Moje prelijepo dijete

Male su bebe nježne i osjetljive i zahtijevaju posebnu brigu. Što je točno potrebno za njegu novorođenčeta, saznajte ovdje.

Bebe su osjetljive

Bebina je koža pet puta tanja od kože odrasloga čovjeka - i sukladno tome osjetljiva. No priroda se ipak pobrinula i za to: ako ništa nije začepilo pore, bebina će koža priroodno biti otpornija. To je razlog što, kada je o njezi bebine kože riječ, vrijedi pravilo "manje je više":

Kosa

…ako je potrebno može se oprati spužvom ili toplom vodom. Ako je tjeme slijepljeno, u kadicu dodajte par kapi šampona, ali pazite da je blag i bez mirisa.

Lice

…vrijede ista pravila kao i za tijelo: koži je krema potrebna samo na mjestima gdje je suha. Njabolje je koristiti proizvode za njegu bez mirisa ili biljna ulja kao što su maslinovo ulje, ulje pšeničnih klica ili ulje jojobe jer se ne kvare. Budući da bebe mogu imati alergijsku reakciju na biljne proizvode, preporučujemo da prije korištenja takvih proizvoda napravite mali test: stavite nešto kreme ili ulja na unutarnju stranu bebine ruke i pričekajte 24 sata. Ako beba na tome mjestu nije dobila prištiće, taj proizvod možete i dalje koristiti. Kada temperature odu u minus, morate koristiti masnu kremu za zaštitu bebina lica.

Oči

…ponekad su oči dojenčeta slijepljene. Pomoću meke krpice i koristeći samo toplu vodu isperite ih izvana prema unutra - i problem je brzo riješen.

Nos

…trebao bi uvijek biti slobodan jer bebe ne znaju disati na usta. Ukapajte u nosić malo izdojenog mlijeka ili fiziološku otopinu i brzo ćete ga očistiti.

Uši

…one se čiste same od sebe. Dovoljno je ušnu školjku obrisati vlažnom krpom. Higijenski štapići su najstrože zabranjeni jer mogu ozlijediti bebu. Zimi se preporučuje običnom papirnatom maramicom osušiti uši nakon kupanja.

Prvi zubići

…čim izbiju prvi zubići, na scenu stupa četkica. Čistite ih nježno, a ispočetka izbjegavajte pastu – ona na red dolazi tek kada dijete može ispljunuti.

Grlo

…kod bucmastijih beba (posebno onih koje izgledaju kao Michelinove maskote), na naborima vrata zna doći do pucanja kože. Ranice će same zacijeliti – na vama je tek da ih prekrijete običnom gazom.

Nokti

…kod dijece su često oštri kao žileti. Umasirajte bebi u prstiće malo ulja za bebe i moći ćete ih nježno počupkati. Čim se nokti stvrdnu, upotrijebite zaobiljene škare za bebe.

Pupak

…mora u svakom trenu biti suh i čist. Zato ga nikako nemojte pokrivati pelenom. Ako se pupak loše ili sporo suši, možete ga pokriti običnom gazom – brže će se posušiti.

Guza

…kreme koristite jedino kako je guza iziritirana. Protuupalno dijeluju kreme sa dodatcima kao što su neven, cinkoksid i dekspantenol.

Koža

…potrebno joj je mnogo nježnosti i kupanje jednom tjedno. Bebino kupanje treba trajati od pet do deset minuta u vodi temperature 37 stupnjeva. Nisu vam potrebni nikakvi drugi dodaci: tko želi, može dodati još malo mlijeka ili maslinova ulja. Bebu u vodi spuštajte tako da u vodu polako prvo uronite nogice. Najbolje je da glava i ramena miruju na vašoj ruci, a sa drugom rukom pridržavajte ručicu na suprotnoj strani. Nakon kupanja dobro osušite pregibe na unutarnjoj strani ruku, pregibe na unutarnjoj strani koljena, pregibe na trbuhu, vrat, nabore ispod guze i područje ispod pazuha.

Nogice

…uživaju u masažama. Nokte na nogama možete rezati od bebina rođenja. Pri tome lagano pogurnite kožu ispod noktiju u natrag jer ćete tako izbjeći da slučajno upiknete bebu.

Pročitajte i:

razvojne faze

Kako se beba razvija u prvoj godini života i zato je važno ne preskakati faze razvoja

Poznavanje razvojnih faza djeteta nužno je radi pravovremenog prepoznavanja i praćenja ranih odstupanja od normalnog…

Slijedite ove savjete nakon carskog reza: Kako i zašto je važno masirati ožiljak?

Ivana Zaher, specijalistica za korektivne vježbe u trudnoći i postpartumu i certificirana reformer pilates instruktorica,…

carski rez

Travanj je mjesec svjesnosti o carskom rezu! Doznajte sve o njezi rane i zacjeljivanju ožiljka!

Travanj je mjesec svjesnosti o carskom rezu, stoga vam donosimo sve najvažnije stvari koje vas…

prvi zubi beba

'Svrbi, boli, smeta! Rastu nam prvi zubići, a mi ne znamo kako to izdržati...'

Vrijeme nicanja prvih zubića teško je za bebu, ali je naporno i za roditelje. Dijete…