masaza bebe

Radionica masaže protiv kolika

Vrlo učinkovitom pomoći pri kolikama pokazuje se i nježna masaža cijelog tijela dojenčeta. U Zagrebu se jednom mjesečno održavaju radionice masaže koje mogu posjeti svi.

Već niz godina u Zagrebu se održavaju radionice masaže za bebe u kojima stručnjaci Centra dječjeg zdravlja pružaju savjete u vezi s dojenačkim grčevima. Nakon upoznavanja s prirodom problema uz pomoć izlaganja dr. Jovančevića, viši fizioterapeut praktično poučava roditelje o tehnikama držanja, masaže i vježbanja s dojenčetom.
Radionice su jednokratne, traju nešto više od sat vremena i održavaju se u Domu zdravlja Zagreb-zapad jednom mjesečno. Sudjelovanje je besplatno, a predbilježbe i dodatne informacije mogu se dobiti na telefon 098 403 808.

Svrha i ciljevi radionice

"Svrha je radionice dati emocionalnu podršku roditeljima i omogućiti im da razmjenjuju izvorna iskustva s drugim roditeljima, da razumiju što se točno događa, koji su mehanizmi u igri, da postanu svjesni kako to utječe na njih i saznaju kako se nositi s time. Roditelji su motivirani za dolazak na radionicu jer su kolike gorući problem. No tužna je činjenica da ih je za neke druge sadržaje znatno teže zainteresirati. Primjerice, tri godine održavali smo besplatnu školu roditeljstva u kojoj su sudjelovali vrhunski stručnjaci iz raznih područja, no nismo mogli skupiti dovoljan broj ljudi za jednu grupu", kaže dr. Jovančević te zaključuje: "Razdoblje dojenačkih kolika veoma je važan dio procesa razvoja zdrave osobnosti djeteta. Ako u tom ranom razdoblju roditelj doživi neuspjeh u komunikaciji s djetetom, ono neće lako ući u proces stvaranja sigurne privrženosti u kojem postoji apsolutna harmonija i razumijevanje s primarnim skrbnikom.

Ako je majka blokirana zbog svog straha, traume, to će kod djeteta stvoriti nesigurnu sliku o cijelom svijetu. Stoga je siguran tip privrženosti temelj mentalnog zdravlja."

Foto: Thinkstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

dojenački grčevi

Sve što trebate znati o dojenačkim grčevima i kako ih spriječiti

Zašto dolazi do tih mučnih "epizoda" i za…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i…

Radionica za one koji žele izbjeći kolike kod bebe

Jeste li ste se ikada zapitali zašto su…

Naučite zaustaviti bebine kolike

Beba ima kolike, kapi ne pomažu, a pedijatar…

Pročitajte i:

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…

Što nam govori bebino lice?

Mimika djeteta može nam od prvih dana otkriti mnogo o blagostanju i zdravlju djeteta