Studenti izumili uređaj koji može spasiti živote nedonoščadi

U borbi da doskoče previsokim cijenama medicinske opreme, grupa studenata Sveučilišta Rice u Houstonu prije dvije je godine razvila uređaj koji može pomoći prijevremeno rođenim bebama da dišu

Svake godine prijevremeno se rodi 15 milijuna beba, od čega oko milijun slučajeva ima fatalan ishod. Postoje uređaji koji pomažu prijevremeno rođenim bebama da dišu, ali je preskup i većini bolnica nedostupan, osobito u nerazvijenim zemljama. Zato su se studenti medicine u Houstonu svojski potrudili i izumili puno jeftiniji uređaj koji je isto tako učinkovita kao i one skupe.

Mašina bCPAP je nazvana po svom principu – mjehurastom konstantnom pozitivnom dotoku zraka (bubble Continuous Positive Airway Pressure). Radi se o uređaju koja pomaže prijevremeno rođenim bebama tako što zapravo diše za njih.
Klasični uređaj košta više tisuća dolara, što je preskupo za većinu bolnica u zemljama u razvoju i zato je tim studenata konstruirao novi uređaj koristeći dostupne pumpe za akvarij, s rezervoarima za zrak. Time su dosta umanjili cijenu, a osim toga, uređaj s ovim pumpama lakše se održava od tradicionalnih.
Izrada uređaja koji bi mogao spasiti mnogo života košta samo 350 dolara, dok klasični bCPAP uređaji koje se koriste po bolnicama koštaju oko 6 tisuća dolara – saznaje CNN.

“Svake se godine u prosjeku 15 milijuna beba rodi prerano, a više od milijun njih umre zbog komplikacija pri prijevremenom porođaju”, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija. Prijevremeno rođenje je najčešći uzrok smrti kod novorođenčadi, a SZO je došla do zaključka da čak tri četvrtine ovih smrtnih slučajeva može biti spriječeno pomoću novog uređaja.

Jocelyn Brown, član studentskog tima koji je projektirao uređaj, kaže za CNN da je bCPAP isprobana u devet bolnica u Malawiju, koji je poznat po velikoj stopi smrtnosti beba uslijed prijevremenog rađanja. U jednoj od tih bolnica, korištenjem novog uređaja, postotak preživjelih beba koje su imale komplikacije respiratornog sustava povećao se sa 44 na 71 posto.

Profesorica bioinženjeringa i direktorica Instituta za globalne zdravstvene tehnologije Sveučilišta Rice, Rebecca Richards – Kortum, izjavila je da u prosjeku 178 tisuća beba može biti spašeno svake godine, ako se uređaj počne koristiti i u Africi.

Rebecca je takođe bila u Malawiju, u bolnicama u kojima se novi bCPAP testirao. Tamo je upoznala medicinsku sestru, čije je dijete spašeno pomoću ovog uređaja.

“Upoznali smo tu bebu. Trnci su mi prošli duž kičme, jer sam u tom trenutku shvatila da sve dok budemo učili studente i bodrili ih da vjeruju da mogu nešto promijeniti, tako će i biti. Ova beba je bila slika promjene koju su istinski napravili”, rekla je Rebecca Richards – Kortum.

 

Izvor: www.yumama.com
http://www.yumama.com/vesti/8577-studenti-izumeli-aparat-koji-moze-da-spasi-zivote-prevremeno-rod.html

Foto: http://news.rice.edu

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Disanje tijekom porođaja

Kad je disanje svjesno, to može pomoći da…

5 načina kako pomoći djetetu suočenom sa strahom ili anksioznošću

Donosimo nekoliko prijedloga i kreativnih psiholoških ideja koje…

Naučite djecu kako ovladati stresom

Znate li uspješno umanjiti stres i nositi se…

Pročitajte i:

Novorođenče

Majka Priroda se pobrinula: Za što su sve sposobne bebe čim se rode?

Doista smo čudesno svoreni, zar ne? Da bi čovjek kao vrsta opstao na Zemlji, evolucijski…

mam i beba u igri

Sa svojom bebom možete se povezati i tijekom njezinog prvog mjeseca života!

Kao i mnogi roditelji-početnici (oni koji su dobili svoje prvo dijete), vjerojatno ste već pročitali…

Dojenje može postati pravi užitak

Iskustvo majke: "Dojenje mi je bilo veći izazov od poroda, a na kraju sam dojila četiri godine!"

Svaka majka svome novorođenom djetetu želi osigurati najbolje. Tijekom trudnoće proučavamo načine poroda, bavimo se…

bebin plač

Zašto moja beba stalno plače?

Možete li zamisliti život u kojem bebe uopće ne plaču? Teško! Da vaša beba ne…