to sve roditelji čine dobro, a ni ne znaju

Roditelji su biološki "programirani" tako da pravilno reagiraju na signale koje odašilje njihovo novorođenče. Budući da su i bebe po prirodi opremljene potrebnim znanjem, postoji dobra osnovica za međusobnu komunikaciju i povezanost. Pročitajte savjete iz knjige Razvoj djece kroz igru nakladnika Mozaik knjiga.

Mama, tata i beba – savršen tim

Niz istraživačkih studija je pokazalo da roditelji "po prirodi" znaju što njihova beba treba. Jednim istraživanjem je uočeno kako majke i očevi instiktivno drže dijete 20 do 25 centimetara od svojeg lica kad ga drže na rukama, kad ga hrane ili doje. Upravo ta udaljenost je ona na kojoj beba najbolje raspoznaje obrise i boje. Također, roditelji se prilagođavaju položaju djetetova tijela. Okreće li dijete glavu u stranu, roditelji, čine isto i pokrete prilagođavaju djetetovim pokretima. Bez razloga se ne događa da mama i tata intutivno ponavljaju glasove koje proizvodi njihova beba. Naime, takvim ponašanjem od prvog dana nastaje razgovor između roditelja i djeteta.

Kad majka drži dijete na rukama ili u krilu, počne ga ravnomjerno njihati. Pritom ga miluje ili nježno lupka po leđima - uvijek na jednak način. Tako dijete upoznaje svoju majku. Naravno i oca, koji ima drugačiji način ophođenja s djetetom. Na taj način novorođenče vrlo brzo počne razlikovati poznate osobe od nepoznatih.

Roditelji, također, posve intuitivno povise glas kad se obraćaju bebi. Govore izmjenjenom melodijom i naročito polako. Studije su pokazale da takvo nesvjesno ponašanje mame i tate je potpuno ispravno jer novorođenče osjeća posebnu sklonost prema visokim glasovima. Zanimljiva je i činjenica da se djeca u dobi od vije, tri godine služe visokim tonovima kad se obraćaju dojenčadi.

Povezanost u prvoj godini

Prije su znanstvenici mislili da povezanost nastaje isključivo između bioloških majki i njihove djece. No, najnovije studije dokazuju da se bebe mogu vezati za dvije, tri osobe. Uz roditelje, to mogu biti bake, djedovi ili dadilja. Stabilna povezanost s poznatom osobom daje djetetu sigurnost za istraživanje.

Bebe posjeduju bogat urođeni repertoar – one plaču, viču, zovu, čvrsto se drže, uspostavljaju kontak s očima, prosvjeduju kad ostanu same… - kojim žele potaknuti željeno ponašanje roditelja. Da bi uspostavili vezu s djetetom, roditeljima stoji na raspolaganju razne mogućnosti senzibilnog odgovora - oni mogu bebu uzeti na ruke, njihati je, milovati, umiriti je ili utješiti blagim glasom, nešto joj otpjevati i još mnogo toga.

TABLICA

U prvoj godini povezanost se razvija u tri faze

  1. U početnoj fazi prvih tjedana beba šalje signale svakome i reagira na svakoga. Uskoro nauči raspoznavati poznate osobe.
  2. Od navršenog trećeg mjeseca dijete točno razlikuje poznate osobe od nepoznatih
  3. Otprilike u osmom mjesecu dijete daje prednost poznatim osobama, a nepoznate često odbija plačem.

Pročitajte i:

Slavne mame bez uljepšavanja (po)kazale što misle o dojenju

O temi dojenja nerijetko se "lome koplja". I dok je znanstveno dokazano kako je to…

mama i dijete se igraju

Top 5 igara za poticanje govora kod djece

Donosimo i savjete što očekivati u prvih 12 mjeseci djetetova života kad je razvoj govora…

'Kako sam na trudna treći puta i na vrhuncu krize zbog koronavirusa uspjela izbaciti ove posebne, hrvatske dude varalice!'

Jelena Maloča studentica je stomatologije koja, kako sama kaže, uvijek nešto smišlja i "kreira", no…

beba uči prve korake

Je li beba spremna za prve korake?

Hoće li neko dijete prohodati s 9, 12 ili 18 mjeseci nije znak djetetove inteligencije…