prva setnja

Beba i prva šetnja

Kada prvi put izaći s djetetom u šetnju i na što valja pripaziti?

Zaista je teško povjerovati da se oko prvog izlaska s djetetom može razviti tolik broj različitih teorija. Kao da se u najmanju ruku radi o nekom kompliciranom projektu za čiju izvedbu mora biti zadovoljen niz uvjeta. Naravno, neki osnovni uvjeti ipak moraju, no ono što možete i sami pročitati na različitim roditeljskim forumima, moglo bi vas više zbuniti nego uputiti. Niti su se oko prve šetnje s novorođenčetom složili pedijatri, niti patronažne sestre niti mnogi roditelji. A donosimo neke od učestalih primjera s interneta:

 • Pedijatrica mi je rekla da izađemo kad bude lijepo vrijeme.
 • Patronažna sestra je savjetovala da izađemo nakon 3 tjedna.
 • Najbolje je izaći kad je mama spremna.
 • Nismo mogli izaći prvih mjesec dana jer sam morala dojiti svaka dva sata.
 • Bili smo vani već četvrti (peti, šesti) dan.
 • Ovisno o godišnjem dobu…

Bojimo se i pomisliti koliko beba ne bi vidjelo danje svjetlo i svjež zrak da mama recimo nije spremna ni nakon 3 mjeseca ili kiša potraje dulje od očekivanog vremena. Neki izađu s bebom tek nakon dva mjeseca, a neki čim se vrate iz rodilišta. No činjenica je da je beba spremna već od prvog dana! Jasno, ako nije bolesna i ako su vani relativno pristojni vremenski uvjeti. Ako se mama zbog težine porođaja ne osjeća sposobnom izaći s bebom u šetnju, to može učiniti partner ili baka… Naravno, ljepše je kad u prvu šetnju mogu ići i majka i otac, ali to uistinu ovisi o ženinom stanju. Osjećate li da možete izdržati 10 do 20 minuta hodajući (ili bar sjedeći na nekoj klupici), možete svi zajedno u šetnju. Ili svoj prvi izlazak nakon rodilišta možete provesti na terasi, balkonu i lagano gurkati kolica iz sjedeće pozicije. Beba bi mogla biti osjetljiva na majčinu odsutnost, tako da ćete svi biti mirniji ako ste zajedno. Dobro je izbjegavati izlazak u doba kad je sunce najjače (za ljetnih mjeseci), kad puše snažan vjetar ili je baš počeo jak pljusak ili grmljavina te je visoka vlaga u zraku. I zato evo nekih osnovnih stvari koje treba zadovoljiti da bi izlazak iz zatvorenog prostora bio što ugodniji.

 • Odredite dan zajedničkog izlaska u kratku šetnju. Obično je najpovoljnije jutro ili kasnije poslijepodne i predvečer.
 • Neka dijete bude sito i premotano. Svakim novim danom djetetov ritam hranjenja i spavanja postat će predvidljiviji pa šetnje planirajte tako da ne ometate njegov san i hranjenje.
 • Provjerite koliko je vani toplo ili hladno i u skladu s tim odjenite bebu. Ne smije mu biti ni prevruće ni prehladno. Prepoznat ćete da nešto nije u redu po njegovom negodovanju i ubrzanom disanju. Dijete je nemirno ako mu je vruće. Ako mu pak prijeti pothlađivanje, dijete je vrlo mirno i tiho jer čuva energiju koju bi izgubilo plačem. Kapicom zaštitite glavicu jer preko nje beba gubi mnogo topline. Ako mu je prehladno, ruke i stopala bit će hladni, ali i koža na prsima će biti lagano hladna na dodir. Tada više ne pomaže samo dodatni pokrivač, već se vratite kući i ugrijte dijete na toplom ili na svojem tijelu. Upravo zato prve šetnje ne traju dulje od desetak minuta, a svakim danom ćete stjecati sve više iskustva u pravilnom odijevanju djeteta.
 • Odlučite želite li dijete voziti u kolicima ili nositi u nosiljci (slingu, marami…).
 • Uz kolica ponesite torbicu s najnužnijim stvarima.
 • Koristite pamučnu odjeću i pokrivače kako djetetu ne biste spriječili ono najvažnije zašto je u šetnji - svjež zrak.
 • Ako živite negdje gdje nisu dobri uvjeti za šetnju bebe (velik promet ili buka) te morate prvo dijete odvesti automobilom do šetališta, ni u kojem slučaju ne zaboravite smjestiti dijete u odgovarajuću autosjedalicu. Ako se putem i uspava, nije problem.
 • Razgovarajte s bebom tijekom šetnje ako je budna. Odgovarat će joj da čuje poznat i drag glas i šetnja će proći bezbrižnije. Ipak je ovo velik događaj za novorođenče.
 • Ponesite fotoaparat ili kameru i zabilježite ovaj događaj poseban za cijelu obitelj.
 • S vremenom povećavajte duljinu boravka na svježem zraku.
 • Neka šetnja postane dijelom svakodnevnog rituala s eventualnim iznimkama, a ne da je obratno. Dijete će smirnije spavati, bit će zadovoljnije, otkrivat će svakim danom neke nove osjete i obogaćivati svoju percepciju. Ujedno je to divna prilika za druženje s bebom i način da se i sami nadišete zraka, "okupate" suncem i razgibate noge.

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

tata s djetetom u bolnici

Oni su se prvi borili: '20-godišnji trud uništen je odlukom o 15 minuta s djecom u bolnici!'

"Hrvatskoj je trebalo 20 godina da se humanizira liječenje djece u bolnici i umanje negativni…

Poznati glumac i supruga Kristina dobili treće dijete

"Ne stajemo dok ne bude curica!", rekao je svojedobno glumac. U zagrebačkom rodilištu u Petrovoj…

Zašto su djeca rođena u srpnju toliko posebna?

Ako se ovaj mjesec pripremate za dobrodošlicu novom članu obitelji, postoji mnogo razloga za –…

trudnica rađa u vrijeme pandemije koronavirusa

Porod s maskom, djeca u bolnici bez roditelja i pratnja na porodu s testom na Covid 19! Je li ovo 'novo normalno'?

Kristina Turudić Leko, koordinatorica peticije Udruge Roda, kojom se traži ukidanje zabrane pratnje na porodu…