karijes bočice

Njemački stomatolozi upozoravaju na porast karijesa bočice

Pokvareni i crni zubići kod predškolske djece sve su češće posljedica stalnog sisanja bočice s mlijekom i zaslađenim čajem ili sokovima. Roditelji pritom nisu svjesni koliko su zdravi mliječni zubići važni za pravilan djetetov razvoj te činjenice da se takvi problemi mogu lako spriječiti

Bočica je kod neke djece ultimativna utjeha pa slatke čajeve, sokove i mlijeko ne sisaju samo tijekom dana za obroke, već im je u ustima od jutra do mraka pa i tijekom noći. Čak i ako se mama i tata trude redovito prati zubiće, kod djeteta koje je stalno na bočici, zubići vrlo često izgledaju zapušteno, crni su i pokvareni kao da dijete nikada u ruke nije primilo četkicu za zube. Što je uzrok tome? Bočica!

Njemački liječnici upozoravaju na porast tzv. karijesa bočice. Iako se zamjećuje pad karijesa u djece školske dobi, karijes kod predškolske djece u Njemačkoj, kako navodi Spiegel.de, u porastu je i liječnici ga ističu kao najčešću kroničnu bolest predškolske djece.

Posebno su ugroženi zubići djece koji konstantno sisaju bočicu s mlijekom ili zaslađenim napitcima. Čak i samo mlijeko koje dijete stalno sisa može biti štetno jer se ne uspijeva lučiti dovoljno sline koja bi isprala kiselinu sa zuba. Na taj način se kiseline i bakterije ne uspijevaju neutralizirati i stvara se plodno tlo za razvoj karijesa. Tako djeca sve ranije dolaze stomatologu na popravak ili čak vađenje zubića što svakako utječe na čitav niz aspekata razvoja.
Zdravi mliječni zubi su prije svega tu da dijete za početak nauči pravilno govoriti. Također osiguravaju djetetu povećanje težine primjereno dobi te time pravilan rast i razvoj. No, njihova najvažnija uloga je čuvanje mjesta za rast trajnog zubića te razvoj pravilnog zagriza i čeljusti. I zato već prvi mliječni zubić traži pravu njegu i higijenu.

pranje zubića

Higijenu prvih zubića stomatolozi savjetuju provoditi već od trenutka izbijanja zubića i to pastom s fluorom, vatenim štapićima ili baby četkicama. Pedijatri još uvijek preporučuju higijenu zubića provoditi namočenom gazom, a upotrebu paste savjetuju tek kad dijete bude dovoljno zrelo da zna svjesno ispljunuti pastu iz usta. Svakako je važno brinuti o zubićima djeteta od prvog dana kad izrastu.

Njemački stomatolozi se sada zalažu za uvođenje ranih pregleda zubića kod beba od 6 mjeseci. Takvi pregledi su se već pokazali korisnima u Velikoj Britaniji i Skandinaviji. Na taj način se na vrijeme mogu spriječiti kronični karijesi i svakako smanjiti troškovi većih intervencija.

Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

Spriječite karijes bočice!

Bez obzira na to što će mliječni zubići…

Pročitajte i:

Dosta nam je borbe oko dohrane!

Postoji nekoliko temeljnih pitanja koja roditelji moraju postaviti sami sebi prije nego što krenu u…

Genijalno! Napravite bazenčić na plaži od obične jeftine zavjese za tuširanje

Sve to zvuči prilično romantično. Idemo na plažu s djetetom i tamo ćemo uživati u…

kako brzo uspavati bebu

VIDEO: Ovako se uspavljuju mala djeca!

I vi se borite uspavljujući dijete kao i mnogi roditelji? Evo kako to brzo, jednostavno…

ljubav između djeteta i roditelja

VIDEO: Ova beba uživa gledajući svoju mamu i ne skida oči s nje

Nismo mogli odoljeti ovom prizoru čiste ljubavi i divljenja pa smo ga podijelili s vama.…