Mnoge mlade majke su uvjerene da sve dok prva menstruacija nakon porođaja nije stigla, ne mogu zatrudnjeti.

Nažalost, to opovrgavaju žene koje su u godini dana rodile dvoje djece.

Mogućnost da do začeća dođe tako rano skrivena je u mehanizmu kontrole spolnih hormona. Iako je ženin ovulacijski sustav tijekom dojenja i trudnoće u mirovanju, procesi oko sazrijevanja jajne stanice, doduše sputani prolaktinom, i nadalje traju u vrlo oslabljenom obimu. Sve dok razina prolaktina uspijava spriječiti ovulaciju do tada ne dolazi niti do menstruacije. No, čim razina prolaktina padne ispod određene granice, sazrijevanje jajašca se pokreće i žena postaje spremna za novo začeće.

Poteškoća u toj priči jest ta da žena u tom trenutku ne zna da je ponovno postala plodna jer će, ako ne dođe do začeća, tek tada dobiti prvu mjesečnicu nakon porođaja. Na taj način dolazi do trudnoće čak i kad žena doji.

Koji oblik kontracepcije se preporučuje majci koja doji?

Svakako se o tome valja posavjetovati s ginekologom. On će moći preporučiti nekoliko tipova jednostavne mehaničke kontracepcije: prezervative ili spremicidna sredstva. U novije vrijeme postoje i hormonalni pripravci oko kojih se liječnici još uvijek nisu potpuno usuglasili mogu li utjecati i na dijete preko mlijeka.

Dojiljama se stoga preporučuju gestagenski hormonski pripravci koji ne ometaju proces lakatacije odnosno proizvodnju mlijeka. Radi se o hormonalnoj spirali, implantatu (stavlja se pod kožu), injekciji s tromjesečnim djelovanjem i gestagenskim kontracepcijskim tabletama. Supstance ovih preparata neće prelaziti u mlijeko pa nema straha da će doći do djeteta, a niti laktacija neće biti ugrožena.