8 proljetnih povrtnih kašica

Proljeće nam ne donosi samo pregršt voća. Stiže nam i mnoštvo finog povrća taman za odlične proljetne kašice. Svježe tikvice, cvjetače, brokule, mrkvice... Čini vam se dosadno? Naprotiv, uz naše recepte, vaše maleno će oblizivati zdjelice i žlice...

Cvjetača s krumpirom i piletinom (6. mj)

Treba vam : 4 krumpira, 150 g cvjetače, 100 g piletine, 300 ml vode, 15 ml repičinog ulja, 15 ml soka od jabuke

Krumpir ogulite i narežite na kockice. Cvjetaču podijelite na cvjetiće i operite. Piletinu operite i narežite na male kockice. Povrće kuhajte s piletinom na laganoj vatri oko 20 minuta. Na kraju sve izmiksajte i dodajte ulje i sok.

SAVJET VIŠE: Umjesto krumpira i piletine možete upotrijebiti i avokado.

Tikvica s cvjetačom i pahuljicama od prosa (7. mj)

Treba vam : 100 g tikvica, 40 g cvjetače, 50 g krumpira, 100 ml vode, 10 g prosenih pahuljica, 8 ml repičinog ulja, 30 ml soka od jabuke

Tikvicu operite, ogulite i narežite na kockice. Cvjetaču podijelite na cvjetiće i operite. Krumpir ogulite, operite i narežite na kockice. Povrće stavite u posudu i pokriveno kuhajte 15 minuta na laganoj vatri. Pred kraj kuhanja dodajte pahuljice, ulje i sok jabuke. Sve izmiksajte.

SAVJET VIŠE: Kašica se može i zamrznuti te upotrijebiti unutar 4 tjedna.

Brokula s kus-kusom

Treba vam : 100 g brokule, 100 ml vode, 50 ml soka od mrkve, 20 g kus-kusa, 40 g jabuke, 8 ml repičinog ulja

Brokulu podijelite na cvjetiće i operite. Kuhajte je poklopljeno 10 minuta na laganoj vatri. Kus-kus pomiješajte sa sokom od mrkve i ostavite 10 minuta da nabubri. Jabuku operite, ogulite i narežite na kockice ili uzmite gotovu kašicu od jabuke. Izmiksajte brokulu s jabukama, dodajte kus-kus i sve kratko još jednom prokuhajte. Izmiksajte, dodajte ulje i dobro promiješajte.

SAVJET: Ukusna je i kombinacija tikvice i rižinih pahuljica

Brokula s lososom (8. mj)

Treba vam : 150 g brokule, 1 mali krumpir, 40 g lososa, malo jabučnog soka, 1 žlica repičinog ulja

Brokulu podijelite na cvjetiće i operite. Krumpir ogulite, operite i narežite na kockice. Brokulu i krumpir kuhajte pokrivene u 90 ml vode na laganoj vatri oko 10 minuta. Za to vrijeme pregledajte file lososa i odstranite eventualne kosti. Losos operite i narežite na kockice, dodajte ga povrću i kuhajte 5 minuta. Na kraju dodajte ulje i izmiksajte.

SAVJET VIŠE: Ukusno je i s teletinom i kukuruznom krupicom.

Tikvice s bananom i palentom (7. mj)

Treba vam : 100 g tikvice, 100 ml vode, 10 g kukuruzne krupice, 50 g banana, 8 ml repičinog ulja, 40 ml soka od jabuke

Tikvice operite, ogulite i narežite na kockice. Kuhajte tikvicu u 50 ml vode pokriveno na laganoj vatri oko 10 min. U drugih 50 ml skuhajte palentu. Kuhanu tikvicu izmiksajte zajedno s bananom pa dodajte palentu. Na kraju dodajte ulje i sok i izmiješajte.

SAVJET VIŠE: Umjesto banane i palente ukusan je i batat s piletinom

Tikvice s mljevenom junetinom (8.mj)

Treba vam : 1 krumpir, pola tikvice, 20 g mljevene junetine, pola naranče, 1 žlica repičinog ulja

Krumpir i tikvicu operite, ogulite i narežite na kockice. U 150 ml vode i na laganoj vatri kuhajte meso i povrće oko 15 minuta. Ocijedite sok naranče. U posudu dodajte sok, izmiksajte pa dodajte i ulje i promiješajte.

SAVJET VIŠE: Umjesto mesa uzmite batat ili pastrnjak.

Mrkva s prepečencem i kruškom (5. mj)

Treba vam : 2 kriške prepečenca od integralnog brašna, 150 ml vode, pola kruške, 1 žlica soka od mrkve, 1 žličica repičinog ulja

Prepečenec ugrubo izmrvite. Zakuhajte vodu pa njom prelijte prepečenec i ostavite da upije vodu. Krušku operite, ogulite i naribajte na sitno (možete dodati i gotovu kašicu od kruške). Kad se prepečenec dobro natopio, dodajte sok od mrkve, krušku i ulje te sve dobro promiješajte.

SAVJET VIŠE: Umjesto soka od mrkve možete koristiti i sok naranče.

Mrkva s korabicom i piletinom (5. mj)

Treba vam : 50 g mrkve, 40 g korabice, 40 g krumpira, 25 g piletine, 100 ml vode, 10 ml repičinog ulja, 30 ml soka od jabuke

Mrkvu, korabicu i krumpir ogulite, operite i narežite na kockice. Piletinu operite i narežite na male kockice. Povrće i meso kuhajte pokriveno 15 minuta. Kuhano sve izmiksajte, dodajte ulje i sok pa promiješajte.

SAVJET VIŠE: Umjesto mrkve ukusna je i bundeva. A za vegi varijantu upotrijebite kus-kus ili rižine pahuljice.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Sve aktualne informacije o dohrani i zdravoj hrani za bebe nađite ovdje

Jedna od najbrojnijih Facebook grupa za roditelje Domaće…

7 koraka do opuštenog ulaska u svijet dohrane

Vjerojatno već sve znate o pravilima dohrane, ali…

Treba li i kada uvesti gluten u prehranu bebe?

Majke koje isključivo doje dijete, mogu biti potpuno…

Promocija knjige Bebe vole papati

Knjiga Bebe vole papati bit će predstavljena u…

Pročitajte i:

Dosta nam je borbe oko dohrane!

Postoji nekoliko temeljnih pitanja koja roditelji moraju postaviti sami sebi prije nego što krenu u…

Genijalno! Napravite bazenčić na plaži od obične jeftine zavjese za tuširanje

Sve to zvuči prilično romantično. Idemo na plažu s djetetom i tamo ćemo uživati u…

kako brzo uspavati bebu

VIDEO: Ovako se uspavljuju mala djeca!

I vi se borite uspavljujući dijete kao i mnogi roditelji? Evo kako to brzo, jednostavno…

ljubav između djeteta i roditelja

VIDEO: Ova beba uživa gledajući svoju mamu i ne skida oči s nje

Nismo mogli odoljeti ovom prizoru čiste ljubavi i divljenja pa smo ga podijelili s vama.…