Savjeti za povezujuće očinstvo

Nemojte čekati da vaš sin postane dovoljno velik za igranje nogometa kako biste postali angažirani otac. Otac može biti jednako dobar odgajatelj kao i majka, što se ranije uključi to će se osjećati sposobnijim – donosimo nekoliko savjeta iz knjige Povezujuće roditeljstvo Williama i Marthe Sears

Očevi koji misle da je roditeljstvo samo za majke propuštaju jedno od najvažnijih životnih iskustava - iskustvo koje ih potiče na razvoj, sazrijevanje, pružanje ljubavi…Očinstvo na površinu iznosi jedinstvene vještine brige i njege djeteta, za koje vjerovatno niste niti znali da ih imate. Tate uče kako se brinuti za dijete na isti način na kojki to uče i mame - kroz praktično eksperimentiranje.

Bebe od samog početka znaju da su očevi drugčiji od majki, a dijete čiji otac puno vremena provodi s njim, znat će cijeniti tu različitost. Ako oba roditelja brinu o djetetu, majka će izbjeći stanje potpune iscrpljenosti, a oba će roditelja rasti i napredovati, jednako kao i njihov brak.

Savjeti za očinsko povezivanje:

1. Počnite rano.

Očinstvo počinje prije rođenja djeteta. Bebe u maternici mogu čuti zvukove, a neki prenatalni istraživači smatraju da bebe bolje čuju očev nego majčin glas zbog toga što dublji zvukovi lakše putuju kroz amnionsku tekućinu. Studije su pokazale da su bebe s kojima su s kojima su očevi pričali tijekom trudnoće više zainteresirane za glas očeva odmah nakon rođenja. Kad čuju očev glas, novorođene bebe odmah počnu okretati glavu i gledati po rađaonicitražeći izvor toga glasa. Također, poželjno je da otiđete sa svojom suprugom na preglede, na kojima ćete moći slušati otkucaje srca i gledati malo tijelo na zaslonu ultrazvuka.

2. Zbližite se s novorođenčetom.

Otac je u trenutku rođenja više od promatrača. Stručnjaci su istraživali prvi susret između novorođenčeta i njegova oca i očeve reakcije su nazvali "zaokupljenost". Beba jednostavno obuzme oca koji ga drži na rukama, gleda ga u oči, dodiruje ga i priča s njim. Zaključili su da se takav otac osjeća važnijim u životu svoga djeteta i razvije snažniji roditeljski identitet. Otac može biti jednako dobar i sposoban odgajatelj kao i majka.

3. Uzmite porodiljni dopust.

Malo je onih koji shvaćaju koliko je važno da se tata nakon djetetova rođenja ne žuri s povratkom na posao. Uzmite što dulji porodiljni dopust kako biste se opušteno mogli brinuti za svoju suprugu i upoznati svoje dijete. Potrebno je više od nekoliko dana da se s njime povežete.

4. Održavajte vezu.

Beba se upoznaje tako da je držite na rukama i dijelite s njom zajednička iskustva. Tada postajete osjetljivi na istančane načine komunikacije. Što više dijelite takvo iskustvo bliskosti, bolje ćete razumijeti jedno drugo.

a) Ušuškavanje djeteta na očevim prsima.

Bebu koja je samo u peleni, položite na svoja gola prsa tako da joj je uho blizu vašeg srca. Otkucaji vašeg srca, podizanje i spuštanje prsnog koša tijekom disanja, te topli zrak iz vaših nosnica kojeg osjeća na glavici, umirit će bebu.

b) Ušuškavanje djeteta uz očev vrat.

Bebu držite na prsima tako da joj je glavica udobno smještena ispod vaše brade, uz grkljan, tako da će osjećati umirujuće titranje dok joj govrite ili pjevate ispod glasa. Tate su izvrsni u umirivanje bebe u tom položaju, zbog toga što je muški glas dublji, a titranja koja proizvodi glas su snažnija.

5. Pružite podršku.

Većina novopečenih majki ne vjeruje baš u vlastitu mudrost kad je u pitanju briga za bebu. One će možda puno energije ulagati u to da djeluju samopouzdano, no ispod površine neće biti tako sigurne. Mame jako vole svoje bebe i žele učiniti ono najbolje, što ih čini ranjivima. Međusobno suprotni savjeti mogu potkopati njezino samopouzdanje, zato podržite način na koji se vaša supruga brine za dijete. Osjetite li da savjeti izvana makar malo uznemiruju vašu suprugu, zaustavite ih, čak i ako dolaze od vaše vlastite majke.

6. Zapamtite, očinstvo je važno!

Majčinstvo i očinstvo se razlikuju, a ta različitost je korisna za djecu. Očevi nisu udarači nogometne lopte i drugorazredna zamjena za majku, a očeva uključenost nije alternativna stvar. Studije pokazuju da veliki dio onoga što će dijete kasnije postatiovisi o ocu, bilo to dobro ili loše.

Pročitajte i:

tata s djetetom u bolnici

Oni su se prvi borili: '20-godišnji trud uništen je odlukom o 15 minuta s djecom u bolnici!'

"Hrvatskoj je trebalo 20 godina da se humanizira liječenje djece u bolnici i umanje negativni…

Poznati glumac i supruga Kristina dobili treće dijete

"Ne stajemo dok ne bude curica!", rekao je svojedobno glumac. U zagrebačkom rodilištu u Petrovoj…

Zašto su djeca rođena u srpnju toliko posebna?

Ako se ovaj mjesec pripremate za dobrodošlicu novom članu obitelji, postoji mnogo razloga za –…

trudnica rađa u vrijeme pandemije koronavirusa

Porod s maskom, djeca u bolnici bez roditelja i pratnja na porodu s testom na Covid 19! Je li ovo 'novo normalno'?

Kristina Turudić Leko, koordinatorica peticije Udruge Roda, kojom se traži ukidanje zabrane pratnje na porodu…