Zubiće treba prati od pojave prvog bijelog predstavnika u ustima. Prvo će to činiti roditelji, a zatim postupno i samo dijete koje će polako usvajati naviku redovitog pranja zubi

U našoj zadnjoj anketi pitali smo vas imaju li vaša djeca naviku pranja zubića? 41,67% čitatelja odgovorilo je da dijete pere zubiće od pojave prvog zubića, naravno uz roditeljevu pomoć. 47,5% vas je odgovorilo da je pranje zubića više zabava, a manje temeljito pranje dok je 10,83% vas odgovorilo kako će s pranjem zubića početi s dvije ili tri godine.



Dječji stomatolozi bi se zasigurno zadovoljili ovim rezultatima jer anketa je pokazala da 89% roditelja razvija kod djece naviku pranja zubića, makar to često i nema veze s pravim i temeljitim pranjem zubića.


Kako biste ustrajali u namjeri da dijete usvoji naviku higijene i pranja zubića, donosimo vam nekoliko savjeta za pravilnu njegu i zdravlje zubi kod djece.



Pravilna njega


Čim izbije prvi zubić, počinje i njegovo pranje. Za početak je dovoljno očistiti ga ujutro i navečer posebnom četkicom za zube koja se natakne na prst - što je istovremeno izvrsna masaža. Ako dijete surađuje, odmah možete početi koristiti pravu četkicu za zube (najkasnije nakon drugog zuba). Najbolja je ona koja ima sasvim malu glavicu i izrazito mekana plastična vlakna.


Kada niknu svi mliječni zubići, najbolje ih je njegovati četkicom s duljim vlaknima, uskom glavicom i nešto debljom drškom zgodnom za držanje - njome dijete može početi samo vježbati pranje zubića. A kada bi trebalo početi s korištenjem paste za zube? Od prvog mliječnog zubića, kažu stomatolozi. Dječja pasta za zube koja sadrži florid jača zubnu caklinu i sprječava stvaranje karijesa. Minimalna doza će biti sasvim dovoljna. Ako se dobro razmaže po četkici, ne može se progutati.



Kako potaknuti dijete da pere zube:




  • budite dobar primjer, djeca uče oponašajući vas




  • od njege zubi napravite lijep ritual - tako će vrlo brzo postati uobičajena




  • pranje zuba neka bude igra. I katkada se koristite trikovima kada dijete baš ne želi otvoriti usta: npr reći: "Aaaa", tada se ustašca bebe često automatski otvore. Ili nasmijavati dijete i pri tome brzo četkicom istrljati zubiće