Upoznajte fontanelu

Sve bebe dolaze s prozorom u svijet točno iznad čela – to je tzv fontanela, otvor važan za zdrav razvoj djeteta

Roditelji najčešće reagiraju beskrajno pažljivo i oprezno kada po prvi put iznad čela svoje bebe poglade malu rupu: veliku fontanelu. Romboidan otvor (u promjeru dva puta dva centimetra) lako se može napipati; može se također osjetiti kako pulsira krv. Činjenica je da je ta jama samo jedna od šest fontanela. Postoji još jedna trokutasta na potiljku i četiri manje jedva osjetne – dvije gore i sa strane lubanje, te dvije sa unutarnje strane na potiljku.

Zone nagnječenja kostiju glave pri porodu

Na djetetovoj glavi se nalazi rupica gdje se dodiruju pločice kostiju lubanje. Tek nakon nekoliko godina života su pločice na djetetovoj lubanji srasle. Zašto ne već nakon rođenja? Za vrijeme čovjekove evolucije kad je počeo učiti hodati, istovremeno se smanjila njegova zdjelica i tek mu je to omogućilo da uspravno hoda. Smanjenje zdjelice dovelo je do toga da je ona postala užom i pri porodu. Pri tom su fontanele na tim otvorenim mjestima djetetove glave omogućile pomoć pri porodu: dijetetova glava je elastična i može pomicanjem tih otvorenih pločica na glavi sigurno i lakše proći kroz porođajni kanal. Nakon prolaska izgledaju glavice neke novorođenčadi šiljato ili nakrivljeno. Već nakon nekoliko dana izgleda sve drugačije. Fontanele imaju još dvije važne zadaće: s jedne strane omoćuju brzo izjednačenje krvnog pritiska u glavi a s druge strane da se u prvim godinama djetetove starosti povećeva volumen djetetovog mozga i na taj način nesmetatno raste.

Različito vrijeme otvorenosti

Od šesnaestog tjedna fontanele se počinju zatvarati. Dok se male fontanele sa strane glave zatvore do kraja prve godine, velika fontanela iznad čela ostaje otvorena do kraja 24. mjeseca. Ovisno o bebinoj konstituciji, veličini i porođajnoj težini različito je i zatvaranje fontanela i nije isto kod sve djece. Kod neke djece već nakon jedne godine se rupa ne može više osjetiti, dok kod druge to potraje i do trećeg rođendana.

Fontanele nisu opasne

Uzevši u obzir da glavu djeteta općenito treba pažljivo tretirati, fontanele ne predstavljaju povišeni rizik. Otporna koža glave i moždana ovojnica pružaju dovoljnu zaštitu dok se fontanele ne zatvore čvrstim hrskavičnim i vezivnim tkivom – uostalom ploče lubanje čvrsto srastu tek nakon 20 godina.

Prozor za mozak

Posao liječnika olakšava velika fontanela. Medicinar može lako i bez komplikacija kroz taj prozorčić vidjeti na ultrazvuku je li sve u redu sa mozgom bebe. Tako se lako uoče eventualne mane, tumori ili krvarenja. Doktor tako radi pregled glave kroz veliku fontanelu ili uzduž lubanje i to je za bebu potpuno bezbolno.

Tagovi:

Vezano uz temu

Zatvorena fontanela

Danas nam je fizijatar rekao da je bebici…

fontanele kod novorođenčeta

Nježne fontanele na glavici novorođenčeta

Mnogi su roditelji vrlo zabrinuti kada dobiju prvo…

beba

Oblik bebine glave nakon rođenja

Zabrinuti ste zbog oblika bebine glave nakon porođaja?…

Fontanele

Kod zdravog novorođenčeta fontanele su ravne i mekane,…

Pročitajte i:

tata s djetetom u bolnici

Oni su se prvi borili: '20-godišnji trud uništen je odlukom o 15 minuta s djecom u bolnici!'

"Hrvatskoj je trebalo 20 godina da se humanizira liječenje djece u bolnici i umanje negativni…

Poznati glumac i supruga Kristina dobili treće dijete

"Ne stajemo dok ne bude curica!", rekao je svojedobno glumac. U zagrebačkom rodilištu u Petrovoj…

Zašto su djeca rođena u srpnju toliko posebna?

Ako se ovaj mjesec pripremate za dobrodošlicu novom članu obitelji, postoji mnogo razloga za –…

trudnica rađa u vrijeme pandemije koronavirusa

Porod s maskom, djeca u bolnici bez roditelja i pratnja na porodu s testom na Covid 19! Je li ovo 'novo normalno'?

Kristina Turudić Leko, koordinatorica peticije Udruge Roda, kojom se traži ukidanje zabrane pratnje na porodu…