Nakon 3. pa sve do 8. mjeseca života plač bebe postaje rjeđi kako san postaje pravilan, a probava se normalizira

Unutarnji razlozi plača polako će nestajati kako odmiče prva godina, stoga su bebe starije od 3-4 mjeseca prilično mirne. Kako se beba razvija, pojavljuju se nove potrebe, a s njima i nova vrsta plača. Nakon šest mjeseci plač je u većini slučajeva uzrokovan vanjskim čimbenicima, često međuljudskim odnosima.



Bolest ili bol


Kada je beba bolesna, plač može biti slabašan, poput stenjanja. Na taj način beba govori “osjećam se grozno”. Međutim, osjeća li bol, plač je jednako prepoznatljiv kao kod gladi: očituje se kao iznenadan, snažan vrisak kratkog ili dugog trajanja, nakon kojeg slijedi prekid te se čini kao da je beba prestala disati. Beba zatim hvata dah i opet intenzivno zaplače te je ništa ne može umiriti. Potrebno je provjeriti ima li temperaturu te joj u potvrdnom slučaju dati paracetamol, a potom zatražiti liječničku pomoć. Uzrok može biti upala uha ili grla, želučane tegobe, osip na guzi, žgaravica, a u rjeđim slučajevima izbijanje zubi.



Usamljenost


Zaspi li beba dok je hranite te se ubrzo probudi uz plač kad je stavite u krevetić, možda nastoji reći da joj nedostaje toplina vašeg zagrljaja i ne želi biti sama. Katkad prestane plakati čim vas vidi, čuje vaš glas ili je podignete u naručje. Nježna masaža ili lagano tapšanje po leđima mogu također umiriti uplakanu bebu.



Dosada


Bebe nisu strojevi koji jedu i spavaju, nego imaju životnu potrebu za kontaktom i stimulacijom. Naravno, te potrebe treba zadovoljiti. Stoga, ako je beba provela 20 minuta u svojoj sjedalici dok ste vi razgovarali i ručali s prijateljem, možda plačem nastoji reći da joj je dosadno i želi dodirivati ili promatrati nešto novo. Stručnjaci tvrde da beba to brže naučiti biti strpljiva što brže roditelji odgovaraju na njezin plač. Ako zna da će roditelji brzo reagirati, tjeskoba nije toliko izražena u njezinu plaču i nema potrebu odmah početi glasno dozivati.



Istraživanje je pokazalo da su bebe na čiji je plač majka odmah majčinski reagirala, smanjile učestalost plakanja za 70 posto i još se manje koristile tim načinom komuniciranja nakon prve godine.



Otkrivanje svijeta proizvodi novu vrstu plača, čiji je uzrok frustracija ili ljutnja. Beba tek uči kako kontrolirati rukice i nogice. Možda pokušava strpati prstiće u usta ili posegnuti za nekom zanimljivom igračkom, ali njezino tijelo ne reagira. Još je uvijek premalena da napravi određene stvari i treba joj samo malo pomoći. Dijete će vam svojim plačem vrlo brzo pokazati svoje nezadovoljstvo. Plač zbog straha također će se pojaviti kako beba odrasta. Što više razumije stvari koje ju okružuju, beba će se više plašiti: lijekova, nepoznatih ljudi, mraka... Roditelji trebaju prepoznati taj strah kako bi mogli utješiti bebu.



Tekst: Rahela Filip


Foto: Thinkstock