S homeopatijom kroz prvu godinu života

Blagim homeopatskim pripravcima roditelji mogu sami zaliječiti puno malih boljki. Saznajte kako pronaći prava sredstva koja će Vašem djetetu pomoći da postane i ostane zdravo.

Homeopatijom protiv malih boljki

Homeopatija je prikladna i za bebe. Možete upotrijebiti istu potenciju kao i kod veće djece, a globule stavite u unutrašnju stranu bebina obraza - tako se neće zagrcnuti. Kuglice se polako otapaju i preko sluznice usta prenose ljekovita svojstva dalje u tijelo. Ako želite biti još sigurniji, otopite kuglice u vodi i dajte bebi vodu.

Kolike (bebe do tri mjeseca)

Ako beba nakon svakog obroka sat ili dva plače i previja se od bolova znači da pati od kolika - to su dojenački grčevi koji najčešće nestaju do trećeg mjeseca bebina života. Uzrok: privremene probavne smetnje. Pomažu nježna masaža trbuha, puno tjelesnog kontakta i Chamomilla - ako je dijete crveno u licu i djeluje prilično ljutito. Ako dijete uzmete u krilo, plač će odmah prestati, ali ne zadugo. Dajte djetetu Carbo vegetabilis ako plače već dok pije, ima napuhani trbuščić i hladne nožice; pripravak Nux vomica kad je dijete crveno od napora jer glasno pokušava nešto istisnuti u pelenu ili Lycopodium kad beba vrišti najčešće između 17 i 20 sati i trbušćić joj je vidljivo napuhan.

Tjemenica

Za razliku od masne prhuti, ova se nakupina na glavi sastoji od suhe prhuti. Ako ste tjemenicu opazili kod djeteta, možete mu dati pripravak Lycopodium kada je krasta smeđa i skorena, a i ostala koža djeluje suho, Calcium carbonicum kada se beba jako znoji, a mliječna krasta ima užeglo-kiselkasti miris ili Graphites kad je cijela koža glave do iza ušiju prekrivena debelom prhuti.

Mliječac (soor)

Ako se poremeti bakterijska flora kože ili sluznice, može se proširiti gljivična infekcija - najčešće u ustima. Kada se to dogodi, možete djetetu pomoći sljedećim homeopatskim pripravcima:

Borax - ako beba jako slini, kmeči i unatoč gladi ne želi ništa piti;

Acidum nitricum - ako su zahvaćene i usne i dijete ima neugodan zadah iz usta;

Kalium chloratum - ako su na djetetovom jeziku i sluznici obraza vidljive bijele naslage.

Pljuvanje

Mnogo beba nakon pijenja podrigne malo mlijeka i to nije nikakav razlog za zabrinutost! Imate li osjećaj da vaša beba pljuje previše mlijeka, možete upotrijebiti Apocynum.

Začepljen nos

Šmrcanje zadaje bebi dosta poteškoća: zbog začepljenog nosa ne može disati dok pije i neprestano mora ispuštati dudu varalicu odnosno bradavicu da bi disala.Olakšanje pružaju nekoliko kapi majčina mlijeka, ublažavajuće kapi za nos i Sambucus nigra.

Pelenski osip

Bebina koža je osobito nježna i lako se upali. Najbolja prevencija je često mijenjati pelene te pustiti bebu da neko vrijeme provede bez pelena.Ako se pelenski osip ipak pojavi, mogu pomoći sljedeći pripravci:

Chamomilla - ako je dijete nemirno i nesretno, a na koži stražnjice mu se nalaze pojedina upaljena mjesta;

Graphites - ako je cijela stražnjica upaljena i upaljena koža je vlažna;

Calcium carbonicum - ako je koža ispod pelene stalno lagano upaljena i ne čini se da zacjeljuje.

Zubi

Ako djeca pri izbijanju zubića imaju jake bolove, pomaže sljedeće:

Chamomilla - ako dijete ne može spavati, kmečavo je, stalno želi da ga nose i ima zelenkasti proljev. Često je jedan obraz crven, a drugi blijed.

Phytolacca - ako ih umiruje grickanje nečeg tvrdog, npr. koluta za grickanje.

Belladonna - ako se poteškoće javljaju iznenada, zubno meso postane natečeno i jako crveno, dijete pocrveni i znoji se.

Pročitajte i:

"Upomoć, moja beba plače!"

Bebin plač za mnoge je roditelje velika nepoznanica. Za roditelje je naročito stresno kad je…

odvikavanje od pelena

Kći poznate glumice s pet godina još u pelenama! Kad je vrijeme za odvikavanje?

Koji signali upućuju da je beba spremna za odvikavanje od pelena te što je još…

dojenački grčevi

Sve što trebate znati o dojenačkim grčevima i kako ih spriječiti

Zašto dolazi do tih mučnih "epizoda" i za dijete i za roditelje znanost još nije…

majka i novorođenče

Žestoka rasprava o dojenju! 'Nisam manje vrijedna mama jer sam hranila bebu na bočicu!'

Dojenje je stvar osobnog izbora, ali i „vječna tema“ za žestoke rasprave. Majčino mlijeko najzdraviji…