Dijete će najbolje napredovati ako prepoznate i potičete njegove urođene sposobnosti i interese

Većina roditelja želi imati napredno i razvijeno dijete. Zato ga nastoje poticati. No, djeca se razlikuju i na različite načine reagiraju na iste poticaje pa roditelji mogu biti zbunjeni. Kako to da je prvo dijete obožavalo šarene igračke, a ovo drugo ne želi igračke ni pogledati, već samo želi listati slikovnice? Važno je uočiti djetetove sklonosti i talente te poticanje usmjeriti na ta područja.
Sklonosti i talente novorođenčeta, ne morate otkrivati uz pomoć stručnjaka. Dovoljno je biti brižan roditelj koji prati na koji se način dijete najbolje izražava, na kako najbolje usvaja nove vještine i što ga interesira.



Sklonosti određuju interese


Novorođena djeca uvijek živahno reagiraju na onu informaciju koja ih zanima. Zanimanje za nešto nije slučajno i sigurno ne zbog toga što mama uporno potiče razvoj određene djetetove karakterne crte. Djeca su od rođenja u većem stupnju ili vizualne osobe (više vole dobivati informacije putem vida) ili auditivne (bolje percipiraju zvukove) ili kinestetičke (percepcija pomoću osjeta za pokrete i položaj pojedinih dijelova tijela).





Vizualni tip


Svijet oko sebe doživljava promatranjem i na taj način najbolje uči



Pažljivo promatra sve oko sebe. Od prvih tjedana života strpljivo proučava lice odrasle osobe, rano počinje oponašati mimiku kao da se trudi "razgovarati" ili izraziti emocije: kao odgovor na vaš govor otvara usta, radi grimase. Dulje od druge djece zadržava pogled na zanimljivom predmetu, tužno je ako mu nedostaje stvari koje može gledati. Grubo govoreći, čak ako ga grlite i pjevate mu pjesmicu, djetetu može biti dosadno. Takvo dijete želi da ga nosite po kući i pokazujete nove stvari. Zato ga često uzmite u naručje približavajte ga predmetima koji ga vidljivo privlače i dopustite mu da ih proučava dok mu ne dojadi. Dijete treba okružiti šarenim predmetima od prvog tjedna života. Ova djeca puno lakše pamte pojmove ako vide crtež koji se na taj pojam odnosi.




Auditivni tip


Obožava glazbu i pjevanje




Ova djeca najviše reagiraju na zvukove. Ako govorite monotono, dosadno im je, no čim promijenite boju glasa, odmah živnu. Ranije počnu reagirati na glasovnu komunikaciju, stalno ispuštaju zvukove i čak pokušavaju pjevati. S takvim je djetetom najbolje stalno razgovarati živahnim tonom. Međutim, nagli zvukovi mogu snažno traumatizirati dijete: osjetljiv auditivni kanal može odbacivati glasne zvečke (dijete plače i pokušava izbjeći nastavak igre). Auditivna djeca postaju nemirna ako bučite posuđem ili ste uključili glasnu glazbu, ali zato vole nježne melodije i igračke koje ispuštaju razne zvukove, kao i kad im se čitaju knjige s izražavanjem emocija ili, još bolje, s nekoliko različitih izmjena glasova, ovisno o likovima koji se izmjenjuju. S takvim djetetom trebate što više pjevati, igrati se kazališta, slušati klasičnu glazbu i sl.




Kinestetički tip


Sve mora opipati prstićima



Ovu je djecu najbolje motivirati za nešto taktilnim podražajima. Najviše ih vesele različita dodirivanja (škakljanja, poljupci, milovanje). Ne bježe od dodira, već vidljivo pokazuju da im to odgovara. Ako masirate dijete, ono se ne protivi, ne pokušava vam iskliznuti, već gotovo kao da prede poput mačića. Takve mališane treba okružiti stvarima različitih oblika i materijala. Oni će učinkovito zapamtiti riječi i nove pojmove ako dodiruju konkretan predmet, a stihove će naučiti tako da se tijelom izrazi ono o čemu stihovi govore, u pokretu.


S takvim djetetom može biti dosta problema jer će ono stalno nešto željeti uzeti u ruke, dotaknuti, eksperimentirati, a obožavaju se uprljati budući da upravo kroz takve osjećaje najbolje razumiju svijet oko sebe.


Bojenje prstima njihova je omiljena tehnika. Ako auditivno dijete ne voli imati prljave ruke, a vizualno ne voli nered, kinestetički će tip djeteta uživati razmazivati posebne boje po kupaonici, obojit će sebe i sve oko sebe i izraditi hrpu umjetničkih remek-djela.



Svako dijete treba okruživati različitim informacijama, no znajući koji je osnovni kanal za učenje vašeg djeteta, lakše ćete ga odgajati i podučavati.