Spavati ‘kao beba’

Kako to bebe spavaju i kakvi uvjeti su im potrebni da se brže smire?

Svi djelujemo po cirkadijskim ciklusima (lat. oko jednog dana), pa i bebe. Budimo se s izlaskom sunca i idemo spavati kada padne mrak, odnosno nekada smo tako išli spavati dok nije bilo struje i svih elektronskih spravica koje nam ometaju san.

A zašto je taj cirkadijski ciklus tako bitan? Bez njega bi jedan dan čvrsto spavali u deset na večer, dok bi drugi zaspali usred dana. Jedan dan bi spavali pet sati, a drugi petnaest. Bili bi iscrpljeni i poprilično teško bi efikasno obavljali svakodnevne aktivnosti.

A kako to da se budimo s dolaskom dana i počne nam se spavati kad padne mrak? To je cijeli jedan fino ugođeni mehanizam koji nas drži budnim u pravo vrijeme. Kada svjetlost dođe do retine, ona šalje signal centru iza oka “dan je”, a onda taj signal putuje do mozga koji prestaje proizvoditi našu prirodnu tabletu za spavanje, odnosno melatonin. Kada padne mrak, taj signal se više ne šalje, već u akciju kreće signal “noć je”, a mozak ponovo počine proizvoditi melatonin i tako u krug.

A kako bebe spavaju?

One prate cirkadijske cikluse neopterećene bilo kakvim distrakcijama. U početku bebe spavaju oko 16 sati. Mnogi bi pomislili, pa to je super, imat ćemo vremena za sve. Međutim to spavanje nije u komadu, već rascjepkano kroz dan. Ali nije to jedino krivo uvjerenje o spavanju beba.

Dobronamjerni savjet da beba treba spavati u što tišem okruženju često stvori samo probleme. Ona je u maminom trbuhu slušala zvukove koji su glasni kao najbučnija kosilica za travu. Pa da bi bolje spavala upravo joj treba puštati zvukove iz maternice ili neke koji je na njih podsjećaju jer je opuštaju. Uz naravno odgovarajuću glasnoću.

Da će beba bolje spavati kada navrši tri mjeseca ili ako se najede rižinih pahuljica samo je još jedna zabluda. Naime, kod beba i djece faza dubokog sna traje 60 minuta, a ne 90 kao kod odraslih, pa se zbog toga i češće bude. A hranjenje rižinim pahuljicama u brojnim istraživanjima nije dalo nikakve pozitivne rezultate na spavanje. Mamino mlijeko je ipak hranjivije i bogatije klaorijama nego bilo koje pahuljice. Iako se često smatra da plinovi bebama ometaju san, tome zapravo nije tako. U većini slučajeva se na to uopće ne obaziru.

Metoda “neka se isplače” nikako nije dobra za samouspavljivanje. Umjesto osjećaja sigurnosti, ljubavi i sreće, dijete se osjeća napušteno, uplašeno i nesigurno.

Međutim, ono što uvelike poboljšava spavanje beba, a time i roditelja su dobre navike i rutina prije odlaska u krevet. One omogućavaju brzo uspavljivanje i duže spavanje, a lako ih je za provesti i lako ih je ukinuti.

Tekst: Iva Brčić, certificirana edukatorica programa Najsretnija beba Hrvatska™
http://najsretnijabeba.webs.com/

Foto: Pofimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Poznati glumac i supruga Kristina dobili treće dijete

"Ne stajemo dok ne bude curica!", rekao je…

Zašto su djeca rođena u srpnju toliko posebna?

Ako se ovaj mjesec pripremate za dobrodošlicu novom…

Jole i obitelj opet slave!

Joško Čagalj Jole ponovno slavi. Naime, u njegovom…

Pročitajte i:

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…