Bijeg iz svakodnevnice roditeljskog života

Novi život s djetetom vas ponekad iscrpljuje? Imamo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da ponovno uravnotežite svoje tijelo i dušu

Predah

Duboko udahnite i vratit će vam se energija. Stoga ne zaboravite tu i tamo svjesno duboko disati.

Kupanje

Napeti se mišići odmah opuštaju u toploj vodi, a uz pomno odabrane dodatke kupkama vaše će se raspoloženje odmah poboljšati: lavanda smiruje, đumbir stimulira, gardenija opušta.

Plutanje

Gotovo kao kratki odmor na Mrtvom moru: Pustite da vas u bazenu nosi slana voda. Već nakon nekoliko minuta osjetit ćete kako se mišići opuštaju, a stres odlazi. Plutanje je dostupno u međuvremenu u mnogim gradovima.

Maženje

Ne zaboravite: Niste samo roditelj već ste i partneri! Iako za seks možda još nemate želju ili vremena: Samo se zagrlite i pomazite, to će vam dati snage!

Smješkanje

Čim se malo nasmiješite, mozak automatski luči hormone sreće. Isprobajte!

Meditiranje

Kombinacija tjelovježbe, disanja i koncentracije jača živčani i imunološki sustav. Meditacija osim toga pomaže da pronađete ponovno vlastitu sredinu – što može biti od velike pomoći osobito kad su pelene pune, svekrva na telefonu, a voda za tjesteninu je prekipjela.

Plesanje

Prije ste rado odlazili na ples? Upalite svoj najdraži CD (naravno pripazite na glasnoću da se beba ne bi prepala) i zaplešite! Usput ćete sagorjeti nekoliko kalorija.

Yoga

Netom nakon poroda ne smijete pretjerati sa sportom. Opuštajuće vježbe kao primjerice joga, autogeni trening, Thai-Chi ili Qigong dapače se preporučuju.

Korištenje svakog slobodnog trenutka

Beba spava ili sneno sluša melodiju koja dopire iz igračke na navijanje? Ostavite nečisto posuđe, skuhajte si čaj, uzmite časopis i izvalite se na kauč. Tko si uzme dnevno samo 15-ak minuta samo za sebe, tolerantniji je prema zahtjevima drugih.

Noge u zrak

Mamama je pauza potrebna. Neka vam postane navika: Jednom dnevno, čim vaše dijete zaspe, dignite noge na 20 do 30 minuta. Opustite se ili čak pokušajte nakratko zaspati.

Pročitajte i:

Umorni ste zbog čestih noćnih buđenja? Što trebate znati o bebama i njihovom ritmu spavanja

Novorođenčad spava oko 16 sati dnevno. Taj je podatak, međutim, prosjek i može se uvelike…

Slavne mame bez uljepšavanja (po)kazale što misle o dojenju

O temi dojenja nerijetko se "lome koplja". I dok je znanstveno dokazano kako je to…

mama i dijete se igraju

Top 5 igara za poticanje govora kod djece

Donosimo i savjete što očekivati u prvih 12 mjeseci djetetova života kad je razvoj govora…

'Kako sam na trudna treći puta i na vrhuncu krize zbog koronavirusa uspjela izbaciti ove posebne, hrvatske dude varalice!'

Jelena Maloča studentica je stomatologije koja, kako sama kaže, uvijek nešto smišlja i "kreira", no…