Treba li bebu kupati svaki dan

Mnogi se ljudi i dalje drže starih uputa po kojima bi bebe trebalo kupati svakodnevno. Ipak, to baš i nije tako.

Ako bolje razmislite, bebe se zapravo nemaju još gdje uprljati prvih nekoliko mjeseci, dok ne propužu i krenu istraživati i skupljati sve moguće mrvice koje se nađu oko njih. Već samim tim nepotrebno je svakodnevno kupanje osim održavanja higijene pelenske zone. Također, stručnjaci vjeruju da je velik broj slučajeva ekcema zablježen upravo zahvaljujući prevelikom kupanju beba čime koža gubi prirodnu vlažnost. Dijete će biti savršeno čisto i ako ga okupate dva ili tri puta na tjedan, koristeći najnježnija sredstva, najbolje običnu vodu i nekoliko kapi bademovog ulja. Svaki dan možete bebi nježno oprati vrat, lice, ručice te nabore u kojima se može nakupiti prljavštine.
Naravno, ukoliko beba ima nekih problema s kožom, pratite upute pedijatra koji će vam pojasniti na koji način da održavate higijenu djeteta, što se nekad može mijenjati i ovisno o godišnjem dobu.

Zajedničko kupanje

Nemojte propustiti čari zajedničkog kupanja s bebom u kadi. Ono će na taj način puno lakše prihvatiti kupanje ako joj isprve nije bilo omiljeno i opustiti se dodatno u vašem naručju. To je nešto što mogu lako prakticirati i očevi te se na taj način povezivati s bebom. Uz dobar nadzor u kadi vam se može pridružiti i starije dijete koje će možda željeti pomoći okupati bracu ili seku. Samo budite pažljivi jer potreban vam je netko odrastao u blizini da vam primi bebu kako ne biste iz kade izlazili s njom u naručju.

Tekst: Ivančica Tarade
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Pročitajte i:

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…