Deset problema s dojenjem i kako ih rijeiti

Najprirodnija stvar na svijetu ne mora biti i najjednostavnija: gotovo svaka majka poznaje sve manje i veće poteškoće koje nastaju pri dojenju. Pročitajte kako riješiti zastoj mlijeka i slične probleme te kako ih spriječiti

Premalo mlijeka

Uzrok: Dijeca koja se pri dojenju ne najedu, često plaču na dojki, plačljiva su, nezadovoljna i brzo traže ponovno dojenje. Ako je apetit bebe veći nego što je ponuda mlijeka, dijete najvjerojatnije upravo prolazi kroz jedan od razvojnih ciklusa.Što se može napraviti: Stavljajte dijete često na dojku, ako je moguće i noću. Pritom mjenjajte položaje dojenja da biste stimulirali što više dijelova dojke. Nakon nekoliko dana intenzivnog dojenja proizvodnja mlijeka prilagodit će se potražnji. Pripazite sa čajevima za dodatno pojačanje proizvodnje majčina mlijeka. To su biljni medikamenti koji bi se trebali koristiti samo šparno. Pretjerana količina čak bi mogla negativno dijelovati na stvaranje mlijeka! Pijte sasvim normalno, odnosno kada ste žedni. Neka vam u blizini dok dojite bude čaša vode. Nije potrebno da se tjerate piti.

Zastoj mlijeka (mastitis)

Uzrok: Napetost dojke, tvrdoća i bol ukazuju na zastoj mlijeka. Zastoj mlijeka nastaje zbog mlijeka zaostalog u nekom od mliječnih kanala. Ako mlijeko ne može iscuriti, stvara se povišena koncentracija bakterija na koje tijelo reagira temperaturom i pojačanom produkcijom bijelih krvnih zrnaca. Zastoj mlijeka se često događa kada se promijeni bebin ritam dojenja: ako beba od jednom prespava ili preskoči obrok. Ponekad zastoj mlijeka može izazvati premalen grudnjak ili pak stavljanje djeteta uvijek u isti položaj. Što se može napraviti: Važno je da mlijeko iscuri jer se u suprotnom upala neće smiriti. Zato biste na početku obroka bebu trebali stavljati na bolnu dojku. Doljnja čeljust dijeteta bi trebala pokazivati u smjeru tvrdog dijela dojke. Ako vam je to prebolno, zagrijte dojku i zaostalo mlijeko istisnite ili ispumpajte. Za vruće i crvene dijelove na dojki pomaže friški kravlji sir. Hladni friški kravlji sir nanesite prst debelo na gazu i stavite ga u grudnjak. Kad se sir stvrdnuo, maknite ga. Prije dojenja ugrijite dojku da biste omekšali mliječne kanale. Nakon toga dojku ohladite da bi se mliječni kanali opet stisnuli.

Lakše reći nego učiniti, ali priuštite si puno mira i sna i izbjegavajte stres i užurbanost.

Ranjene bradavice (ragade)

Uzrok: Nadraženost pri podoju posve je normalna u razdoblju nakon poroda, zato što je koža stalno pod velikim opterećenjem. Zato lagani bolovi pri dojenju nisu nimalo neobični, međutim trebali bi biti dobro podnošljivi. Ako su bradavice nakon nekoliko tjedana i dalje ranjive i osjetljive, moguće je da se razlozi kriju negdje drugdje, primjerice ako niste dovoljno često mijenjali položaj pri dojenju. Što se može napraviti: Na ranjivoj koži ostavite nekoliko kapi majčina mlijeka da se osuši jer to pospješuje proces zacijeljivanja - međutim, razlog i dalje morate riješiti. Zato biste trebali poboljšati tehniku stavljanja djeteta na dojku: polegnite bebin trbuh na svoj trbuh. Škakljajte bradavicom djetetovu donju usnu. To oslobađa refleks kod bebe pa će ona široko otvoriti usta. Vodite tada dijete dojci tako da bradavica bude u sredini usta. Dijete ne bi trebalo zahvatiti samo vrh dojke, nego i čitavu alveolu. Važno: uvijek vodite dijete prema dojci, a ne dojku prema dijetetu. Tako izbjegavate grčevito i pogrešno držanje, a time i bolove u leđima. I budite otvoreni prema eksperimentiranju pa isprobajte i više raznih položaja dojenja.

Neredovito dojenje

Uzrok: Kratki razmacidojenja kod novorođenčadi su posve normalni. Naime, želudac djeteta još je veoma malen, a majčino mlijeko jako brzo prolazi kroz trakt želuca i crijeva pa se kod djeteta opet budi apetit. Povećani apetit može ukazivati i na ubrzan proces razvoja. Općenito, dulji ili kraći razmaci dojenja kod djece koja inače dobro napreduju nisu zabrinjavajući – dijete možda treba i vašu blizinu ili pak imate nezahtijevno dijete koje će dulje strpljivo čekati. Šoo se može napraviti: Ako imate osjećaj da je vaša beba jako nezahtjevna i ne plače kada je gladna, tada obratite pažnju na rane znakove njene gladi. To mogu biti pokreti sisanja, "traženje", pokreti rukama prema ustima, nemir, nježni zvukovi ili uzdisaji. Za novorođenčad je normalno 8 do 12 obroka unutar 24 sata. I razotkrivanje jednog mita: nije istina da bebe počne boliti trbuh ako neprobavljeno mlijeko susretne probavljeno mlijeko. Upamtite kao pravilo: dojite bez ograničenja, prema potrebama i željama djeteta.

Bljuckanje

Uzrok: Nakon obroka imate dojam da dijete više ispljune, nego što zadrži? Nemajte straha, sve dok dijete normalno raste i napreduje sve je normalno. Problem je više velika količina robice koju treba oprati. Zašto bebe bljuckaju? Kod nekih beba se donji sfinkter jednjaka ne zatvara dobro pa takva dijeca rado piju i više nego su žedni. Ako beba ne dobiva na kilaži i ne raste trebali biste razgovarati s pedijatrom. Što se može napraviti: Neka dijete podrigne nakon svakog podoja i izbjegavajte previše kretanja. Njihanje bi samo moglo potaknuti pljuvanje. Postavite dijete tako da mu je glava nešto viša od tijela jer tako možete ublažiti podražaj na bljuckanje. Ponekad se može dogoditi da pri stavljanju na dojku mlijeko jako šprica pa tako beba odjednom popije previše mlijeka. Ako vam se to događa, dijete stavite kratko na dojku, pustite mlijeko da kratko štrca u ručnik i time otpustite pritisak u dojci pa će i djetetu onda biti jednostavnije jesti.

Kolike

Uzrok: Mnogo se špekuliralo oko uzroka večernjeg plakanja, odnosno kolika. Dosad su kao glavni osumnjičeni navedeni prehrana majke, stres, obrada dojmova i iskustava prikupljenih tijekom dana te osjetljiv probavni sustav. Što se može napraviti: Bebi pomaže mnogo blizine, nježnost i nošenje pa čak i ako joj tada bolovi u trbuhu ne prođu, ona ipak osjeća blizinu i zaštićenost. Djeca s bolovima u trbuhu često pokazuju prekomjernu osjetljivost na proteine iz kravljeg mlijeka. Da biste ustanovili jesu li baš ti proteini uzrok napuhavanja, trebali biste na dva tjedna izbjegavati te proizvode. Toliko je potrebno da proteini kravljeg mlijeka napuste tijelo te prestanu prelaziti u majčino mlijeko. Pazite kako se beba ponaša i ako se smanje večernja plakanja, otkrili ste im uzrok. Ali kod kolika svako dijete ima svoje razloge: ponekad pomaže da prislonite bebu koja je gola ili samo u peleni na svoje golo tijelo. Najbolji savjet koji vam možemo dati jest da kolike oko trećeg mjeseca jednostavno – prestaju.

Dijete ne želi dojiti

Uzrok: Ako su bebe jednom doživjele neugodno iskustvo, može se dogoditi da neko vrijeme odbijaju dojku. Neka djeca takođerodbijaju dojku jer su se upoznali sa nečim još atraktivnijim: to može biti flašica iz koje mlijeko teče bez previše naprezanja ili pak duda koja je jako ugodna. Bebe doista rijetko započnu pravi štrajk dojenja. U tim slučajevima otprilike tri do pet dana odbijaju dojku, ali pritom jasno pokazuju da se ne osjećaju dobro i da su nesretna. Što se može napraviti: Nevoljkost kod dojenja ima vanjske uzroke, kakvi su, primjerice, kozmetički proizvodi oštrog mirisa i okusa. Pokušajte izbjegavati dezodoranse i kreme i uporno djetetu nudite dojku. Ako ne želi drugačije, djetetu mlijeko možete davati malom žličicom ili pipetom. Pomaže i dojiti dijete u polusnu jer se tada toliko ne opire. Važno: pokušavajte djetetu davati mlijekožličicom ili pipetom, ali nemojte mu istodobno nuditi ni dudu niti flašicu. Dijete ima prirodan nagon sisanja koji želi slijediti - i zato mu dajte samo dojku.

Neobičan oblik bradavica

Uzrok: Uvučene ili prazne bradavice, mala ili velika dojka: velik je broj različitih "neobičnih&q
uot; mogućnosti, a sve su normalne i prirodne. Uglavnom su majke te koje s time imaju problem. I te sumnje često projiciraju na dijete. Što se može napraviti: Novorođenče ništa ne očekuje jer još nema nikakva iskustva. U idealnom slučaju u prvih šest tjedana života beba poznaje dojku i svoju majku, a one su kakve već jesu. Ako su bradavice jako male ili uvučene može ih se prije dojenja stimulirati da bolje iskoče. Inače vrijedi pravilo: za dojenje je potrebna samo jedna dojka, jedno dijete i nešto ustrajnosti - osim toga, ništa.

Dijete bi radije bočicu

Uzrok: Izdajanje da bi se mlijeko kasnije djetetu dalo u bočici praktično je i ponekad neizbježno. Neka djeca brzo i jednostavno prepoznaju razliku i ubrzo traže samo bočicu jer ona omogućuje da mlijeko teče bez previše truda i napora. Za dojenje je potrebno više truda i djeca ga počinju odbijati. Što se može napraviti: Pokušajte uastanoviti sasvim jasna pravila: kada ste kod kuće dojite, a kada vas nema, dijete dobija bočicu. Tako će dijete naučiti da se kod tate dobije bočica, a kod mame dojka. Između ostaloga, bočica ne bi trebala biti stalan dio dnevne prehrane, već tek iznmka.

Majka mora uzimati lijekove

Uzrok: Često žene koje boluju od kroničnih bolesti pretpostavljaju da ne smiju dojiti. Iste strahove dijele i majke koje moraju obaviti neki kirurški zahvat ili dobiti injekciju kod zubara, da ne spominjemo jake prehlade ili upale koje traže antibiotike. Što se može napraviti: Savjetujte se s liječnikom i tražite da vam objasni rizike uzimanja lijeka. Također, većina majki ne zna da za svaki lijek postoji verzija koja je pogodna za dojenje. Ako idete na opreativni zahvat, prije operacije obavijestite anesteziologa da dojite. U pravilu možete dojiti čim nakon operacije možete držati dijete.

A što ako imate probleme?

Savjete o dojenju možete zatražiti od patronažne sestre koja će vam nakon poroda doći u kućni posjet. Pitajte pedijatra sve što vam nije jasno, a za specifične probleme oko dojenja možete zatražiti pomoć udruge Roda na web-stranici www.roda.hr (tel: 01.61.77.520 / 091.22.77.220)

Pročitajte i:

"Upomoć, moja beba plače!"

Bebin plač za mnoge je roditelje velika nepoznanica. Za roditelje je naročito stresno kad je…

odvikavanje od pelena

Kći poznate glumice s pet godina još u pelenama! Kad je vrijeme za odvikavanje?

Koji signali upućuju da je beba spremna za odvikavanje od pelena te što je još…

dojenački grčevi

Sve što trebate znati o dojenačkim grčevima i kako ih spriječiti

Zašto dolazi do tih mučnih "epizoda" i za dijete i za roditelje znanost još nije…

majka i novorođenče

Žestoka rasprava o dojenju! 'Nisam manje vrijedna mama jer sam hranila bebu na bočicu!'

Dojenje je stvar osobnog izbora, ali i „vječna tema“ za žestoke rasprave. Majčino mlijeko najzdraviji…