Učenje prstima

Vježbanje se isplati: ako se kroz igru bavite bebinim prstima i ručnim zglobovima možete ubrzati sazrijevanje centra za govor za oko dva i pol mjeseca – bebe mogu upijati znanje iz prstiju. Njihove ruke i prsti igraju odlučujuću ulogu pri razvoju inteligencije

«Ovaj ide u lov…» – opuštenost.

«ovaj nosi pušku…» – napetost raste.

«ovaj jede krušku…» – oči se šire.

«ovaj kaže ‘daj meni’…» – napeto iščekivanje.

«a ovaj kaže: ‘figu, figu tebi!’» - ciktanje, smijeh, radost.

Lijepa igra - i puno više od igre! Roditelji ovakvim vježbama za prste od davnih vremena vježbaju djetetovu inteligenciju, a da toga nisu ni svjesni. Znanstvenici su ustanovili: razvoj govora kod djeteta započinje tek kad fina motorika prstiju dosegne dovoljno visok stupanj razvoja. Centri u mozgu koji upravljaju vještinom prstiju i govorom nalaze se blizu jedan drugom i povezani su. Vježbanje se isplati: ako se kroz igru bavite bebinim prstima i ručnim zglobovima, možete ubrzati sazrijevanje centra za govor za oko dva i pol mjeseca. Osjet vrhova prstiju igra važnu ulogu i kod razvoja inteligencije. Dokaz tome je što mala djeca brže nauče imena predmeta kad ih smiju dotaknuti, nego kad ih samo gledaju. I mi odrasli poznajemo nagon da nešto istražujemo prstima. Kad nas nešto zanima svrbe nas prsti i najradije bi to dotakli. I više: čovjek cijelog života želi nešto raditi rukama. Vuče, čupka, mazi, gnječi i pipa do u duboku starost.

Pošaljite ruke svoje bebe na istraživačko putovanje uvijek kad ste vi i dijete za to raspoloženi. Nježno joj mazite dlanove, savijajte i nježno istežite pojedine prste. Lagano masirajte ruke i prste ili je nježno lupkajte po vrhovima prstiju.

Dajte djetetu da opipava različite materijale. Ako je dijete još malo, počnite s nekom tipičnom igračkom za bebu, loptom ili zvečkom. Kasnije nema granica za osjetilne izlete: šuštavi svileni papir, mekani rupci, drvene perle na uzici, mekana četka ili hladni tvrdi svežanj ključeva - što djetetu više date da ispituje rukama, jezik će mu biti brži a um odlučniji.

Pročitajte i:

Slavne mame bez uljepšavanja (po)kazale što misle o dojenju

O temi dojenja nerijetko se "lome koplja". I dok je znanstveno dokazano kako je to…

mama i dijete se igraju

Top 5 igara za poticanje govora kod djece

Donosimo i savjete što očekivati u prvih 12 mjeseci djetetova života kad je razvoj govora…

'Kako sam na trudna treći puta i na vrhuncu krize zbog koronavirusa uspjela izbaciti ove posebne, hrvatske dude varalice!'

Jelena Maloča studentica je stomatologije koja, kako sama kaže, uvijek nešto smišlja i "kreira", no…

beba uči prve korake

Je li beba spremna za prve korake?

Hoće li neko dijete prohodati s 9, 12 ili 18 mjeseci nije znak djetetove inteligencije…