Blizanci – i to sad?

Blizanci znače dvostruki stres, ali i sreću u dvostrukom pakiranju. Donosimo savjete koji će vam pomoći da se priviknete na svakodnevicu s dvije bebe.

Većina roditelja blizanaca se prvih mjeseci osjeća preopterećeno i iscrpljeno. Utješno je međutim znati: Što su djeca starija, to je svakodnevica s njima lakša. Roditelji s vremenom nauče cijeniti što nisu jedini zabavljači: Djeca su se udvoje zaigrala, mrmljaju međusobno nešto i stječu iskustvo za kojim čezne većina ljudi: imati uvijek u svojoj blizini nekoga prisnog i bliskog.

Kako bi se rodiiteljima olakšala svakodnevica u prvim mjesecima slijedi popis najčešćih pitanja koja ih zaokupljaju:

Mogu li se blizanci dojiti?

Blizanci se mogu dojiti. U početku je to, kao i sa drugom djecom, katkada problematično. Važno je da majka unosi mnogo tekućine i ima malo mira. Ona bebe može dojiti istovremeno ili pojedinačno. Ako su obije bebe istovremeno gladne, istovremenim dojenjem naravno može uštedjeti na vremenu. Imaju li djeca različit ritam, ona bi se na njega trebala priviknuti.

Majke blizanaca ne trebaju brinuti oko količine mlijeka. S dvjema bebama se na dojkama pojačava podražaj sisanja i samim time povećava proizvodnja mlijeka. Što djeca budu češće sisala, to će biti više mlijeka biti proizvedeno.

Kako udovoljiti oboma?

Blizanci znače dupli posao: svako se dijete dnevno mora previti oko deset puta. I najmanje toliko puta hraniti i umirivati. Uopće nemojte pokušavati tretirati oba djeteta isto. To je nemoguće. Jedno će uvijek plakati dok se drugo bude hranilo ili presvlačilo. Bebe vrlo brzo nauče čekati svoj red. Pozitivni sporedni učinak: Pošto ih je dvoje, ranije će nauičti biti samostalni.

Roditelji ne bi trebali imati grižnju savjesti, ako se ujutro više ne budu sjećali koje je dijete tu noć koliko puta bilo podojeno. Od pomoći mogu biti dvije bilježnice u koje će se zapisivati razvoj i bolesti svakoga djeteta. Jer više istovremeno rođenih braće i sestara vrlo rijetko dostižu istu visinu i porođajnu težinu.

Slobodno se povremeno posvetite samo jednom djetetu dok se partner ili član obitelji brinu o drugom. Prošećite na primjer s njime. Ono će uživati u takvim trenucima, a radovat će se i ponovnom susretu s bratom ili sestrom.

Dvostruki stres!

Vrlo važno za majke blizanaca: prihvatite pomoć. Najbolje već za vrijeme trudnoće razmislite tko bi vam mogao biti od pomoći. Blizance ponekad ostavite kod bake i djeda ili prijetelja. I upregnite oca! Nakon poroda blizanaca on bi svakako trebao uzeti godišnji odmor, možda ne odmah prvi tjedan dok djeca još mnogo spavaju, ali kasnije svakako. Rezervirajte si malo vremena samo za sebe. Čak i ako tada nećete otići izvan kuće, neka vaš partner preuzme obaveze dok vi skupljate snagu.

Pitajte prijatelje i rodbinu možete li računati na njih. Razmislite, kako bi vam malim uslugama mogli biti od pomoći. Umjesto da vam poklone još jednu viseću pokretnu igračku u nizu, neka pripreme ukusnu večeru za vas! Iako povremeno ne znaju što činiti, mnoge majke blizanaca vrlo brzo razviju sposobnost opuštanja. One nauče organizirati svoje vrijeme i maksimalno ga iskoristiti. Pri tome je jako važno da se oslobodite perfekcionizma. Peglanje na primjer reducirajte na minimum. Znajte da je istovremeno zadovoljavanje potreba dvoje male djece nemoguće. Ponekad nema druge pomoći, pustite ih da plaču.

Praktični savjeti za roditelje blizanaca

  • pravovremeno mislite na osiguravanje kućanstva od nezgoda. Vrlo brzo će djeca početi istraživati svoju okolinu, a dvoje je teže imati na oku od jednoga. Stoga na vrijeme postavite zaštite na utičnice, stubišta i kuhala
  • nedostatak sna je za roditelje blizanaca jedan od najvećih problema: Dvoje djece najprije mora uhvatiti ritam dana i noći. Mnogi roditelji su iskusili da njihova djeca lošije spavaju kad su razdvojena. Svakako bi ih trebalo razdvojiti, ako nestaško ne da spavati drugom djetetu. Važno je i ne reagirati na svaki šum jer se na taj način djecu može razbuditi
  • još jedan važan savjet za roditelje blizanaca: Prije kupnje kolica izmjerite vrata stana ili kuće. Uštedjet ćete živce, budete li ih mogli provesti kroz ulaz!

Više ništa nije kao prije!

Najbolje je da se na to pripremite: Promijenit će se vaš odnos prema partneru. Stoga je važno kao i kod roditelja s jednim djetetom da ponekad imate vrijeme posvećeno samo vama. Vaš bi partner svakako trebao sudjelovati u brizi oko djece jer ćete se u suprotnom prije ili kasnije osjećati potpuno iscrpljeno i preopterećeno.

Kao i ostali mladi roditelji i roditelji blizanaca će primijetiti da se krug prijatelja pomalo sužava. A upravo vam je sada pomoć i podrška najpotrebnija. Stoga vam od velike pomoći može biti stupanje u kontakt s drugim roditeljima blizanaca.

Pročitajte i:

razvojne faze

Kako se beba razvija u prvoj godini života i zato je važno ne preskakati faze razvoja

Poznavanje razvojnih faza djeteta nužno je radi pravovremenog prepoznavanja i praćenja ranih odstupanja od normalnog…

Slijedite ove savjete nakon carskog reza: Kako i zašto je važno masirati ožiljak?

Ivana Zaher, specijalistica za korektivne vježbe u trudnoći i postpartumu i certificirana reformer pilates instruktorica,…

carski rez

Travanj je mjesec svjesnosti o carskom rezu! Doznajte sve o njezi rane i zacjeljivanju ožiljka!

Travanj je mjesec svjesnosti o carskom rezu, stoga vam donosimo sve najvažnije stvari koje vas…

prvi zubi beba

'Svrbi, boli, smeta! Rastu nam prvi zubići, a mi ne znamo kako to izdržati...'

Vrijeme nicanja prvih zubića teško je za bebu, ali je naporno i za roditelje. Dijete…