Marame, slingovi, kolica…

Ruksaci, klokanice, marame i slingovi vrlo su popularni kod roditelja. Što će najbolje odgovarati vašem djetetu? U ovom ćete članku naći popis prednosti i nedostataka pojedinih načina nošenja

Marame i slingovi

Marame su najstariji oblik pomoći pri nošenju. Moguće ih je vezati na različite načine pa svoju bebu možete nositi na trbuhu, u položaju zipke, na leđima ili je podupirati bokovima. Marame za nošenje rade se iz dvije različite vrste tkanina. Klasična varijanta je pletena marama koja je satkana posebnom tehnikom radi koje je istovremeno elastična i omogućava sigurno držanje. Takva marama se može čvrsto namjestiti i dobro podupire bebu. Prednost slingova (marama s obručima) jest što ih je lakše omotati.

Savjet: budući da se marame većinom vežu u više slojeva, preporučljivo je da pripazite da vam je beba prikladno odjevena: ne previše toplo oko tijela, ali dobro zaštićenih nogu i stopala.

PREDNOSTI Marame za nošenje možete koristiti od rođenja. Savršeno se prilagođavaju težini i veličini bebe i roditelja. Iz tog je razloga zajamčen optimalan ortopedski položaj za bebu. Kada dijete naraste, maramu i dalje možete koristiti kao malenu viseću mrežu za ležanje ili čak kao stolnjak. Slingove pak možete lakše omotati. Njih također možete koristiti od prvog tjedna.

NEDOSTACI Da biste savladali tehniku omatanja marame, morat ćete vježbati. Maramu uvijek morate točno i čvrsto zavezati pa zato omatanje može trajati nešto duže. Nedostak slingova jest da se težina prebacuje na jednu stranu pa može opteretiti ramena i leđa osobe koja nosi bebu. Uz to, obruči se ne mogu toliko prilagoditi veličini i težini roditelja i djeteta kao što mogu marame.


Klokanice

Prva moderna klokanica zvala se “snugli” prema engleskoj riječi “to snuggle”, što znači “gnijezditi se”. Bebama to savršeno omogućavaju današnji modeli. Beba sjedi u unutarnjem ruksaku koji joj podupire leđa, a licem je okrenuta prema vama sa savinutim koljenima u razini pupka. Vanjski slojevi pružaju zaštitu od hladnoće i vjetra, a starijoj djeci omogućavaju savijanje u koljenima. Kod malih beba dodatno je poduprta glavica. Prvih par mjeseci bebu treba nositi na trbuhu. Kada postane preteška za to, klokanicu možete prebaciti na leđa nakon što vaša beba počne sama držat glavicu. U međuvremenu su se pojavili i posebni ruksaci za blizance i nedonoščad.

PREDNOSTI Nošenje od prvog dana je s klokanicom moguće bez problema. Ruksak možete vrlo brzo namjestiti pa je stoga primjeren za kraće šetnje. Većina ruksaka ima podbradnik koji se može skinuti tako da nećete uvijek morati prati cijeli ruksak.

NEDOSTACI Visina sjedenja klokanica nije trajno podesiva. Prvih tjedana će mnoge bebe u njoj nestabilno sjediti. Primalja će vam pomoći da provjerite sjeli li beba pravilno.

Nosiljke

Ove nosiljke funkcioniraju na sličan način kao i klokanice, samo što u pravilu nisu primjerene za novorođenčad. Za obitelji koje vole dugačke šetnje proizvođači ruksaka za planinarenje osmislili su posebne leđne nosiljke u kojima će se djeca koja već neko vrijeme mogu sama sjediti (s oko devet mjeseci) dobro osjećati na dužim šetnjama. (Budite oprezni jer zimi je moguća opasnost od pothlađivanja!).

PREDNOSTI S klasičnim nosiljkama roditelji će moći birati između prednjeg i leđnog nošenja. Neke modele možete nositi i na bokovima. Stabilne su pa su vrlo dobre za stariju djecu, a i lake su za rukovanje.

NEDOSTACI Ne mogu se sve prednje nosiljke koristiti od rođenja, a leđne ni u kojem slučaju. Većina modela nije trajno prilagodljiva. Posebni ruksaci za šetnje prirodom razmjerno su skupi.

Važni savjeti za nošenje bebe

1. Držanje Najbolje da vaša beba u nosiljci zauzme položaj nalik žabljem. U takvom su položaju noge raširene, a bedra savinuta pod kutom od najmanje 90 stupnjeva. Podloga na kojoj dijete sjedi u idealnom bi slučaju trebala biti toliko široka da pokriva razmak između pregiba koljena.

2. Podupirač Stabilan oslonac za leđa vašoj će bebi pomoći da pravilno sjedi. U redu je ako pri tome osjeti blagi pritisak na leđima. Glava mora biti dobro poduprta s obje strane i odostraga.

3. Položaj Nosite dijete dovoljno visoko tako da dok hodate ne pritišćete njegova bedra. Najbolje će biti da prva tri mjeseca nakon poroda bebu nosite licem okrenutu prema vašem tijelu. Nije prikladno da u tom razdoblju dijete nosite okrenuto prema van jer će se pri takvom nošenju kralježnica razvijati iskrivljeno prema naprijed, a ramena će se previše rastegnuti. Bebu će dodatno zbuniti mnogobrojni vizualni podražaji. Nakon četvrtog mjeseca idealan će biti položaj na boku ili leđima.

4. Materijal Bebe rado sišu rubove nosilice. Važno je da je materijal ekološki i da nije štetan za kožu te da nema škodljivih tvari.

5. TrajanjeDijete možete nositi onoliko često i dugo koliko odgovara i vama i njemu.

Pročitajte i:

Umorni ste zbog čestih noćnih buđenja? Što trebate znati o bebama i njihovom ritmu spavanja

Novorođenčad spava oko 16 sati dnevno. Taj je podatak, međutim, prosjek i može se uvelike…

Slavne mame bez uljepšavanja (po)kazale što misle o dojenju

O temi dojenja nerijetko se "lome koplja". I dok je znanstveno dokazano kako je to…

mama i dijete se igraju

Top 5 igara za poticanje govora kod djece

Donosimo i savjete što očekivati u prvih 12 mjeseci djetetova života kad je razvoj govora…

'Kako sam na trudna treći puta i na vrhuncu krize zbog koronavirusa uspjela izbaciti ove posebne, hrvatske dude varalice!'

Jelena Maloča studentica je stomatologije koja, kako sama kaže, uvijek nešto smišlja i "kreira", no…