Prva pomoć za bebe

Bebu boli trbuh, nos je začepljen, zubić pritišće? Česte boljke od A do Ž plus najbolja sredstva iz kućne ljekarne

Suzne oči

U normalnim okolnostima suzni kanal se otvara malo prije rođenja. Kod nekih beba je još zatvoren pa se suzna tekućina nakuplja u oku. Posljedica je da se oči zalijepe ili upale. Pomažu posebne kapi koje prepiše liječnik. Otvaranje suznog kanala možete potpomoći laganom masažom pritiskom: kružnim pokretima malim prstom pritišćite područje između korijena nosa i unutarnjeg kuta oka.

Bolovi u trbuhu

Mnoge bebe u prva tri mjeseca pate od bolova u trbuhu - često jer dok jedu (doje ili piju iz bočice) gutaju i zrak. Zato pazite da se dijete podrigne nakon dojenja ili bočice da bi zrak mogao izaći. Pomaže i utopljavanje trbuščića, primjerice jastučićem punjenim košticama trešnje koji ste prethodno zagrijali u pećnici. Dobre su i masaže trbuščića: lagano kružite nogicama prema gore i u stranu.

Proljev

Jak proljev može biti opasan za bebe jer u kratkom vremenu izgube velike količine tekućine i važnih mineralnih tvari. Stoga kod malih beba postoji mogućnost od dehidracije. Ako proljev traje više od dana ili ga prati povišena temperatura, svakako se javite liječniku. Kod malih beba uzroci proljeva su raznovrsni: razne viroze, rast zubića, infekcije… Ponekad je uzrok benigan, ali ako brinete, najbolje se javiti liječniku. U međuvremenu pomoć potražite u ljekarni: postoje gotove otopine koje nadomještaju izgubljene elektrolite i druge važne tvari kojima možete spriječiti dehidraciju. Mame koje doje trebaju dojiti što više i što češće, a bebe koje su na bočici smiju piti razrijeđeno mlijeko.

Temperatura

Najvažnije pravilo glasi: bebe do tri mjeseca starosti s povišenom temperaturom obavezno moraju liječniku! Kada je o starijim bebama i većoj djeci riječ, procjenjuje se prema općem stanju: ako je dijete živahno i dobro raspoloženo, samo pratite njegovo opće stanje i pokušajte mu sami pomoći. To znači davati mu puno tekućine, lagano ga odjenuti kad je vruće, a toplije odjenuti ako se trese i stavljati hladne vodene obloge ako temperatura počne rasti. Važno: suprotno narodnim receptima, treba izbjegavati alkoholne obloge i koristiti samo mlaku vodu. Dijete smijete i tuširati, ali pazite: početna temperatura vode mora biti jednaka njegovoj temperaturi (dakle, ako dijete ima temperaturu 38, temperatura vode treba biti 38 – 38,5 stupnjeva) i potom je postupno rashlađujte s malo hladne vode. Za snižavanje povišene temperature koristite samo paracetamol (čepići ili sirup), ali tek ako se temperatura popela na 38,5 stupnjeva. Ako paracetamol ne pomaže, javite se liječniku. Tek u dogovoru s njime smijete davati druge lijekove.

Kašalj

Kod prehlade se u području nosa i ždrijela stvaraju velike količine sluzi koja teče u stražnji dio ždrijela. Posljedica je da beba kašlje - osobito dok leži. U prvih pola godine svakako treba potražiti liječničku pomoć. Pokušajte koliko možete sami čistiti nosić. Bebama pomažu i ovlaživači zraka jer suh zrak, kakav je čest u prostorijama s centralnim ili plinskim grijanjem, jako smeta bebama. Ako su vam ovlaživači zraka nedostupni zbog cijene, poslužite se jednostavnim trikom i na radijator postavite mokar ručnik. Možete na njega nakapati par kapi eteričnog ulja metvice. Starijim bebama pomažu topli oblozi: maramicu ili oblog od tkanine uroniti u toplu vodu, lagano iscijediti i staviti bebi na prsa. Pokriti flanelnom ili vunenom tkaninom. Na kraju dijete osušite ručnikom.

Mliječna krasta

Pokazuje se na gornjoj polovici glave (nekad i na obrazima) u obliku malih, crvenih nešto povišenih mrlja koje se pretvaraju u mjehuriće i jako svrbe. Dijete bi trebalo što duže dojiti ili mu davati hipoalergenu hranu. Ako vaša beba ima takve mrlje, budite jako oprezni kada uvodite dohranu. Strogo se držite pravila jedna namirnica – tri dana, a jako alergene proizvode, kao što su kravlje mlijeko, orašasti plodovi i slično, ostavite za godinu dana ili više.

Bol u ušima

Svako četvrto dijete do šestog mjeseca života dobije upalu srednjeg uha. Kao znak da je bole uši, beba vrti glavu, poseže za uhom, djeluje iscrpljeno, ali istovremeno nemirno i nadraženo. Takve bebe u svakom slučaju treba odvesti liječniku koji će prepisati odgovarajući lijek.

Ponekad pomaže i stari lijek iz kućne ljekarne: djetetu na uho prislonite vrećicu sa sitno narezanim lukom.

Štucavica

Gotovo sva dojenčad tu i tamo ima štucavicu - osobito kad im je hladno. Često pomaže lagano lupkanje po leđima, topli čaj, topli rubac ili jastučić na trbuhu.

Kihanje

Začepljen nos je prlično naporna situacija za bebu: mora disati kroz usta pa jedva uspijeva piti. Nekoliko je načina da bebi pomognete očistiti nosić: najjednostavniji je da u nosić pipetom ukapate fiziološku otopinu. Pedijatri preporučuju i čaj od sljeza koji jako dobro čisti nosić.

Povraćanje

Mnoge je majke prvo bebino povraćanje izbezumilo: bebe naime povraćaju u mlazovima, gotovo do drugog kraja sobe. Iako izgleda ružno, najčešće je sasvim bezopasno: mišić koji zatvara prostor između želuca i jednjaka još dobro ne funkcionira i hrana se opet potiskuje prema gore. Ako beba normalno dobiva na težini, nema razloga za brigu. Na povraćanje treba obratiti pažnju ako ga prati još koji od simptoma: povišena temperatura, proljev, jaka razdražljivost.

Zatvor

Neke bebe pune pelene nekoliko puta dnevno, a druge samo jednom tjedno. I jedno i drugo je normalno. Govori se o zatvoru kad se crijeva prazne tek svakih nekoliko dana u tvrdim grumenima. Tvrda stolica može biti znak nedostatka tekućine što znači da bi beba više trebala piti. Ako beba već dobiva dohranu, svakako provjerite na količinu tekućine (obične vode) koju beba dobiva. Zatvor može biti i znak da bebi ne odgovara prehrana. Ponekad se zatvor javlja zbog mineralnih (željezo) pripravaka. Pedijatri kažu da je zatvor normalan sve dok beba normalno raste i napreduje.

Zubobolja

Prvi zubići rastu između petog i osmog mjeseca. Laganu napetost i peckanje koje pri tom nastaju u čeljusti mnoge bebe doživljavaju kao neugodnost. Postoje posebne grickalice za zubiće koje se čuvaju u hladnjaku pa tako ublažavaju peckanje i nelagodu od rasta zubića, a možete se poslužiti i narodnim trikom: očistite i zamrznite polovicu jabuke pa je dajte bebi da grize. Dodatni plus je jabučni sokić koji će se polako topiti i cijediti bebi u usta.

Pročitajte i:

Kako je narasla! Poznata sportašica i slavni glazbenik konačno pokazali kći!

Par se od travnja nije pojavljivao s djecom u javnosti!

prehrana dojilja

Što (ne)smije jesti dojilja?

Hrana koju majka konzumira mijenjat će okus njenog mlijeka te će se dijete tako izložiti…

Ovo je sve što trebate znati o povišenoj temperaturi kod djece!

Temperatura je znak da se tijelo s nečim bori i u normalnim okolnostima najčešće nije…