mastitis

Ako vam ne vjeruju da je mastitis bolan, pokažite im što izlazi iz dojke!

Osim očitih oteklina, boli i crvenila te povišene tjelesne temperature, koji su standardni simptomi kod infekcije dojke, vaše će dojke biti vruće na dodir

Mnogo je razloga zbog kojih mame zaslužuju vikend (ili mjesec?) na nekom lijepom otoku, u hotelu s potpunom uslugom i wellnesom. I nije samo da su odgoj i briga o djeci zahtjevni, o porodu da i ne govorimo, postoje i one popratne pojave koje mamu zadese tijekom, na primjer, dojenja.

Jer, ako dojilja dobije mastitis, to je dosta otegotna okolnost dojenja. Osim što mama ima visoku temperaturu, bolne grudi, u dojkama se mlijeko zbog povišene tjelesne temperature - zgrušnjava. Uopće nije zabavno, zar ne?

Tijekom prvih šest do osam tjedana nakon poroda majčine su grudi najviše podložne začepljenju mliječnih kanalića, a ako pritom dođe do bakterijske infekcije, nastaje mastitis. Iako ova infekcija obično zahvaća samo jednu dojku, ako se ne tretira na vrijeme, može zahvatiti i drugu.

Mastitis se također može razviti kada bakterije (bilo s površine kože ili bebinih usta) uđu u dojku kroz ragade ili kroz jedan od mliječnih kanala.

@tylermarieoatesBreast feeding is not for the week ##HowIBathAndBodyWorks ##MyTeacherWins ##ChimeHasYourBack #mastitis ##breastfeeding ##medical ##medicaltiktok ##gross♬ original sound – tylermarieoates

Mama, Tyler Marie Oates, podijelila je na TikToku video na kojem možete vidjeti samo jedan od ‘mnogih ugrušaka’ koji su izašli iz njezine bradavice kad je dobila bakterijski mastitis.

‘U slučaju da vam ne vjeruju da začepljen kanalić boli, pokažite im ovo’, napisala je u videu.

Na snimci se vidi ugrušak mlijeka koji je po teksturi sličan želatini. Ova je mama uz svoj video još napisala: ‘Dojenje nije za slabe’ i, slažemo se.

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Screenshot TikTok

Tagovi: ,

Pročitajte i:

tjemenica

Tjemenica: Iako izgleda uznemirujuće, bebe je ne osjete!

Pojavljuje se u obliku malih ljuskica žute boje koje prijanjaju uz kožu glave i s…

prvo kupanje bebe

Prvi put u kadici: Kupanje bebe je vrijeme zbližavanja!

Prvih nekoliko puta doista može biti nezgodno. No, kako god vam zahtjevno i teško izgledalo,…

beba i bijeli šum

ČULI STE ZA MAGIČNI 'BIJELI ŠUM'? No trebate upoznati i njegove loše strane!

Ima raznih trikova kako uspavati bebu, a jedan od čestih koji spominjemo je i 'bijeli…

mama i beba

STUDIJE POKAZALE: Bilo bi idealno kada bi sva rodilišta uvela 'neometani prvi sat' s bebom!

Kada rodite i vaša beba prvi put udahne, važno je da prvi dodir prvi miris…