najbolji položaji za dojenje

3 najbolja položaja za uspješno dojenje!

Donosimo vam i video s vježbama istezanja nakon dojenja, koje će vas spasiti od bolova u vratu i ramenima te u donjem dijelu leđa

Položaji za dojenje trebaju biti udobni jer dojenje može trajati i do 30 do 40 minuta. Za uspješno dojenje važno je pronaći pravilan položaj tijela majke i djeteta, pravilan hvat bradavice i, dakako, da se majka opusti. Teško je reći mora li se majka prvo opustiti da bi mogla pronaći najbolji položaj tijela za dojenje ili je potrebno prvo tražiti najudobniju poziciju tijela da bi se mogla opustiti. U svakom slučaju, jedno se nadovezuje na drugo, a za uspješno dojenje ključno je da se oboje dobro osjećate i da vam je udobno. Donosimo tri najčešća (i najuspješnija) položaja za dojenje, no tu “priča ne staje”, jer neke žene uspješno doje i na leđima ili nad djetetom (da, i to kod nekih super funkcionira!).

Klasična kolijevka
Ovo je najčešći položaj dojenja u kojem uživaju i bebe i majke. Dijete je položeno vama preko nogu, djetetova kralježnica je osigurana vašom rukom, a vaša ruka može biti poduprta jastukom koji će spriječiti brzo umaranje ruku. Ako ste rodili carskim rezom rukom primite cijelo tijelo bebe i stražnjicu te time izbjegnite šavove. Dijete u ovom položaju lakše zahvaća prsa.

‘Pod rukom’
Zgodan položaj za izbjegavanje šavova ood carskog reza te epiziotomije jer majka sjedi postrance dok dijete leži majci ispod ruke i sisa bližu dojku. Mališanima koji prednost daju samo jednoj dojci omogućuje prihvaćanje druge dojke na kojoj su gotovo isti uvjeti dojenja. Preporučuje se majkama s uvučenim bradavicama.

Ležeći na boku − gornja dojka
Ležeći položaj na boku idealan je za noćna dojenja i dojenja uz popodnevni odmor. Također može biti praktičan za žene koje su rodile carskim rezom ili imale epiziotomiju. Budući da majka doji na gornjoj dojci, dijete je potrebno polegnuti na uzvišeni jastuk.

Nepravilan položaj tijela pri dojenju, osim neučinkovitosti dojenja te nezadovoljnog djeteta i majke, uzrokuje: pojavu bolova u vratu, ramenima, između lopatica i u donjem dijelu leđa te usvajanje nepravilnih posturalnih držanja. U početku će podoji dulje trajati (ponekad i dulje od 30 minuta), tako da je pravilan položaj od velike važnosti za majku.  Nepravila položaj pri dojenju dovodi do nepravilne posture, tj. kitofičnog, lordotičnog i skoliotično lođeg držanja. Magistar kineziologije s dopunskom stručnom kvalifikacijom za rad u kineziterapiji, Lana Novota snimila je video s vježbama za istezanje nakon dojenja.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Kako uspostaviti dobar ritam spavanja i hranjenja kod djece?

Imamo curicu staru 14 mjeseci. Kako nisam nastavila…

Slavne mame bez uljepšavanja (po)kazale što misle o dojenju

O temi dojenja nerijetko se "lome koplja". I…

dojenje

Nikad realniji prikaz dojenja iz objektiva poznate fotografkinje

Složenost dojenja ono je što je fotografkinja Sophie…

mama doji bebu

Znanstvenici otkrili do čeka može dovesti inzistiranje na dojenju

Problemi s dojenjem, u kombinaciji s pritiskom društva…

Pročitajte i:

beba koja je tek počela samostalno sjediti

Kada beba može početi sjediti?

Odgovor na pitanje kad beba može početi sjediti ovisi o svakom djetetu pojedinačno. No općenito…

bpja bebine stolice

Što nam govori boja i izgled bebine stolice te što ako beba ima zavor?

"Iznenađenje" u peleni za mnoge roditelje, posebice one nove, zna biti razlog za brigu!

mama zabrinuta za razvoj bebe

Pravilan porast težine kod beba

Porast težine kod dojene djece i djece hranjene adaptiranim mlijekom nije jednak. Kako znati dobiva…

lucija zaninović

Lucija Zaninović rodila djevojčicu!

Sretna mama objavila je i prvu fotografiju djevojčice!