Kako se tata može povezati s bebom?

Mama i tata u djetetovu životu imaju različite uloge. Tata nije samo lošija zamjena za mamu, on ima važne i korisne uloge u djetetovu životu. Evo jedne praktične tablice za pomoć tatama, prema knjizi Povezujuće roditeljstvo Williama i Marthe Sears, a u izdanju Mozaik knjiga

Alati povezivanja Što otac može učiniti
1. Zbližavanje pri rođenju Podijelite vrijeme zbližavanja sa suprugom: mazite bebu, pričajte joj i promatrajte njezino lice. Ako se majka i dijete trebaju razdvojitit zbog nekij medicinskih komplikacija, ostanite s bebom i pružite joj očinski dodir. Tate koji imaju priliku brinuti se za svoju novorođenčad, pričati im i uživati u kontaktu očima, brzo mogu postati jednako osjetljivi na znakove koje dijete šalje kao i svaka majka.
2.Pomoć mami oko dojenja Dojenje nije samo hranjenje, nego i pružanje utjehe i zadovoljstva. Otac može tješiti i smirivati dijete koristeći neke druge tehnike. On može i majci pružiti podršku i time joj olakšati dojenje.
3. Nošenje i umirivanje djeteta Nošenje potiče očevo i djetetovo povezivanje te djetetu pomaže naviknuti se na druženje s ocem.
4. Dopuštanje zajedničkog spavanja Svojoj supruzi pružite podršku tako da budete otvoreni prema ovom stilu noćnog roditeljstva. Ako on daje rezultate, izbjegavajte vršenje pritiska na suprugu da dijete odvikne od dojenja ili zajdeničkog spavanja.
5. Vjerujte djetetovu plaču Izbjegavajte "strah od razmaženosti". Pokušajte razviti jedinstvene načine odgovaranja na djetetov plač, poput ušuškavanja djeteta na svojim prsima ili vratu.
6. Ravnoteža i granice Majka može lako doći u stanje poptune iscrpljenosti i ona treba pomoć svoga partnera, koji će obavljati svoj dio brige za dijete.
7. Oprez sa zagovornicima discipliniranja Zaštitite suprugu od savjetnika koji potkopavaju njezino samopouzdanje. Vjerujte njezinim majčinskim instinktima i podržite ih.

I savjet mamama: pustite tate da budu tate

Drage mame, sjetite se da muškarci možda neće naučiti čitati bebine znakove jednako brzo i instiktivno kao žene. Dajte svom suprugu vremena i prostora da nauči kako brinuti se i utješiti bebu. Zamislite sljedeću situaciju: vi se nalazize u drugoj sobi, a tata čuva bebu. Ona se počne meškoljiti i nakon toga plakati. Vi pričekate minutu u nadi da će tata riješiti problem, no plač se pojačava i vi ulijećete u sobu uz pregršt savjeta, pripremajući se spasiti nezadovoljnu bebu od petljavog tate. Možda imate najbolje namjere, no zastanite i raszmislite o tome kakve poruke šaljete. Svojem ste suprugu dali do znanja da ga smatrate nesposobnim, a djetetu šaljete poruku da doista ima razlog za zabrinutost kad je prepušteno ocu na brigu. Umjesto da uletite u sobu, dajte tati i bebi nekoliko minuta da srede stvari. Ako ništa drugo ne pomaže, maknite se kako ih ne biste čuli. Vjerujte, tate su u stanju iznaći jedinstvene i zanimljive načine umirivanja kad se nađu u škripcu. Ako tati date do znanja da vjerujete u njegovu sposobnost da se brine za dijete, on će ispuniti vaša očekivanja.

Pročitajte i:

tata s djetetom u bolnici

Oni su se prvi borili: '20-godišnji trud uništen je odlukom o 15 minuta s djecom u bolnici!'

"Hrvatskoj je trebalo 20 godina da se humanizira liječenje djece u bolnici i umanje negativni…

Poznati glumac i supruga Kristina dobili treće dijete

"Ne stajemo dok ne bude curica!", rekao je svojedobno glumac. U zagrebačkom rodilištu u Petrovoj…

Zašto su djeca rođena u srpnju toliko posebna?

Ako se ovaj mjesec pripremate za dobrodošlicu novom članu obitelji, postoji mnogo razloga za –…

trudnica rađa u vrijeme pandemije koronavirusa

Porod s maskom, djeca u bolnici bez roditelja i pratnja na porodu s testom na Covid 19! Je li ovo 'novo normalno'?

Kristina Turudić Leko, koordinatorica peticije Udruge Roda, kojom se traži ukidanje zabrane pratnje na porodu…