mam i beba u igri

Sa svojom bebom možete se povezati i tijekom njezinog prvog mjeseca života!

Kao i mnogi roditelji-početnici (oni koji su dobili svoje prvo dijete), vjerojatno ste već pročitali tonu knjiga o roditeljstvu. No sada, kad je vaša beba kod kuće, malčice ste ipak zbunjeni. Praksa je ipak nešto posve drugo od teorije, zar ne?

Iako jako maleni i 'zeleni' na ovome svijetu, tek počinju osjećati sve one podražaje na koje ste vi, kao odrasli ljudi već navikli i posve su vam uobičajeni. Da bi se što bolje adaptirali u novo okruženje i da bi se njihova percepcija što bolje razvijala, bebama je potrebna stalna interakcija s okolinom. Možda ste spremni početi s nekim jednostavnim igrama, a možda jedva preživljavate između hranjenja, presvlačenja i spavanja… U nastojanju da vam prvi dani roditeljstva budu zabavni, donosimo vam neke prijedloge kako da komunicirate sa svojom bebom i kako da oboje već u tako ranoj fazi odnosa roditelj-dijete imate svoje kvalitetno vrijeme.

Zašto je važno komunicirati s novorođenčetom? Mozak novorođenčeta neprestano se razvija. Tijekom prvog mjeseca bebina života čak i najmanje aktivnosti pomažu njegovu razvoju, a što više budete pričali sa svojom bebom, pjevali joj, čitali, vaše će dijete bolje prepoznavati vaš glas i dublje se povezivati s vama. Također, naučit će bolje prepoznavati različite zvukove koji ga okružuju.

Stalna emotivna angažiranost! Jedan od najvažnijih razloga zašto biste se trebali kontinuirano povezivati i komunicirati s novorođenčetom je stvaranje odnosa povjerenja između sebe, kao roditelja, i djeteta. Kada roditelji stalno odgovaraju na potrebe novorođenčeta, postavljaju dobre temelje za građenje ostalih bliskih odnosa u životu djeteta, kao tinejdžera ili kao odrasle osobe. Također, dokazano je da se djeca, koja su kao dojenčad imala brzi odgovor na svoje potrebe, brže razvijaju,kako emocionalno, tako i kognitivno.

Važan je dodir! Dokazano je da se dječji rast usporava ako ih se ne grli, ne nosi i ne mazi dovoljno – čak ako ih se potpuno liši dodira i maženja, dojenčad može umrijeti. Uvijek se sjetite maziti svoju bebu, pričati joj, ljubiti je, pjevati joj jer fizički dodir novorođenom djetetu osigurava stimulaciju osjeta, ali i ugodu.

Kontakt koža-na-kožu! Privucite svoje golo novorođenče na svoje gole grudi! Možda zvuči čudno? Nije, vaše je dijete bilo u vama 9 mjeseci, i fizička odbvojenost njemu je emotivni i fizički šok. Takav dodir bliskosti, vjerujte, čini dobro i majci i djetetu, oboje se smiruju i međusobno povezuju.

Kako se igrati s novorođenčetom? Možda se čini kako se jednomjesečna beba nije u stanju igrati, ali to nikako nije istina. Evo kako u igri možete uživati zajedno s bebom… Oponašajte novorođenče: Zrcalite ponašanje svoje bebe. Svaku grimasu koje dojenče napravi, učinite i vi, samo još više karikirajte. Ili, ako dojenče ispusti neki zvuk, odgovorite mu imitirajući taj zvuk. Gledajući refleksiju svoga ponašanja u vama, beba uči o svojim emocijama i počinje percipirati sebe i svoje potrebe.

Igrajte se skrivača: Dok novorođenče razvija vid i dosegne mogućnost fokusiranja objekata okom, proći će 4 do 7 mjeseci njegova života. A do tada idealna igra za razvoj vida je igra skrivača, jednostavno nestanite iz bebina vidokruga, pa se ponovno pojavite, izgovarajući neki slog, npr. 'A buuu!' Potičite tjelesnu aktivnost: Kako biste pomogli svome mališanu da razvije mišiće i opusti pritisak u vratu, nastao nakon spavanja, stručnjaci preporučuju 'vrijeme na trbuhu'. Stavite bebu na trbuh, a u njezinu blizinu, po mogućnosti malo dalje od dohvata ručica, neke igračke ili mekane predmete i pistite je da istražuje.

Pričajte s jednomjesečnom bebom ili joj čitajte! Uzmite svoju bebu u naručje i pričajte joj o tome kako ste proveli dan, što vidite, ili pričajte što ćete zajedno raditi. Počnite čitati svojoj bebi, prstom joj pokazujući zanimljive ilustracije. Iako je malena, njezin mozak upija svaku informaciju kao spužva. Neka beba sluša glazbu: Pjevajte svojoj bebi uspavanke i puštajte joj neku umirujuću glazbu.

Plešite sa svojom bebicom: Pustite omiljenu glazbu, uzmite bebu u naručje i u ritmu se krećite s njom po prostoriji. Ne samo što ćete svoje novorođenče upoznati sa svojim omiljenim autorima već ćete se i vi razgibati, a dijete će brže steći iskustvo kretanja i osjećaj za prostor oko sebe.

No pazite, baš kao odrasli i starija djeca, novorođenčad može biti prestimulirana. Ako primijetite da ih više ne zanima aktivnost kojom se bavite, ili ako postanu razdražljiva i umorna, vrijeme je da prestanete, njihovu malome mozgu potreban je odmor.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Profimedia.hr

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

bebin pupak

Neka vas ne plaši pupčani bataljak: Pravilnom njegom do zacijeljenog pupka

Mnogim je roditeljima, nakon što bebu donesu iz…

beba i motorika

Razvojne faze beba i kada bi trebalo obratiti se pedijatru

Svaka se beba razvija svojim tempom i nije…

beba plače

Kada beba plače, majčino tijelo odgovara stresom!

Tijekom prva tri mjeseca bebina života majke su…

čišćenje nosića

Važno je očistiti nosić: Jer, novorođenče ne zna disati na usta!

Bebicama su glasnice postavljene u viši položaj nego…

Pročitajte i:

Novorođenče

Majka Priroda se pobrinula: Za što su sve sposobne bebe čim se rode?

Doista smo čudesno svoreni, zar ne? Da bi čovjek kao vrsta opstao na Zemlji, evolucijski…

Dojenje može postati pravi užitak

Iskustvo majke: "Dojenje mi je bilo veći izazov od poroda, a na kraju sam dojila četiri godine!"

Svaka majka svome novorođenom djetetu želi osigurati najbolje. Tijekom trudnoće proučavamo načine poroda, bavimo se…

bebin plač

Zašto moja beba stalno plače?

Možete li zamisliti život u kojem bebe uopće ne plaču? Teško! Da vaša beba ne…

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…