Doznajte odgovore na najčešća pitanja koja zanimaju žene koje su tek rodile...

1. Koliko će vremena trebati da se moja maternica smanji na veličinu prije porođaja?

Do početka trudova vaša je maternica otprilike 15 puta teža nego prije trudnoće (ne računajući težinu njezina sadržaja) i 500 puta većeg volumena. Odmah nakon rođenja djeteta, maternica se počne stezati i polako vraćati u svoju prvotnu veličinu.

Nekoliko dana nakon porođaja vrh se maternice može napipati dva prsta ispod pupka. Za tjedan dana, maternica će težiti oko pola kilograma – upola manje nego za vrijeme porođaja. Nakon dva tjedna težina joj se smanjuje na 300 grama i maternica se u potpunosti vraća u zdjeličnu šupljinu. Za 4-6 tjedana maternica bi trebala poprimiti svoju prvotnu težinu od 70 grama. Proces stezanja maternice naziva se involucija maternice. Tijekom tog razdoblja moguće je osjetiti grčeve u trbuhu.

Čak i nakon što se maternica vrati na početnu veličinu, još biste nekoliko tjedana ili duže mogli izgledati kao trudnica. Uzrok su tomu trbušni mišići koji su se rastegnuli i izgubili tonus tijekom trudnoće pa će im trebati vremena – i redovita tjelovježba – za povratak u formu.

2. Koliko ću smršavjeti odmah nakon porođaja?

Tijekom trudnoće tjelesna se težina žene u prosjeku poveća za 12-14 kilograma. Za povratak na težinu prije začeća bit će potrebno izvjesno vrijeme, ali već neposredno nakon porođaja težina se znatno smanji: oduzmite težinu djeteta, prosječno 3500 grama, zatim još 500 grama do kilogram koliko teži posteljica i kilogram krvi i plodove vode. U prosjeku, majka će na porođaju izgubiti oko šest kilograma.

Težina će se nastaviti smanjivati; sva voda nakupljena tijekom trudnoće, kao i višak krvi, polako će izlaziti iz tijela. Tako će se u danima nakon porođaja stvarati više urina nego inače – do nevjerojatne tri litre dnevno, a moguće je i pojačano znojenje.

3. Zašto ne mogu odrediti kada moram piškiti?

Katkad se potreba za mokrenjem ne može osjetiti prvih nekoliko dana nakon porođaja, osobito ako je porođaj duže trajao, ako su se liječnici na porođaju koristili forcepsom i vakuum-ekstrakcijom ili ako je primijenjena epiduralna anestezija. Nakon takvih zahvata vaš mjehur postaje manje osjetljiv. Međutim, zbog viška tekućine u tijelu, brzo se puni, pa je važno da pokušate mokriti često, čak i kad ne osjećate potrebu.

Nakupljanjem prevelike količine urina u mjehuru, mjehur bi se mogao previše proširiti što će pak prouzročiti probleme pri mokrenju ili nemogućnost mokrenja te otežati proces stezanja maternice i time izazvati još više grčeva i krvarenja.

4. Zašto imam problema s tvrdom stolicom?

Problemi zatvora, neugodnih plinova i hemoroida također su mogući nakon porođaja. Proces rađanja može usporiti prolaz hrane kroz crijeva i time izazvati nadutost ili zatvor. Promjena prehrane, uzimanje lijekova protiv bolova, bolna međica i odmaranje u krevetu također mogu pridonijeti problemu. Kada osjetite potrebu za velikom nuždom, važno je da se ne napinjete. Pomoći će unošenje mnogo tekućine, a dobre su i suhe šljive i mekinje ili lijekovi za omekšavanje stolice koje vam je preporučio liječnik.

5. Zašto imam vaginalni iscjedak?

Vaginalni iscjedak (lohija) pojavljuje se nakon porođaja kao posljedica odvajanja placente od maternice. Lohije traju oko mjesec dana, a čine ih krv i oljušteni sloj sluzi maternice. Prvih nekoliko dana nakon porođaja lohija sadržava veće količine krvi pa će i boja biti jarkocrvena, poput jačeg menstrualnog krvarenja. Iscjedak se smanjuje svakodnevno i od dva do četiri dana nakon porođaja, lohija će postati vodenastija i ružičasta. Deset dana nakon porođaja iscjedak je znatno smanjen, žućkaste je ili bijele boje, a potpuno nestaje za dva do četiri tjedana. Neke žene i nakon toga nekoliko tjedana mogu imati jedva primjetan ili povremeni iscjedak. Kad iscjedak prestane, mjesto gdje se nalazila posteljica zacijelilo je. Koristite se higijenskim ulošcima umjesto tamponima te ih često mijenjajte kako biste izbjegli moguću infekcije. Vaginalno je krvarenje manje kod porođaja carskim rezom.

6. Što mogu očekivati ako dojim?

Hormonske promjene potiču stvaranje mlijeka u dojkama. Prvih nekoliko dana dojenja vaše dijete dobiva svoje prvo mlijeko ili kolostrum, gustu žućkastu masu koju dojke proizvedu tijekom trudnoće. Sisanjem se oslobađa hormon prolaktin koji potiče proizvodnju mlijeka i oksitocin odgovoran za stezanje mliječnih stanica i kanalića potiskujući mlijeko prema bradavicama (refleks otpuštanja mlijeka).

Prvo dojenje može izazvati grčeve u trbuhu jer oksitocin ujedno potiče i stezanje maternice. Kad se dojke napune mlijekom, najčešće u prvih nekoliko dana nakon porođaja, natečene su, osjetljive na dodir, tvrde i prepune, što izaziva nelagodu. Takvo stanje nabreklosti dojki trebalo bi se poboljšati za dan-dva. Dojenje djeteta najčešće je najbolji način olakšavanja nabreklosti. Štoviše, često dojenje od samog početka i sprečava nabreklost.

7. Što će se dogoditi ako ne dojim?

Iako ne dojite, vaše će dojke stvarati mlijeko i bit će nabrekle. Bol doseže vrhunac tri do pet dana nakon porođaja. U tom razdoblju neprestano nosite čvrst grudnjak i stavljajte hladne obloge na dojke kako biste ublažili natečenost i zaustavili stvaranje mlijeka. Obloge obvezno prekrijte krpom da biste zaštitili kožu. Katkad je potrebno i nekoliko tjedana dok se proizvodnja mlijeka u potpunosti ne zaustavi. No prije nego što potpuno odustanete od dojenja, dobro razmislite, vaše je mlijeko prava dragocjenost za dijete, a povezivanje s bebom koje osigurava dojenje neprocjenjivo je.

Ako ipak odlučite ne dojiti, u slučaju nužde uzmite acetaminofen ili ibuprofen protiv bolova. Ako osjećate preveliku nelagodu, istisnite malo mlijeka, tek dovoljno da stanje bude podnošljivo. Međutim, to bi moglo produljiti proces jer stimulacijom bradavica i pražnjenjem dojke tijelo proizvodi više mlijeka. Izbjegavajte izlaganje dojki toplini jer i ona pospješuje proizvodnju mlijeka.

8. Zašto sam tako promjenjivog raspoloženja i umorna?

Promjene raspoloženja mogu biti posljedica više čimbenika, uključujući hormonske promjene, osjećaj nelagode zbog porođaja, nedostatak sna i druge brige oko dojenčeta, kao i emotivnu prilagodbu na majčinstvo. Bez obzira na uzrok, normalno je osjećati sjetu, koja se javlja nekoliko dana nakon porođaja i traje još nekoliko dana.

Ako osjećaj ne nestane samostalno u prvih nekoliko tjedana ili se pak pojača, posjetite liječnika. Moguće je da patite od poslijeporođajne depresije, što je ozbiljniji problem i zahtijeva liječenje. Čak i majke u odličnoj fizičkoj kondiciji mogu osjetiti snažan umor u ranoj poslijeporođajnoj fazi. Osjećaj neprestanog umora može potrajati tjednima, čak mjesecima. Imajte na umu da je vaše tijelo prošlo kroz velike tjelesne promjene i odvojite dovoljno vremena za odmor te se ne ustručavajte zatražiti pomoć obitelji i prijatelja.

9. Zašto gubim kosu?

Ako je vaša kosa postala gušća tijekom trudnoće, nakon porođaja mogla bi pojačano opadati. To se događa nekim majkama u prvih nekoliko mjeseci nakon rođenja djeteta. No ne brinite, nećete oćelaviti. Tijekom trudnoće visoka razina estrogena produžuje fazu rasta kose pa ona opada manje nego inače. Nakon porođaja količina se estrogena smanji i opadanje kose time pojača. Nakon nekog vremena omjer rasta i gubitka kose vratit će se u prvotno stanje. Vaša bi kosa trebala poprimiti volumen koji je imala prije trudnoće za približno 12 mjeseci nakon porođaja. Dobra je vijest to što, ako ste tijekom trudnoće patili od pojačane dlakavosti (posljedice povišene razine hormona androgena), možete očekivati da će dlake nestati do tri mjeseca nakon porođaja.

10. Što se događa s mojoj kožom?

Hormonske promjene, stres i umor koje donosi majčinstvo mogu utjecati i na kožu. Žene koje su imale savršeno čistu kožu tijekom trudnoće mogu dobiti prišteve mjesecima nakon porođaja. S druge strane, ako ste patili od akni tijekom trudnoće, posebno ako ste ih dobili prvi put u životu ili su se pojačale, stanje bi se nakon porođaja moglo poboljšati.

Kloazma, tamne mrlje na usnama, nosu, obrazima ili čelu počet će blijedjeti u mjesecima nakon porođaja i vjerojatno potpuno nestati ako redovito štitite kožu od sunca. Strije koje su nastale tijekom trudnoće postat će svjetlije, iako neće u potpunosti nestati. Stoga je u njihovu slučaju mnogo važnija pravovremena prevencija.

11. Zašto su mi noge natečene i vene proširene?

Natečenost nogu od kojih pate neke trudnice ublažit će se ubrzo nakon porođaja. Međutim, čak i u tom razdoblju neke će žene osjećati trnce u nogama. Hodanje donosi olakšanje pa češće šećite. Proširene vene i kapilare do određene će se mjere povući gubitkom tjelesne težine, ali nikada neće u potpunosti nestati. U nekim ozbiljnijim slučajevima bit će potreban i zahvat kako bi se riješio problem proširenih vena, stoga se savjetujte s liječnikom vezano uz tu temu.

12. Kada ću ponovo dobiti mjesečnicu?

Moguće je da se mjesečnica ne vrati tijekom cijelog razdoblja dojenja. Ako i započne ciklus, on ne bi smio utjecati na dojenje, iako se količina mlijeka katkad može malo smanjiti. Pijte često i mnogo tekućine kako bi se količina mlijeka stabilizirala.

Ako ne dojite, mjesečnica bi se mogla vratiti za 4-8 tjedana. Prva mjesečnica mogla bi biti obilnija nego inače, s krvnim ugrušcima i neredovita. Ako se idućih nekoliko mjeseci ne uspostavi vaš uobičajeni ciklus, javite se ginekologu.

13. Smijem li započeti s dijetom i tjelovježbom nakon porođaja?

Tijekom razdoblja dojenja važno je da se dobro hranite, a vaš osjećaj gladi brine se da unosite dovoljno hrane i točno određene sastojke. Ako dojite, količina hranjivih sastojaka koje dijete prima ovisi o kvaliteti hrane koju unosite. Dojenje postavlja više zahtjeva za vaše tijelo nego trudnoća stoga je svaki dan potrebno unijeti 500 kalorija više nego inače. U ovom je razdoblju važno da ne pribjegavate dijetama; poštujte svoje tijelo i jedite hranu koja će vam dati dovoljno energije te pijte mnogo vode.

Vježbajte, jer je važno da se osjećate zdravo u duhu i tijelu. Započnite s vrlo laganim vježbama istezanja, Kegelovim vježbama za jačanje mišića zdjelice i hodanjem. Savjetujte se s liječnikom prije nego što započnete bilo kakav program vježbi nakon porođaja. Liječnik će vam sigurno savjetovati da pripazite s fizičkim aktivnostima ako ste rodili carskim rezom. Ne podižite predmete i ne nosite teške stvari. Izbjegavajte svaku aktivnost koja bi uzrokovala naprezanje trbušnih mišića.

Tekst: Rahela Filip Foto: Profimedia