Zamjene za dječja kolica

Nošenje bebe ima mnogo prednosti: fleksibilni smo, ruke su nam slobodne i dijete je mirnije jer se kroz toplinu tijela osjeća zaštićenim

Postoji više načina nošenja djeteta: marama, nosiljka i nosiljka za leđa.

Čudesna marama

Iskreno rečeno, vezati maramu za nošenje djeteta nije tako jednostavno naučiti, ali je zato i za djecu i za roditelje to najsigurniji i najpraktičniji način za nošenje male bebe, naravno uz pretpostavku da je marama vezana kako treba. Postoji više načina vezanja marame, ovisno o dobi djeteta: ispred trbuha, na boku i na leđima. Prednost je da se uvijek prilagode tijelu onoga koji nosi dijete. Iz tog razloga treba uzeti barem četiri metra dijagonalno tkanog materijala. Takav materijal će biti na leđima dijeteta usko priljubljen. Dijete ne smije visiti suviše nisko jer će time biti leđa onog koji nosi dijete prilično opterećena. Kod nošenja na trbuhu, dječja guza bi trebala biti nešto iznad pupka. Veoma je važno da djetetove noge vise postrance i da nisu ravno ispružene. To pozitivno djeluje na razvoj djetetovih kukova. Svakako birajte prirodno bojane i tkane materijale. Potrebno je birati materijale od poznatih proizvođača koji su različitih vrsta i mogu izdržati težinu djeteta. Već korištene marame mogu se nabaviti u pola cijene, a razlog tome je da mnogo roditelja nije u stanju pravilno koristiti maramu za nošenje. Da se to ne bi dogodilo, moguće je pohoditi tečaj na kojem ćete savladati tehnike vezanja marame.

Nosiljka – jednostavna za korištenje

Nosiljka ima veliku prednost u odnosu na maramu, a to je njezina jednostavnost. No, ta prednost može biti istovremeno i nedostatak: nosliljka se teže prilagođava tijelu onog koji nosi dijete. Pri kupovini bitno je obratiti pažnju da ona odgovara i vama i djetetu. I ovdje vrijedi pravilo: nogice djeteta moraju biti u određenom položaju, kičma mora biti poduprijeta. Kod nekih nosiljki zbog njihove konstrukcije to uopće nije moguće. Pored toga, potrebno je odabrati nosiljku kod koje je glava djeteta zaštićena od klonuća otraga ili na stranu. Što se pak ugodnosti pri nošenju tiče, nosiljka se ne može mjeriti sa maramom. Kod dužeg nošenja, tregeri od nosiljke mogu se urezati u ramena. Kod marame se može mijanjati pozicija nošenja ako se želi opteretiti samo jedna strana tijela. Kod nosiljke se može mijenjati samo pozicija između nošenja na leđima ili na trbuhu.

Nosiljka za leđa kod planinarenja

Kod planinarenja ili na godišnjem odmoru posebno je omiljena nosiljka za leđa. Ovdje dijete sjedi kao u ruksaku koji ima metalna pojačanja. Pripadajuća dodatna oprema zaslužna je zaštitu od sunca ili kiše. U posebnom pretincu se mogu spremiti pelene i dodatne stvarčice. Takve nosiljke su praktične za djecu koja već mogu sjediti, dakle, od osam mjeseci nadalje. Prije te starosti, ne preporuča se korištenje takve nosiljke dok kičma i muskulatura za podupiranje još nije učvršćena. Kod kupovine nosiljke se treba obratiti pažnja da tregeri pašu kod oba roditelja, da težina nosiljke nije prevelika i da je se može sigurno odložiti za vrijeme odmora dok dijete još u njoj spava. Preporučljivo je da nosiljka ima potporu za glavu. Isto tako je važno da se dijete može vezati da ne izađe ili ispadne iz nosiljke. I kod ovih nosiljki se mogu naći one koje su već korištene. Razlog tome je da ih se ne može dugo koristiti. Za nošenje dvogodišnjeg djeteta potrebna je dobra kondicija prilikom nošenja na duge pruge.

Pročitajte i:

tata s djetetom u bolnici

Oni su se prvi borili: '20-godišnji trud uništen je odlukom o 15 minuta s djecom u bolnici!'

"Hrvatskoj je trebalo 20 godina da se humanizira liječenje djece u bolnici i umanje negativni…

Poznati glumac i supruga Kristina dobili treće dijete

"Ne stajemo dok ne bude curica!", rekao je svojedobno glumac. U zagrebačkom rodilištu u Petrovoj…

Zašto su djeca rođena u srpnju toliko posebna?

Ako se ovaj mjesec pripremate za dobrodošlicu novom članu obitelji, postoji mnogo razloga za –…

trudnica rađa u vrijeme pandemije koronavirusa

Porod s maskom, djeca u bolnici bez roditelja i pratnja na porodu s testom na Covid 19! Je li ovo 'novo normalno'?

Kristina Turudić Leko, koordinatorica peticije Udruge Roda, kojom se traži ukidanje zabrane pratnje na porodu…