dijete se već lako okreće s leđa na trbuščić. Ako ga pridržavate, može sjediti. Takav je položaj još uvijek prilično štetan za djetetovu kralježnicu i zato odgodite neko vrijeme takve pothvate. Uskoro će i to moći raditi bez ikakve opasnosti za tijelo.
 • Može uhvatiti igračku koja visi iznad krevetića, može rukama pridržavati bočicu ili maminu dojku tijekom doje­nja.
 • Bez problema prepoznaje bliske ljude i vidljiva je njegova radost kad ih ugleda − glasno se smije i maše rukama kao odgovor onome tko mu se obraća. Ako uključite glazbu, dijete istog trena očima pronalazi njemu nevidljiv izvor zvuka.
 • Kad je budno, aktivno pomiče ručice i nožice, a kad leži na trbuščiću, upire se rukama i lagano podiže gornji dio tijela. Ako se u vidnom polju malog istraživača nađe igračka, uložit će svu snagu da je se domogne i brzo će je gurnuti u usta. Pripazite da igračke oko njega budu čiste i izrađene od neotrovnih materijala.

Dojenje i aktivnosti

 • U prosjeku je potrebno 6 dojenja svaka 3,5 sata (ako dojite na zahtjev, tada i više). Dijete nakon dojenja ostaje budno 1-2 sata. Nakon toga spava 1,5-2 sata.
 • Danju dijete spava četiri puta. Noću spava 10 do 11 sati.
 • Veoma su važne šetnje: u hladno doba godine produljujte svaki put vrijeme šetnje 5 – 10 minuta. Zimski je zrak mnogo korisniji od ljetnog. Dvostruko je bogatiji kisikom, sadrži više negativnih iona koji toniziraju dječji organizam. Oni povoljno djeluju na živčani sustav, ublažavaju grčeve u trbuhu i proširuju bronhe. U četvrtom bi mjesecu dijete trebalo šetati 2-3 puta dnevno (najviše 4 sata). U šetnju nije pametno izlaziti ako je temperatura vrlo niska ili je velika koncentracija vlage (više od 85 posto).

Tjelesna njega

 • Pokušajte što manje ograničavati djetetovo kretanje − neka slobodno maše rukama i nogama. To je nužna tjelesna aktivnost za taj uzrast.
 • Ne zaboravite povremeno lagano masirati dijete (pogotovo ako vam je i liječnik dao upute za masažu djeteta). Bilo da se pripremate za masažu, vježbanje s djetetom ili kupanje, ne zaboravite prije toga dvadesetak minuta provjetriti prostoriju.
 • Češće ostavite dijete bez pelena, da koža na guzi bude suha. Pripazite pritom da u sobi u kojoj boravi dijete nije prehladno. Dijete će se još bolje osjećati ako mu u kupku ulijete čaj od kamilice. Temperatura vode trebala bi biti 37 stupnjeva. Ako djetetu nepravilno stavljaju pelene na djetetovoj koži se mogu pojaviti crvene mrlje i male otekline. Ako se tada ne poduzmu potrebne mjere, te se mrlje pretvaraju u mjehuriće i erozije kože u tankom sloju. Dijete će postati nemirno, često će plakati, malo će jesti i loše spavati. Da se to ne bi dogodilo, pazite na djetetovu higijenu nakon velike nužde. Perite dijete toplom vodom, a zatim ga lagano posušite mekom frotirnom tkaninom (pritom nemojte trljati djetetovu kožu!).
 • Neka djeca i dalje pate od kolika. U tom slučaju stalno plaču, pa im se koža na licu zacrveni, i lupaju nožicama po krevetiću. Pokušajte nježno izmasirati djetetov trbuščić u smjeru kazaljke na satu, stavite na pupak topli rupčić (ili slično) koji ste zagrijali glačalom.
 • Nakon jela dijete obvezno naslonite na rame kako bi podrignulo zrak koji je progutalo tijekom dojenja.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

razvoj mozga djece uz abakus

Kako kod djece ostvariti pun potencijal i to u ključnom razdoblju razvoja mozga?

Kreativnost, pažnja, sposobnost slušanja, analitičke vještine, sposobnost opažanja...,…

mama i beba se zabavljaju

Pravilan porast težine kod beba

Porast težine kod dojene djece i djece hranjene…

Pročitajte i:

Dosta nam je borbe oko dohrane!

Postoji nekoliko temeljnih pitanja koja roditelji moraju postaviti sami sebi prije nego što krenu u…

Genijalno! Napravite bazenčić na plaži od obične jeftine zavjese za tuširanje

Sve to zvuči prilično romantično. Idemo na plažu s djetetom i tamo ćemo uživati u…

kako brzo uspavati bebu

VIDEO: Ovako se uspavljuju mala djeca!

I vi se borite uspavljujući dijete kao i mnogi roditelji? Evo kako to brzo, jednostavno…

ljubav između djeteta i roditelja

VIDEO: Ova beba uživa gledajući svoju mamu i ne skida oči s nje

Nismo mogli odoljeti ovom prizoru čiste ljubavi i divljenja pa smo ga podijelili s vama.…