Napetost mišića ili hipertonus mišića kod novorođenčadi relativno je čest problem. Može se riješiti vježbicama

Ova poteškoća može zahvaćati muskulaturu cijeloga tijela ili se manifestirati samo na jednoj strani tijela. Mališan se u tom slučaju, ležeći na leđima, izvija i podiže kukove podupirući se o glavicu i nogice, no neprestano se naginje na stranu koja je slabije razvijena. S druge strane, kad se želi okrenuti na trbuh, okreće se na onu stranu boka koja ima jače razvijene mišiće.



Inače se hipertonija mišića jasno može vidjeti i po nesimetričnim mišićima stražnjice i bedara jedne strane tijela u odnosu na drugu. Ovakvi problemi u motoričkom razvoju lako se mogu riješiti masažom i vježbama.



Vježbajte s djetetom svakodnevno, primjerice nakon kupanja ili dok se igrate:



  • Njišite dijete u krevetiću, kolijevci, na rukama ili maloj kolijevci tako da ga postavite na trbuščić uz obavezno držanje. Takvi pokreti i kretnje razvijaju, ali i opuštaju mišiće.



  • Stavite dijete u pozu fetusa. Prvo ga postavite na leđa, ručice mu nježno prekrižite na prsima, a nožice savijte u koljenima tako da ih primaknete trbuščiću. Udove pridržite lijevom rukom, a desnom djetetovu glavicu nježno pomičite prema prsima. Zatim lagano i u ritmu ljuljajte dijete s jednog na drugi bok ili iz skvrčenog položaja vucite nogice prema sebi i natrag prema djetetovu trbuščiću.



  • Dlanovima ili jagodicama prstiju nježno milujte dijete na mjestima gdje je izražena napetost mišića.



  • Polegnite dijete na trbuh. Dlan položite na donji dio kralježnice i lagano gurajte kožu gore-dolje.



  • Dijete leži na leđima. Obuhvatite ruku, a zatim i nogu mališana te ih polako, nježno, ritmično ljuljajte i svijajte u zglobu.