rezanje bebinih noktića

Kako bebi rezati noktiće

Djetetovi su prstići tako sićušni, a noktići tanašni. No, svakako ih treba redovito kratiti kako se beba ne bi nehotice ozlijedila. Nije tako teško kao što se čini…

Vaša beba još ne zna kontrolirati pokrete svojih ruku. Ako su noktići narasli, postoji mogućnost da dijete njima slučajno ozlijedi lice, tijelo, ranicu na pupku ili čak ošteti oko. Jednom kad obavite prvu manikuru, vidjet ćete da to i nije tako strašno i svaki sljedeći put ići će vam sve lakše. Za početak budite sigurni da je djetetova šačica opuštena i prstići donekle ispruženi. Najčešće su ti uvjeti zadovoljeni tek kad dijete spava. No, neka djeca imaju lagan san i probudit će se čim osjete da se nešto neobično događa s njihovom ručicom. Dakle, rezanje noktića će trebati obaviti dok je dijete budno, ali ne u vrijeme kad bi dijete željelo jesti ili je jako umorno.

Vrijeme za manikuru

Idealno vrijeme za rezanje noktića je nakon bebina kupanja (tada su noktići najmekši pa je i rezanje olakšano) ili dok dojite bebu. Pričekajte da se dijete malo zasiti, malo umiri i krenite u akciju. Naravno, puno je lakše ako imate i pomoć još jednog člana obitelji. Ako vam je tijekom dojenja nezgodno rezati bebine noktiće, izaberite vrijeme kad je dijete već sito i naspavano te dobro raspoloženo. Tata može odvlačiti bebinu pozornost, zabaviti ga igračkom i slično. Dok se dijete zabavlja s tatom, mama može uhvatiti ručicu i početi manikuru.

Kako rezati noktiće

  1. Uzmite bezopasne škarice sa zaobljenim vrhom, namijenjene upravo za dječje noktiće. One su napravljene tako da ne ozlijede djetetovu nježnu kožu ako se dijete nekontrolirano izmakne. Nekim drugim škaricama za nokte nikako se ne bi trebalo koristiti jer postoji realna mogućnost za ozljeđivanjem prstića.
  2. Držite dijete tako da vam ne smeta. Budite sigurni u to što radite. Odmaknite jagodicu prstića tako da ne zahvatite kožu. Nakon što skratite noktić, "spremite" taj prstić u svoju šaku kako vam ne bi smetao.
  3. Ne skraćujte noktiće više nego što je potrebno da mu ne smetaju. Na ručicama je bolje rezati tako da pratite oblik vrška prsta (zaobljeno), a na nožicama ravno. U suprotnom će se sa strane prsta stvoriti kožni valjčić, a tanki i oštri nokat mogao bi u to urasti.
  4. Ako se stvorio oštar vrh, pažljivo ga izravnajte turpijicom za nokte (također prilagođenom djeci).
  5. Odstranite stvorene zanoktice i obradite nekim antiseptičkim sredstvom kako biste izbjegli moguću upalu.
  6. Na sreću, nokti na nogama ne rastu tako brzo kao oni na rukama. Ali to ne znači da ih treba zanemariti. Obično je dovoljno skratiti ih jedanput u dva tjedna. Pažljivo držeći svaki prstić, nježno redom režite noktiće.
  7. Ako se djetetu nimalo ne sviđa to što radite, režite ih u nekoliko navrata, a ne sve odjednom. Ne tjerajte dijete da bespomoćno plače samo da biste vi završili rezanje noktića do kraja.
  8. Ako slučajno ozlijedite dijete, premažite ranicu antiseptičkim sredstvom. U slučaju potrebe, prstić možete zaštititi posebnim antibakterijskim flasterom ili povezati tankim zavojem. Samo pripazite da dijete slučajno ne gricka flaster.

Zašto je važno redovito rezati noktiće?

Dijete se podučava samostalnoj brizi za svoje noktiće tek nakon sedme godine života, ovisno o njegovoj spretnosti. Pravilna higijena noktića važna je i zbog toga da dijete od malena stekne naviku da se valja redovito brinuti za vlastito tijelo. Osim toga, nokti kod djece rastu relativno brzo i ako ih se ne reže na vrijeme, pod njima će se brzo nakupiti prljavština, bez obzira na to koliko često dijete pere ruke. Dakle, bit će stalni izvor infekcije, osobito u razdoblju kad dijete stalno gura prste u usta. Ako su nokti predugački, skloni su lomljenju ili oštećivanju i urastanju, što može biti vrlo bolno. Sve su to razlozi zbog kojih rezanje noktića treba postati redoviti ritual koji ne treba odgađati…

Jednom kad se dijete navikne da je to nešto potpuno normalno, a vi steknete potrebnu spretnost, rezanje će ići brzo i bez pogrešaka. I vjerojatno ćete na veći otpor djeteta kod rezanja noktića naići tek kad ono malo poraste. No, i tada se možete domisliti nekoj igri u kojoj će vam pomoći suprug da postignete cilj. Osmislite igru koju ćete igrati samo kad je rezanje noktića u pitanju, a koja se djetetu sviđa i lakše ćete prebroditi to razdoblje djetetova negodovanja s kojim se većina roditelja prije ili poslije susretne.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Njega bebinih noktića

Noktići novorođene bebe mogu biti slabi, dugački, mekani,…

njega noktiju

Pravila zdravlja i njege noktiju

Nespretno, pogotovo pretjerano manikiranje (npr. intenzivno pomicanje nabora),…

Pročitajte i:

tata s djetetom u bolnici

Oni su se prvi borili: '20-godišnji trud uništen je odlukom o 15 minuta s djecom u bolnici!'

"Hrvatskoj je trebalo 20 godina da se humanizira liječenje djece u bolnici i umanje negativni…

Poznati glumac i supruga Kristina dobili treće dijete

"Ne stajemo dok ne bude curica!", rekao je svojedobno glumac. U zagrebačkom rodilištu u Petrovoj…

Zašto su djeca rođena u srpnju toliko posebna?

Ako se ovaj mjesec pripremate za dobrodošlicu novom članu obitelji, postoji mnogo razloga za –…

trudnica rađa u vrijeme pandemije koronavirusa

Porod s maskom, djeca u bolnici bez roditelja i pratnja na porodu s testom na Covid 19! Je li ovo 'novo normalno'?

Kristina Turudić Leko, koordinatorica peticije Udruge Roda, kojom se traži ukidanje zabrane pratnje na porodu…