Kako bebe uče hodati

Prvi korak je vrhunac motoričkog razvoja svakog čovjeka. Hodati uspravno čini nas velikima - u svakome smislu. No prije nego dođe do toga da hodaju samostalno, sva djeca prolaze pet predfaza.

1. Ustati i zadržati se na nogama

Hodanje počinje prstima. Oni su nužni za pridizanje uz rub kauča i općenito, uza sve odgovarajuće visine. Kad savlada hvatanje, vaša beba počinje s radom nogu: prvo ispraviti jednu, a zatim povući drugu. Nakon toga treba još samo uspostaviti ravnotežu, održati se - gotovo!

"Bravo, zlato moje!" Vaša oduševljena pohvala ohrabruje dijete. Ono okreće glavicu u vašem smjeru, možda čak pušta jednu ruku. Pri okretanju je dijete prebacuje težinu s jedne polovice tijela na drugu. Točno to je ono što mora savladati da bi učinilo prve slobodne korake.

2. Sigurno postrance

Bebe u prosjeku imaju 13 mjeseci u trenutku kada se prvi puta usude napraviti jedan ili dva oprezna koraka u stranu. Pritom se moraju držati, ali nožice ipak znaju u kojem smjeru trebaju ići. Prvo se još vuku postrance po podu, no pokreti uskoro dobivaju više zamaha: vaš mališan vidljivo diže jednu nožicu i stavlja je pokraj druge. Za dijete je očito riječ o napornu poslu i nije stoga nikakvo čudo ako još ponekad padne. Često si tada priušti povratak u doba puzanja. No, pokušat će ponovo i ponovo i ponovo – sve dok ne savlada!

3. Slobodno stajanje

Ustati iz sjedećeg položaja bez spasonosnog držanja - djeca to mogu s otprilike 14 mjeseci. Možda ste mališanu pružili ruku da mu ne bude tako teško odvojiti se od poda i sada on stoji uspravno, poput vojnika. Dobro, ne baš sasvim poput vojnika jer su mu koljena još malo klecava, ali i to će se uskoro izgubiti.

4. Nogu pred nogu

Uspio je: korak naprijed pa još jedan. Djeca uistinu počinju hodati u prosjeku s 15 mjeseci. Prebacivati težinu, uspostavljati ravnotežu, uzimati zamah - za sve su to potrebne vještina i vježba. Vaš mališan neumorno vježba i svaki dan napravi koračić više. I bez brige: dok djeca uče hodati, okserice su potpuno normalna pojava i imaju ih sve bebe.

5. Zakoračiti bez padanja

Sada više nema zaustavljanja jer vaše dijete hoda kao navijeno. Još ponekad guza posluži umjesto kočnice za slučaj opasnosti, a s prosječno 16 mjeseci više mu nije potrebno to pomoćno sredstvo. Vaše dijete je u stanju tako rasporediti korake da pred ciljem uspori.

Pročitajte i:

Slavna manekenka rodila svoje prvo dijete

Dolazak prinove za 25-godišnju manekenku i glazbenika, nakon turbulentnog ljubavnog razdoblja, bit će slatki novi…

Nakon dva pobačaja dočekali svoje prvo dijete

"Prestala sam vjerovati vlastitom tijelu i prihvatila da ja to ne mogu", rekla je glazbenica…

žena leži na krevetu u grudnjaku nakon dojenja

Kada očekivati povratak dojki u normalu nakon dojenja?

Bolne bradavice, mlijeko koje curi, iscjedak... Što vas treba zabrinuti, a što ne?