Za svaku je majku trenutak kada beba prelazi s mlijeka na krutu hranu izuzetno uzbudljiv. On će se dogoditi kad se beba približi šestom mjesecu života. Najbržeg čitatelja očekuje poklon!!!

Kako znati da je dijete spremno na uvođenje kašica?


Postoje neki jednostavni znakovi koji vam mogu otkriti da je vaš zavežljaj radosti spreman za taj veliki korak. Naprimjer, ako vaša beba i nakon hranjenja izgleda gladno, ako može samostalno sjediti, ako želi žvakati i stavlja stvari u usta ili ako može precizno posegnuti za nekom hranom i dohvatiti je – sve su to znakovi da je vaša beba spremna za krutu hranu, no ipak uvijek, za svaki slučaj, to provjerite i sa svojim pedijatrom.



Kako učiniti bebin prvi obrok čarobnim:


• Pažljivo odaberite trenutak. Važno je da i vi i beba budete opušteni i spremni za nova iskustva – ručak je idealna prilika za prvi pokušaj.


• Prvo utažite bebinu glad s malo mlijeka: u tom je trenutku važno da se beba počne privikavati na krutu hranu, ne mora odmah pojesti cijeli obrok.


• Pripazite da beba lijepo sjedi u svojoj hranilici i smanjite bilo kakav izvor ometanja pozornosti kao što je TV.


• Pri hranjenju koristite žlicu za bebe. Ako beba ispljune hranu, pokušajte ponovno, sve dok ne postane nervozna. I ne zaboravite pritom pričati kako je fina papica koju joj dajete.


• Nemojte bebi davati previše hrane. Možda će vas iznenaditi koliko joj je malo potrebno da bude sita na početku. Ponekad su to tek dvije-tri male žličice.






Prijedlog kašica koje možete sami pripremiti:



Za dob od 6 do 8 mjeseci




Kašica od banane i jabuke (za 4 porcije)


• 1 mala zrela banana (oko 100 g)


• 1 jako zrela jabuka, oguljena i nasjeckana na komadiće (oko 150 g)


Priprema: ogulite bananu i narežite je na male komadiće pa stavite zajedno s komadićima jabuke u mjernu posudu i dodajte malo vode ili soka od jabuke. Miksajte štapnim mikserom dok kašica ne bude glatka.



Za dob od 9 do 12 mjeseci



Kašica od mrkve i krumpira (za 4 porcije)


• 2 oguljene i nasjeckane mrkve


• 2 mala krumpira, oguljena i nasjeckana


Priprema: prokuhajte povrće u vodi ili na pari dok ne bude mekano, oko 15 minuta. Ocijedite i pustite da se ohladi pa izmiksajte štapnim mikserom tako da dobijete željenu konzistenciju.




Ove ukusne i zdrave kašice možete lako i brzo pripremiti koristeći praktično pomagalo kao što je štapni mikser. Stoga vas pozivamo da sudjelujete u našem malom natječaju koji vam omogućuje da osvojite Braunov štapni mikser.



Čitateljici ili čitatelju koji 12. svibnja prvi na naš email: urednistvo@roditelji.hr pošalje recept za omiljenu kašicu svog djeteta, poklanjamo jedan Braun štapni mikser Multiquick 3 MR 320 Baby.







Nagrađenog s njegovim receptom za kašicu objavit ćemo u ovom članku 13. svibnja. Sretno!







Nagrađena čitateljica: Ana Stepić iz Zagreba s kašicom



Kašica od brokule za bebu od 8 mjeseci


Sastojci: brokula, krumpir i puretina


Priprema: sve sastojke narežite na kockice i kuhajte u vodi. Izlijte vodu tako da u loncu ostane malo vode, a ostalo sačuvajte kako biste po potrebi razrijedili kašicu. Kad se sve skuha izmiksajte štapnim mikserom. Na kraju dodajte žlicu maslinovog ulja. Njam, njam... i dobar tek!