meso u prehrani djece

Mozgu bebe treba snaga bjelančevina

Bjelančevine ili proteini su važni jer prenose poruke mozgu. Mnogi neurotransmiteri (bez kojih je razmjena informacija među moždanim stanicama jako usporena) načinjeni su od aminokiselina, koje su dio proteina.

Naše tijelo ne može skladištiti proteine, pa ih je jako važno osigurati putem namirnica. Namirnice životinjskoga podrijetla bogate bjelančevinama jesu: mlijeko i mliječni proizvodi, sve vrste crvenog mesa, peradi i ribe te jaja. One sadrže sve esencijalne aminokiseline, pa zato govorimo o potpunim bjelančevinama ili kvalitetnim visokovrijednim bjelančevinama. Namirnice biljnog podrijetla prema sastavu su nepotpune bjelančevine i ne sadrže sve esencijalne aminokiseline, pa ih trebate međusobno pravilno kombinirati. Najviše ćete ih naći u mahunarkama (soja, grah, leća, grašak), žitaricama (riža, pšenica) i orašastim plodovima (lješnjaci, bademi i orasi).

Meso ima posebnu važnost

Meso je veoma važan izvor bjelančevina visoke biološke vrijednosti koje su vašoj bebi potrebne za izgradnju tkiva i organa. Glavni je izvor tvari za izgradnju mišića, krvi, kože, kose, noktiju i unutarnjih organa, uključujući srce i mozak, a pridonosi zaštiti i sazrijevanju stijenki koje čuvaju mozak (ovojnice mozga i kosti glave). Meso sadrži esencijalne aminokiseline koje su jako važne za pravilan rast, razvoj i sazrijevanje djeteta, a organizam ih ne može sam sintetizirati. Zato je ključno da ga u pravo vrijeme uvedete u prehranu bebe. Na taj ćete način zadovoljiti i bebine potrebe za željezom jer je meso važan izvor željeza, i to u obliku koji organizam pet puta bolje iskorištava od željeza iz povrća, voća, žitarica ili mliječnih proizvoda, ali obiluje i cinkom, mineralom važnim za jačanje imunosnog sustava djeteta. Spriječit ćete i pojavu anemije jer meso obiluje vitaminima skupine B potrebnima za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, posebno vitamina B12 kojeg nema u namirnicama biljnog podrijetla, a nužan je za izgradnju crvenih krvnih stanica i rad živčanog sustava.

Pravo vrijeme za uvođenje mesa jest navršenih osam mjeseci. Do tada se dijete već naviknulo na okuse žitarica, voća i povrća, a probavni mu je sustav zreo da prihvati i probavi namirnice kao što je meso. U bebinu prehranu prvo treba uvoditi bijelo meso peradi bez kožice (piletina i puretina) jer se te vrste mesa najlakše probavljaju, nisu masne, a bogate su kvalitetnim proteinima i korisnim aminokiselinama. Možete uvoditi i meso jako mladih životinja koje je mekše (teletina i janjetina obiluju hranjivim sastojcima, željezom, vitaminima i mineralima). Tamno meso peradi najčešće se uvodi nakon desetog mjeseca starosti, dok se crveno meso (junetina i govedina) preporučuje nakon navršenih godinu dana. U dječju prehranu zadnje se uvodi svinjsko meso jer je previše masno i teško probavljivo.

Tekst: Lejla Dervoz Rajić
Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Dosta nam je borbe oko dohrane!

Postoji nekoliko temeljnih pitanja koja roditelji moraju postaviti…

Sve aktualne informacije o dohrani i zdravoj hrani za bebe nađite ovdje

Jedna od najbrojnijih Facebook grupa za roditelje Domaće…

7 koraka do opuštenog ulaska u svijet dohrane

Vjerojatno već sve znate o pravilima dohrane, ali…

Jeste li potpuno spremni za pravilno uvođenje dohrane u bebin život?

Za sve roditelje čijoj se djeci približava razdoblje…

Pročitajte i:

Genijalno! Napravite bazenčić na plaži od obične jeftine zavjese za tuširanje

Sve to zvuči prilično romantično. Idemo na plažu s djetetom i tamo ćemo uživati u…

kako brzo uspavati bebu

VIDEO: Ovako se uspavljuju mala djeca!

I vi se borite uspavljujući dijete kao i mnogi roditelji? Evo kako to brzo, jednostavno…

ljubav između djeteta i roditelja

VIDEO: Ova beba uživa gledajući svoju mamu i ne skida oči s nje

Nismo mogli odoljeti ovom prizoru čiste ljubavi i divljenja pa smo ga podijelili s vama.…

Bebin osmijeh

Ne postoji ništa što roditelje može očarati više od osmijeha njihove bebe