Uvođenje kašica će postupno istiskivati pojedine mliječne obroke, ali s dojenjem ne treba prekidati

Vaše šestomjesečno dijete u razdoblju je intenzivnog rasta i razvoja, a njegov će organizam u skladu s time imati sve veće potrebe za vitaminima, mineralima i kalorijama koje se više neće moći zadovoljiti isključivo dojenjem. Zato dojenje od otprilike 6., pa najkasnije od 7. mjeseca, treba nadopuniti kašicama. Uvođenje kašica, međutim, ne znači da dojenje treba izbaciti jer ono više nije potrebno, dapače, ono i dalje ostaje nezamjenjiv izvor hranjivih tvari i imuniteta za vašeg mališana.

Kašice postupno izbacuju dio mliječnih obroka

Kašice će postupno zamjenjivati mliječne obroke, no to će se događati u vrlo sporom tempu jer je mlijeko djetetu do 1. godine i nadalje najvažniji izvor hranjivih tvari. Dijete od 5 ili 6 mjeseci ima u prosjeku 5 mliječnih obroka tijekom dana, bilo da je dojeno ili ga hranite bočicom.

Zato ćete kašicu za početak uključivati u jedan od obroka. Prva žličica kašice neka bude dio, primjerice, poslijepodnevnog obroka. Količinu kašice postupno ćete povećavati i uvesti je i u drugi mliječni obrok. Možete u 2. obroku dana kombinirati, primjerice, povrtnu kašicu i dojenje, a u 4. obroku dana dojenje i malo voćne kašice.

Jedan mliječni obrok manje

Već za mjesec dana obrok kašice može u potpunosti zamijeniti jedan mliječni obrok, ali tada obavezno u povrtnu kašicu dodajte žličicu ulja. Masnoće je dosad u obroku dijete dobivalo isključivo mlijekom, a sada kad je kašica samostalno jelo, masnoće treba naknadno dodavati zbog probave i iskorištavanja svih vitamina iz povrća.

Jeste li znali?

Oko 6. mjeseca djetetova života slabi refleks sisanja kad se otvara idealno razdoblje za prihvaćanje žlice kao potpuno novog alata u prehrani. Inače taj refleks omogućuje dojenje i ujedno štiti od gutanja grudica, komadića... bilo čega drugoga osim tekućine odnosno majčina mlijeka.

Kako funkcionira vrlo lako ćete vidjeti kad prvi puta djetetu ponudite kašicu na žličicu, a svakako ako kašice ponudite djetetu već u 4. mjesecu kako se još uvijek često preporučuje majkama. Dijete će nesvjesno jezikom gurati hranu van iz svojih usta jer takav pokret upravo čini kad radi pritisak na majčine bradavice i areolu kako bi isisalo mlijeko. Oko 6. mjeseca će ti refleks isključivog sisanja slabjeti i dijete će tada lakše prihvaćati žličicu i brže učiti jesti.

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Thinkstock