dohrana

Male tajne bebine dohrane

Uvođenje kašica je veliko i uzbudljivo razdoblje u životu obitelji. Donosimo nekoliko savjeta da ono prođe u veselom tonu sa što manje dilema i poteškoća

  • Želite li što bezbolnije uvesti dijete u svijet “krute” hrane prije uvođenja dohrane, počnite ga posjedati uz obiteljski stol za vrijeme obroka odraslih. Dajte mu žlicu i tanjurić i neka se igra i privikava na jedaći pribor i zajedničke obroke.
  • To što dijete izbacuje prvu kašicu, nije znak da mu kašica nije ukusna, već ne zna gutati i ne zna kako prihvatiti žlicu i ono što je na njoj. Budite strpljivi i učite dijete jesti.
  • Čudna grimasa pri prvom okusu kašice u ustima ne mora značiti da dijete ne želi jesti ili da mu namirnica nije ukusna. Ako se grimasa ponavlja, tad ćete se morati malo potruditi. U kašicu možete dodati malo izdojenog mlijeka što će djetetu mirisati i imati okus na nešto što voli. Ili jednostavno odustanite na neko vrijeme s tom namirnicom. Djeca se za tjedan dana znaju predomisliti.
  • Nemojte odmah razmišljati o raznovrsnosti kašica ili super kombinacijama. Djetetu su žličica i “gusta” tekstura kašice već dovoljno uzbuđujući i novi tako da mu je potrebno dati vremena da to prihvati kao nešto normalno. Ne brzajte stoga promijeniti namirnicu, već joj nakon što ste je nudili nekoliko dana, dodajte drugu. Postupnost i spor tempo uvođenja novih namirnica odgovara i djetetovoj probavi.
  • Voće i povrće možete izmiksati sirovo, kuhano na pari ili zapečeno u pećnici.
  • Pripazite na gustoću kašice. Neka djeca odbijaju isuviše guste kašice što vas može zbuniti ako mu upravo prvi put dajete tu namirnicu. Obično maleni više vole rjeđu kašicu, a stariji mališani gušću. Katkad se dijete može pobuniti na grudice. Njih posebice u početku dobro usitnjavajte.
  • Kako kašice polako zamjenjuju majčino mlijeko, nemojte izbjegavati u kašice dodati žličicu ulja. To je posebice važno kod kašice s povrćem (mrkvicom) čija iskoristivost naglo raste ako se jede s masnoćom. Osim toga masnoće su i vrlo važan materijal za živčani sustav i mozak pa ih nikako nemojte sasvim izbjegavati.
  • Djeca obožavaju jesti prstićima. Nemojte ih sprečavati u tome jer je to višestruko korisno za razvoj. Dijete vježba pincetni hvat i prinošenje hrane ustima, uči kontrolirati količinu hrane koju uzima, uživa u hrani i osjećaju da je sposobno samostalno jesti… Ta iskustva su od neprocjenjive važnosti za budući odnos prema hrani. Ponudite mu za početak veće kuhane komade koje dijete lako drži u ruci. To može biti komad jabuke, korabice, mrkvice, kuhane kukuruzne palente. Dok dijete samostalno jede, neka sjedi uspravno te ga radi njegove sigurnosti čitavo vrijeme nadzirite.

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Dosta nam je borbe oko dohrane!

Postoji nekoliko temeljnih pitanja koja roditelji moraju postaviti…

Sve aktualne informacije o dohrani i zdravoj hrani za bebe nađite ovdje

Jedna od najbrojnijih Facebook grupa za roditelje Domaće…

7 koraka do opuštenog ulaska u svijet dohrane

Vjerojatno već sve znate o pravilima dohrane, ali…

Jeste li potpuno spremni za pravilno uvođenje dohrane u bebin život?

Za sve roditelje čijoj se djeci približava razdoblje…

Pročitajte i:

Genijalno! Napravite bazenčić na plaži od obične jeftine zavjese za tuširanje

Sve to zvuči prilično romantično. Idemo na plažu s djetetom i tamo ćemo uživati u…

kako brzo uspavati bebu

VIDEO: Ovako se uspavljuju mala djeca!

I vi se borite uspavljujući dijete kao i mnogi roditelji? Evo kako to brzo, jednostavno…

ljubav između djeteta i roditelja

VIDEO: Ova beba uživa gledajući svoju mamu i ne skida oči s nje

Nismo mogli odoljeti ovom prizoru čiste ljubavi i divljenja pa smo ga podijelili s vama.…

Bebin osmijeh

Ne postoji ništa što roditelje može očarati više od osmijeha njihove bebe