Iščekivanje prvih zubića uvijek je veliko veselje za roditelje. No, iako postoje okvirna pravila kojim redoslijedom će nicati, budite spremni na iznenađenja. Pogledajte slikovne prikaze.

Prvi zubić obično nikne između 5. i 8. mjeseca djetetova života. Međutim, katkad zubić zna iznenaditi i nešto ranije u 4. mjesecu ili pak mnogo kasnije s navršenom prvom godinom života. Razloga za zabrinutost u oba slučaja nema sve dok dijete fizički i psihički normalno napreduje, veselo je i živahno.



Kao i kod prvog zubića, ni nicanje ostalih zubića nećemo uvijek moći točno predvidjeti. Tu nas također očekuju iznenađenja koja su uvjetovana evolucijskim razvojem, ali i genetskim naslijeđem direktno sa roditelja.



U većine djece ipak postoji određeni redoslijed kojim će se zubići pojavljivati u čeljusti:



1. prve se najčešće pojavljuju donje jedinice


2. iza njih stižu gornje jedinice


3. gornjim jedinicama pridružuju se gornje dvojke


4. do kraja prve godine izrastu i donje dvojke


5. oko 1. rođendana dijete ima osam zubića - četiri gornja i četiri donja


6. sljedeći obično prvo naraste kutnjak i time ostavi rupicu na mjestu gdje bi trebao doći očnjak


7. oko drugog rođendana pa do trećeg vašem djetetu će narasti svih 20 mliječnih zubića







6 do 8 mjeseci7 do 9 mjeseci8 do 10 mjeseci





12 mjeseci 13 do 16 mjeseci 16 do 18 mjeseci




20 do 24 mjeseca






Rast zubića može oslabiti djetetov imunitet


Nicanje zubića često je bolno i popraćeno svrbežom, zbog čega su djeca razdražljiva i nervozna. Takvo stanje zna stvoriti probleme sa spavanjem i jelom što iscrpljuje organizam i imunitet pa je dijete u doba nicanja zubića podložnije bolestima. Ima li dijete visoku temperaturu (iznad 38,5 stupnjeva) ili proljev, to mogu biti ozbiljni simptomi infekcija kod kojih ne treba odmahnuti rukom i protumačiti ih rastom zubića. Visoku temperaturu obavezno skidajte, a kod proljeva dajte djetetu dovoljno tekućine kako ne bi dehidriralo.



Tekst: Ivona Šatrak


Foto: Arhiv Roditelji.hr