žutica

Žutica kod novorođenih beba

Novorođenačka žutica jest pojava žuto obojene kože i sluznica novorođenčadi nekoliko sati ili dana nakon porođaja. Boja potječe od bilirubina, žučne boje, koja se nakuplja u krvi novorođenčeta u povećanoj količini, jer je jetra ne mogu “obraditi”. Takvo se stanje, bez obzira na uzrok, naziva hiperbilirubenija

Dok je dijete u majčinu trbuhu, nema stolicu, nego se dio bilirubina koji je iz crijeva dospio u cirkulaciju izluči kroz posteljicu u majčinu cirkulaciju i bubrezima van. Nakon porođaja nema više posteljice, bilirubin se počne nakupljati u djetetovoj cirkulaciji. Sve dok dijete ne počne jesti, nema ni bakterija u crijevu koje bi razgrađivale nakupljeni bilirubin. Zato se danas inzistira na što ranijem stavljanju djeteta na majčina prsa ili općenito na hranjenju. Kako sav bilirubin nakon porođaja djeteta dospijeva u njegova jetra, ne izlučuje se urinom, a jetra, još nezrela, ne mogu sav bilirubin konjugirati i omogućiti mu izlučivanje u žuč, nastaje hiperbilirubenija.

Kod zdrave djece to će se stanje za nekoliko dana normalizirati, jetra će preuzeti svu svoju funkciju, no kod nedonošene ili bolesne novorođenčadi to će potrajati nešto duže.
Ako se bilirubina nakupi više nego što je dopušteno, može se razviti oštećenje mozga, pa se moraju poduzeti hitne mjere za smanjenje koncentracije. Jedna je od njih i eksangvinotransfuzija, tj. "zamjena krvi" novorođenčeta. Tada se male količine djetetove krvi pune bilirubina oduzimaju i istodobno jednake količine "zdrave" krvi transfundiraju.

Dijagnoza
Dijagnoza se postavlja pregledom: žutilo kože i sluznica, te određivanjem vrijednosti bilirubina u djetetovoj krvi: kod zdravog novorođenčeta vrijednosti su više od 170 mmola/L, a kod nedonoščadi vrijednosti više od 256 mmol/L zabrinjavajuće su i zahtijevaju odmah obradu i liječenje. Liječenje se kod "fiziološke" žutice ne provodi, ona će nestati za tjedan dana. Preporučuje se što prije i što češće hraniti – bilo na prsima, bilo industrijskim mlijekom. Kad su vrijednosti bilirubina veće od dopuštenih ili se brzo mijenjaju, provodi se fototerapija, tj. osvjetljivanje djetetove kože vidljivim dijelom spektra svjetlosti.

To se postiže posebnim lampama u rodilištima, a inače, u "kućnoj radinosti", pomaže izlaganje sunčevu svjetlu. Počinje se kod koncentracija bilirubina oko 55-65 mmola/L i provodi po posebnom postupniku, uz kontrolu bilirubina. Osvjetljivanjem kože bilirubin se energijom svjetla pretvara u topive spojeve, koji se izlučuju bez konjugacije u jetrima.
To se, ipak, rijetko događa i najveći broj žutica u novorođenčadi fiziološke je naravi i prolazi bez intervencije.

Dva uzroka novorođenačke žutice:
Postoji više uzroka novorođenačke žutice, no svi se mogu svrstati u dvije skupine:

  • PREKOMJERNO STVARANJE BILIRUBINA . nepodudarnost krvnih grupa i Rh-faktora majke i djeteta, zbog čega se eritrociti pojačano raspadaju, razne prirođene bolesti eritrocita, manjak vitamina K i drugo.
  • NEDOVOLJNO IZLUČIVANJE BILIRUBINA . razne metaboličke bolesti i endokrine bolesti, koje oštećuju jetra, nedovoljno izlučivanje žuči, nasljedni razlozi u samim jetrenim stanicama i dr., zatim postoje i miješani razlozi: sepsa, intrauterina infekcija, poremetnje disanja, majčin dijabetes i sl.

    Posebno stanje jest LAKTACIJSKA ŽUTICA. Ona se pojavljuje kod posve zdrave djece na prsima, katkad traje i duže od mjesec dana, a ne zna se pravi uzrok – možda metaboliti nekih majčinih hormona koji se pojavljuju u majčinu mlijeku te usporavaju u djetetovim jetrima konjugaciju bilirubina.

Tekst: časopis Moje dijete, 02/12
Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

Prednosti kasnog podvezivanja pupkovine

Tijekom trudnoće pupkovina predstavlja vitalnu vezu majke i…

Dojenje i novorođenačka žutica

Žuticu, (također poznatu kao hiperbilirubinemiju), uzrokuje žućkasta tvar…

Pročitajte i:

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…