Kako bebe uče sjediti?

Mnogi roditelji s nestrpljenjem iščekuju taj dan kada će njihova beba konačno početi sama sjediti. Mnogi su roditelji skloni taj veliki i važan korak i dodatno požurivati. No, oprez! Sjedenje je razvojna faza i treba poštovati određene zakonitosti. Donosimo savjete iz knjige Razvoj djece kroz igru autorice Anne Pulkkinen i nakladnika Mozaik knjiga

Bebi ne činite dobro ako ga prije faze puzanja stavljate u sjedeći položaj. To šteti njegovoj kralježnici, naročito ako ga poduprete jastucima. U toj dobi mogu se razviti nepravilnosti u držanju koje će djetetu u kasnijem životu stvarati zdravstvene poteškoće.

Mama, mogu sam

  • Postavite dijete da sjedi prije tek kad se samostalno počne podizati u sjedeći položaj, tj. kad nauči sjediti bez tuđe pomoći. Većina beba iz položaja "na sve četiri" naginjanjem na jednu stranu dospijeva u sjedeći položaj. Isprva sjedi postrance i oslanja se na jednu ruku. Tek kad dijete svlada tzv. dugo sjedenje, možete ga postavljati u sjedeći položaj. Pritom dijete sjedi ravnih leđa - težina je ravnomjerno raspoređena na obje polutke stražnjice, a noge su lagano savinute.
  • Ako dijete postavite da sjedi prije nego to samo nauči, nećete učiniti dobro niti sebi jerk ad mu taj statični položaj dosadi, počet će plakati pa ćete ga morati uzimati na ruke.
  • S druge strane, djeca koja su samostalno i vlastitim tempom naučila sjediti, sama pronađu i put natrag - bez plača i vaše pomoći. To potiče djetetovu samostalnost i samopouzdanje.
  • Također, prije nego dijete nauči samostalno sjediti, ne smijete ga stavljati udječiju sjedalicu za bicikl. Trešnja uzrokovana vožnjom može nanijeti ozbiljne ozljede osjetljivoj dječijoj kralježnici.
  • Dijete ne bi trebalo previše vremena provoditi niti u automobilskoj sjedalici za djecu. Te su sjedalice važne radi sigurnosti u vožnji, ali nisu za "kućnu uporabu".
Foto: Profimedia

Pročitajte i:

kkao umiriti novorođenče

I novorođenče se dosađuje! Četiri načina kako ga zabaviti i umiriti plač

S obzirom na to da se novorođenče iznenada susreće s velikim promjenama u načinu života,…

"Upomoć, moja beba plače!"

Bebin plač za mnoge je roditelje velika nepoznanica. Za roditelje je naročito stresno kad je…

odvikavanje od pelena

Kći poznate glumice s pet godina još u pelenama! Kad je vrijeme za odvikavanje?

Koji signali upućuju da je beba spremna za odvikavanje od pelena te što je još…