Naše tijelo ne može skladištiti proteine, pa ih je jako važno osigurati putem namirnica. Namirnice životinjskoga podrijetla bogate bjelančevinama jesu: mlijeko i mliječni proizvodi, sve vrste crvenog mesa, peradi i ribe te jaja. One sadrže sve esencijalne aminokiseline, pa zato govorimo o potpunim bjelančevinama ili kvalitetnim visokovrijednim bjelančevinama. Namirnice biljnog podrijetla prema sastavu su nepotpune bjelančevine i ne sadrže sve esencijalne aminokiseline, pa ih trebate međusobno pravilno kombinirati. Najviše ćete ih naći u mahunarkama (soja, grah, leća, grašak), žitaricama (riža, pšenica) i orašastim plodovima (lješnjaci, bademi i orasi).

Meso ima posebnu važnost

Meso je veoma važan izvor bjelančevina visoke biološke vrijednosti koje su vašoj bebi potrebne za izgradnju tkiva i organa. Glavni je izvor tvari za izgradnju mišića, krvi, kože, kose, noktiju i unutarnjih organa, uključujući srce i mozak, a pridonosi zaštiti i sazrijevanju stijenki koje čuvaju mozak (ovojnice mozga i kosti glave). Meso sadrži esencijalne aminokiseline koje su jako važne za pravilan rast, razvoj i sazrijevanje djeteta, a organizam ih ne može sam sintetizirati. Zato je ključno da ga u pravo vrijeme uvedete u prehranu bebe. Na taj ćete način zadovoljiti i bebine potrebe za željezom jer je meso važan izvor željeza, i to u obliku koji organizam pet puta bolje iskorištava od željeza iz povrća, voća, žitarica ili mliječnih proizvoda, ali obiluje i cinkom, mineralom važnim za jačanje imunosnog sustava djeteta. Spriječit ćete i pojavu anemije jer meso obiluje vitaminima skupine B potrebnima za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, posebno vitamina B12 kojeg nema u namirnicama biljnog podrijetla, a nužan je za izgradnju crvenih krvnih stanica i rad živčanog sustava.

Pravo vrijeme za uvođenje mesa jest navršenih osam mjeseci. Do tada se dijete već naviknulo na okuse žitarica, voća i povrća, a probavni mu je sustav zreo da prihvati i probavi namirnice kao što je meso. U bebinu prehranu prvo treba uvoditi bijelo meso peradi bez kožice (piletina i puretina) jer se te vrste mesa najlakše probavljaju, nisu masne, a bogate su kvalitetnim proteinima i korisnim aminokiselinama. Možete uvoditi i meso jako mladih životinja koje je mekše (teletina i janjetina obiluju hranjivim sastojcima, željezom, vitaminima i mineralima). Tamno meso peradi najčešće se uvodi nakon desetog mjeseca starosti, dok se crveno meso (junetina i govedina) preporučuje nakon navršenih godinu dana. U dječju prehranu zadnje se uvodi svinjsko meso jer je previše masno i teško probavljivo.

Tekst: Lejla Dervoz Rajić

Foto: Thinkstock