prva kašica

20 pitanja o dohrani

Čim beba malo naraste, želi jesti isto što i odrasli. No, što joj, koliko često i kada dati? Ovdje ćete naći odgovore na 20 najvažnijih pitanja koja si roditelji postavljaju u ovom razdoblju.

Odvikavanje od dojenja

1. Svaki puta kada pokušavam nešto pojesti moja petomjesečna kći poseže za mojim priborom. Znači li to da joj više nije do dojenja?

To u svakom slučaju znači da je vaša beba bistra djevojčica, zainteresirana za sve novo. Djeca s otprilike šest mjeseci posjeduju motoričke sposobnosti unosa hrane pomoću žlice: tada uspijevaju zadržavati zatvorena usta, držati jezik uvučen i progutati kašicu. Želite li saznati zanima li se vaša kći za kašicu pokušajte joj ponuditi komadić pasirane mrkve na žlici.

2. Svoju bebu samo dojim, no htjela bih pomalo početi s kašicama. Odakle početi?

Pokušajte kašicom zamijeniti prvi poslijepodnevni obrok jer je tada većina djece budna i dobro raspoložena. Kašica će vjerojatno biti najprivlačnija kada je beba već pomalo gladna, ali joj još ne kruli u želucu. Ne dajte se omesti ako prvi pokušaj ne uspije: postoji mogućnost da vaša beba kašicu sa žličicom stavlja u usta, no pri pokušaju da je proguta žličicu nehotično izvlači van. Nakon dva, tri pokušaja opada zanimanje za ovu igru i beba bi radije na majčine grudi (ili bočicu). Nakon tjedan ili dva neuspjeha ponovno se vratite na dojenje (ili joj dajte bočicu). Sve dok vježbate, beba ima mogućnost izbora. Kada više ne bude imala strpljenja za jedenje žličicom, može se nasisati ili napiti iz bočice. Ako joj se kašica svidi, bit će joj potrebno možda samo nekoliko gutljaja mlijeka. Čitav mliječni obrok trebali biste izbaciti tek kada se beba uspije najesti kašice. Tada možete kašicu uvesti i za večernji obrok.

3. Što bi mojoj bebi moglo biti najukusnije?

Većina beba voli kašicu od mrkve. Mrkva ima slatkasti okus – on je bebama poznat putem majčinog mlijeka. Većina beba dobro podnosi mrkvu jer ona ne nadimlje i ne zatvara. Za kašice su također pogodni brokula, cvjetača, koromač ili korabica. U prvim tjednima bebu hranite isključivo jednom vrstom povrća da bi se maleni organizam priviknuo na novu prehrambenu namirnicu, a i spriječile alergije. U drugom tjednu toj vrsti povrća dodajte neku žitaricu koja ne sadrži gluten i tada je obrok upotpunjen.

4. Postoje li prehrambene namirnice, koje nisu dobre za bebin želudac?

Izbjegavajte sve što je teško probavljivo kao što su slatki kupus, crveni kupus ili leća. Osim toga, mali se želudac javlja i nakon unosa sirove hrane. Stoga bi svo povrće koje se nađe u kašici trebalo biti dobro prokuhano.

Jelovnik

5. Je li mojoj bebi potrebna raznolikost na jelovniku?

Ne, upravo suprotno. Prva je kašica za bebu pravi doživljaj okusa. Nema, dakle, opasnosti da će joj kašica od mrkve postati dosadna nakon tjedan dana. Čak se preporučuje najmanje tjedan dana hraniti bebu samo jednom vrstom povrća jer se tako vrlo lako mogu otkriti uzroci alergijskih reakcija (pelenski osip, prištići na pregibima ruke ili licu). Ako beba do kraja prve godine upozna četiri do pet vrsta povrća, posao ste obavili savršeno!

6. Što učiniti, ako beba svaki put ispljune kašicu?

Je li kašica možda prevruća? Ili prekrupno usitnjena? Ako ste isključili te uzroke, potrebno vam je malo više strpljenja. Možda beba jednostavno još nije spremna za uzimanje hrane žličicom. Ili se još nije dovoljno motorički razvila. Napravite stanku u trajanju od tjedan ili dva i pokušajte ponovno.

7. Kašice za bebe imaju bljutav okus. Je li mojoj bebi sol potpuno nepotrebna ili ju treba za zalihe minerala u organizmu?

Ne. Bebini bubrezi ne funkcioniraju tako dobro kao bubrezi odraslog čovjeka. Organi bi se izlučivanjem prekomjerne količine soli preopteretili. Bebinom su organizmu dovoljni prirodni minerali iz povrća, žitarica i mesa.

Gotove kašice

8. Domaće ili iz staklenke – koje su kašice bolje?

Obije vrste imaju prednosti i nedostatke. Kuhanje kašica za bebe iziskuje vrijeme. No u tom se slučaju točno zna što je beba dobila za jelo. U staklenkama se često nude vrlo pustolovne kombinacije povrća iako bi jedna vrsta povrća bila sasvim dovoljna. No gotova hrana je praktična kada s bebom idete na put. Nagrada za napore u kuhinji jest činjenica da domaća hrana ima bolji okus. Barem tako misle odrasli.

9. Na što trebam obratiti pozornost pri kupnji gotove kašice?

Onaj tko kupuje gotove proizvode uvijek bi trebao baciti pogled na popis sastojaka. Važno je da

 • sastojci potječu iz ekološkog uzgoja
 • navedena receptura približno odgovara domaćoj kašici
 • kašica ne sadrži šećer, sladila, sol ili začine
 • se ne date zavesti ekstravagantnim okusima poput “jabuka-keks” ili “stracciatella”. Bebama tako nešto još nije potrebno.

10. Čula sam da hrana za bebe sadrži vrlo malo masnoće. Trebam li dodavati ulje – i ako da, koje?

Točno je da većina gotovih povrtnih kašica sadrži vrlo malo masnoće. Jedna bi staklenka trebala sadržavati 8 do 10 grama jestivog ulja što odgovara dvjema žličicama. Ako to nije slučaj, trebali biste nadopuniti nedostatak masnoće. Masnoća naime olakšava bebinom organizmu iskorištavanje važnih vitamina. Osim toga bebama je potrebno više energije, što se zadovoljava dovoljnim unosom masnoće. Najprikladnija su ulja s velikim udjelom nezasićenih masnih kiselina, primjerice ulje repice, sojino ili maslinovo ulje.

Topli obrok?

11. Je li bebama potreban jedan topli obrok dnevno?

Da. Do otprilike navršenih šest mjeseci bebina života zalihe željeza u organizmu su ispražnjene. Da bi se one obnovile vašoj je bebi potrebna hrana bogata mineralima, dakle povrće i meso. Osim toga hranjive tvari iz kuhanih prehrambenih namirnica su lakše probavljive.

12. Smiju li se ostaci kašice podgrijavati?

Bolje ne jer se podgrijavanjem gube važni vitamini. Namirnice bogate nitratom kao što su špinat ili koromač se nikada ne bi trebale podgrijavati jer pri tome nastaju nitrit (sprječava transport kisika u krvi) i nitrosamini (koji su kancerogeni). Ako znate da se neće pojesti cijela staklenka, podgrijte samo jedan dio. Ostatak može ostati u hladnjaku do dva dana.

Piće

13. Što bi moja beba trebala piti?

Od trenutka kada beba počne unositi krutu hranu potrebna joj je tekućina. Ponudite joj uz obrok, ali i između obroka, nešto za piti. Najbolje piće je voda. Ako beba odbija vodu, proći će i razrjeđeni sokovi (u odnosu 1:4). Također bez susprezanja možete svojoj bebi dati vodu iz vodovoda. Oprezni trebate biti s vodom koja protiče kroz olovne ili nove bakrene cijevi. Analiza vode stoji 25 do 45 eura i može vas lišiti sumnji oko njezine neispravnosti.

14. Čula sam da postoji specijalna voda za bebe. Je li nam to potrebno?

Tetrapaci s vodom za bebe su dobar marketinški trik, no u stvarnosti nam nisu potrebni. Voda za bebe doduše mora zadovoljiti stroge granične vrijednosti, no drukčije nije ni s vodom iz vodovoda i običnom mineralnom vodom. Osim toga voda za bebe je skupa.

15. Je li punomasno mlijeko dobro za moju bebu?

Da bi se izbjegla mogućnost alergija prije je vrijedilo pravilo ne davati kravlje mlijeko u prvoj godini života! Znanstvenici su se u međuvremenu udaljili od ovog strogog pravila. U nekim se državama kravlje mlijeko dopušta u prehrani beba starijih od šest mjeseci. Smjernice hrvatskih pedijatara preporučuju da se kravlje mlijeko ne uvodi prije desetog mjeseca života. Posebno oprezni budite ako u obitelji postoji povijest netolerancije laktoze – velika je mogućnost da i vaša beba neće podnositi mlijeko i mliječne
proizvode.

Zdrava prehrana za bebe

16. Koliko moram biti oprezna s ostalim namirnicama, ako želim izbjeći alergije?

I u tom su se pogledu preporuke stručnjaka ublažile. Do nedavno se govorilo: djeca iz obitelji u kojima postoje alergije bi do prve godine života trebala izbjegavati soju, pšenicu, ribu, orašaste plodove i kokošja jaja. Sada su se postojeće studije ponovno vrednovale i tvrdi se da soja i pšenica u drugoj godini života smiju biti na jelovniku u manjim količinama. Tada je kritična faza u kojoj ove namirnice u nadprosječnoj mjeri izazivaju alergije završena. Načelno vrijedi da nove vrste voća, povrća i žitarica uvijek treba uvoditi pojedinačno i u većim vremenskim razmacima (jedan do dva tjedna). Tako će se lakše moći uočiti, ako beba nešto ne podnosi dobro.

17. Naša je beba luda za keksima. Smije li ih grickati?

Grickanje je u redu, ali radije izbjegavajte slatkiše. Tko već svojoj bebi daje kekse i kolače, navikava je na taj okus. Kao međuobrok se preporučuju prepečenac, vafli od riže, hruskavi kruščić.

18. Naša se beba hrani isključivo zdravom hranom – moramo li unatoč tome prati zube?

Obavezno. Karijes ne uzrokuje samo šećer već sve vrste ugljikohidrata (škrob, fruktoza). Osim toga, ako bebu rano naučite da je pranje zuba dio svakog obroka, kasnije ćete izbjeći mnoge muke.

19. Možemo li hraniti svoju bebu bez mesa?

Da, samo biste trebali paziti da povrtna kašica sadrži dovoljno željeza. Proso i zobene pahuljice obogaćene željezom primjerice mogu nadomjestiti meso. Kašici dodajte voćni sok ili voćnu kašicu. Vitamin C olakšava apsorpciju željeza.

20. Kada kašice možemo zamijeniti normalnim jelom?

Čak i najoduševljeniji ljubitelji kašice će prije ili kasnije na tanjuru imati isto što i mama i tata. Od desetog mjeseca možete početi nadomještati kašicu s kruhom i sirom i malom šalicom mlijeka. Ovisno o količini zubi vaša beba može grickati povrće ili jesti sitno isjeckanu pureću šniclu – sve je dopušteno. Važno je upamtiti da jelo i nadalje ne bi trebalo biti začinjeno.

Klasici: četiri ukusna recepta

Mliječna kašica sa žitaricama

 • 200 ml punomasnog mlijeka
 • 20 g prhkih zobenih pahuljica ili griza
 • 2-3 žlice bio-voćne salate ili pirea

Mlijeko ukuhati s pahuljicama i pri niskoj temperaturi stalno miješajući kratko ostaviti da nabubri. Dodati sok ili pire.

Mesna kašica s povrćem i krumpirom

 • 90-100 g povrća
 • 40-60 g krumpira
 • 20-30 g nemasnog bio-mesa
 • 3-4 žličice voćnog soka
 • 2 žličice ulja repice

Povrće i krumpir oprati, očistiti, odnosno oguliti i nasjeckati na sitne komadiće. Meso isjeći na komadiće slične veličine. Prokuhati 150 ml vode, dodati meso i povrće te poklopljeno kuhati oko 20 min. Dodati voćni sok i sve zajedno pirirati. Na kraju dodati ulje repice.

Vegetarijanska kašica

 • 100 g povrća
 • 50 g krumpira
 • 10 g prhkih zobenih pahuljica ili prosa
 • 4 žlice voćne salate ili pirea
 • 2 žličice ulja repice ili kukuruznog ulja

Povrće i krumpir oprati, očistiti, odnosno oguliti i nasjeckati na sitne komadiće. Dodati u 150 ml ključajuće vode i pirjati poklopljeno oko 15 minuta dok ne omekša. Dodati žitarice i voćni sok ili pire i sve pirirati. Dodati ulje.

Voćna kašica sa žitaricama

 • 20 g pahuljica (proso, zob)
 • 1 jabuka ili kruška (oko 100 g)
 • 100 g svježeg voća
 • 1 žličica ulja ili 5 g maslaca

Žitarice ukuhati u 90 ml vode, pustiti da nabubre povremeno miješajući. Voće oguliti, izrezati na četvrtine, ukloniti koštice i naribati u kašicu. Dodati ulje ili maslac.

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

tata s djetetom u bolnici

Oni su se prvi borili: '20-godišnji trud uništen je odlukom o 15 minuta s djecom u bolnici!'

"Hrvatskoj je trebalo 20 godina da se humanizira liječenje djece u bolnici i umanje negativni…

Poznati glumac i supruga Kristina dobili treće dijete

"Ne stajemo dok ne bude curica!", rekao je svojedobno glumac. U zagrebačkom rodilištu u Petrovoj…

Zašto su djeca rođena u srpnju toliko posebna?

Ako se ovaj mjesec pripremate za dobrodošlicu novom članu obitelji, postoji mnogo razloga za –…

trudnica rađa u vrijeme pandemije koronavirusa

Porod s maskom, djeca u bolnici bez roditelja i pratnja na porodu s testom na Covid 19! Je li ovo 'novo normalno'?

Kristina Turudić Leko, koordinatorica peticije Udruge Roda, kojom se traži ukidanje zabrane pratnje na porodu…