koje adaptirano mlijeko odabrati za bebu

S dojenjem nije uspjelo. Koje adaptirano mlijeko odabrati?

Za svaku majku to je osjetljivo pitanje, koje mlijeko mogu dati bebi ako ne mogu/ne žele dojiti? Evo savjeta...

Iako ne očekujete ovakav početak teksta, naša iskustva s mnogim vašim pričama i naši pokušaji da nađemo odgovore na vaša pitanja kod liječnika i stručnjaka za dojenje govore da, žene odustaju od dojenja jer ne potraže pomoć kad se pojave problemi s dojenjem koje ne znaju riješiti, a pored njih je maleno djetešce koje hranu treba sada i odmah. Ako ste i vi u toj situaciji i još uvijek postoji nada da se vratite na prsa jer tek razmišljate o odustajanju od dojenja, savjetujemo da ne odustanete, već potražite pomoć.

Pitajte patronažnu sestru za pomoć, prijateljice koje su uspješno dojile, nazovite SOS telefon za dojenje Udruge Roda (091 22 77 220 i 01 61 77 520 radnim danom (i praznicima koji padaju na inače radni dan) od 17 do 20 h, vikendom od 15 do 20 h) i vjerujte da se većina problema s dojenjem mogu riješiti. Date li šansu dojenju, možda ćete izbjeći još veće komplikacije – o kojima nam redovito pišete na naš e-mail- s čestim promjenama vrsta adaptiranih mlijeka, bebinim odbijanjem mlijeka, povraćanjima, proljevima, s iscrpljenošću zbog noćnih ustajanja i pripremanja bočice… Majke koje su dojile s mnogim od ovih problema nikada se nisu susrele. Izbjegnite ih i vi tako što ćete pitati za pomoć. I na našem portalu vas očekuju brojni tekstovi na ovu temu od kojih izdvajamo: što sve može ugroziti dojenje, koje pogreške same radimo kad je dojenje u pitanju, koji su razlozi zašto odustajemo od dojenja.

Bočica je rješenje

Ako ipak morate djetetu ponuditi adaptirano mlijeko na bočicu, nemojte biti zabrinuti. Današnja ponuda mlijeka je velika i svi se proizvođači maksimalno trude zadovoljiti kvalitetom proizvoda te potrebe malih beba za zdravim i potpunim mliječnim obrocima. Ali koje adaptirano mlijeko odabrati?

Važno je da prije odluke popričate s patronažnom sestrom i pedijatrom. Oni su upoznati s vašim djetetom i u kontaktu su s puno majki koje im prenose iskustva s određenim formulama mlijeka te znaju koje mlijeko se najčešće i bez ikakvih problema koristi. Također ne treba zaboraviti na moguće alergije, posebice ako su alergije prisutne u vašoj obitelji. Pedijatar može procijeniti trebate li krenuti možda s hipoalergenim mlijekom.

koje adaptirano mlijeko odabrati za bebu

Koja vas adaptirana mlijeka očekuju na polici trgovine?

Mlijeko za novorođenče

Najsličnije je sastavu majčina mlijeka, slično je i izgledom, malo je rjeđe i kao takvo je namijenjeno bebama do 4. odnosno 6. tjedna života.

Prvo mlijeko 1

Ovo mlijeko je nešto gušće od prethodnog pa se nešto duže zadržava u želučiću bebe i dulje je drži sitom. Bebe s velikim apetitom najčešće su zadovoljne nakon bočice ovog mlijeka i noću nešto rjeđe traže bočicu. Što ujedno ne znači da trebate očekivati cijelu prespavanu noć. Hranite dijete ovim mlijekom sve do 5. odnosno 6. mjeseca života, a po potrebi i dulje, posebice ako dijete lijepo prihvati kašice.

Mlijeko za starije dijete 2

Ovo mlijeko je pogodno za bebe od oko 5. odnosno 6. mjeseca života. Njegov sastav više ne sliči toliko majčinom mlijeku, ima više nutrijenata, kaloričnije je te mu je dodano željezo i jod. Prijelaz na ovo mlijeko nije nužan, već se nudi kao mogućnost ako beba ima velike potrebe. Ovo je ujedno vrijeme kad dijete polako počinje jesti kašice pa u tom slučaju ako prihvaća kašice ne morate niti prijeći na ovo mlijeko (jer je ono kaloričnije), već nastavite s prvim mlijekom sve do godine dana djetetova života.

HA mlijeko (hipoalergeno)

Ovo mlijeko je napravljeno za osjetljive bebe koje imaju problema s alergijom na kravlje mlijeko. Kako bi se izbjegla alergijska reakcija na kravlje mlijeko postoji HA1 i HA2 hipoalergeno mlijeko kao početno i kao ono koje slijedi kad beba malo ojača. Ovo mlijeko je manje slatko od obične formule. Ni u kojem slučaju ne dodajte šećer u ovo mlijeko kako biste ga zasladili. Ako nema alergija u obitelji, ne morate preventivno kupovati hipoalergeno mlijeko već posegnite za jednom od ponuđenih adaptiranih formula.

Specijalno mlijeko

Ako je alergija na kravlje mlijeko toliko snažna da ne pomaže niti HA mlijeko, potražite u ljekarnama specijalno mlijeko koje je još blaže za osjetljiv želučić vaše bebe.

Osnovna pravila

  • Kolike ne pogađaju svu djecu, ali nisu ni tako rijetka pojava. Javljaju se i kod dojene djece i kod djece na bočici. U slučaju grčeva pomozite bebi probiotskim kapima, kapima protiv grčeva i masažom trbuščića. Pokušajte i sljedeće: mlijeko pripremite umjesto s vodom, s čajem od komorača.
  • Ne mijenjajte vrstu formule često jer to nije dobro za bebu. Kontrolirajte težinu bebe pa ako ne napreduje prema očekivanim vrijednostima posavjetujte se s pedijatrom.
  • Promijenite formulu ako dijete ima čestu proljevastu stolicu (više od 5 puta na dan) ili povraća. U tim se slučajevima svakako konzultirajte s pedijatrom koji može vaš individualni slučaj posebno promotriti i savjetovati vas.

Tekst: I.Š
Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Antonija Mišura Sandrić otkrila zašto doji i u javnosti

Košarkašica Antonija Mišura Sandrić ne libi se dojiti…

princ harry i Meghan Markle

Meghan Markle prvi puta u javnosti o Archieju, dojenju, iscrpljenosti...

Samo četiri mjeseca nakon porođaja Meghan i Harry…

žena leži na krevetu u grudnjaku nakon dojenja

Kada očekivati povratak dojki u normalu nakon dojenja?

Bolne bradavice, mlijeko koje curi, iscjedak... Što vas…

Pročitajte i:

bebin plač

Zašto moja beba stalno plače?

Možete li zamisliti život u kojem bebe uopće ne plaču? Teško! Da vaša beba ne…

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…