Prehrana dojilja i poticanje stvaranja mlijeka

Kako bi se dojilje trebale hraniti i koje to namirnice mogu pomoći u bržem stvaranju mlijeka?

Za dojilje je važno znati da mogu jesti svu hranu, ali s naglaskom da obroci budu umjerene veličine i raznoliki te da se konzumiraju redovito, bez velikih razmaka. Preporuča se 4 do 5 obroka na dan, s tim da nisu svi jednako veliki. Jedite one namirnice koje volite i jedite ih na miru, polako, bez stresa, ako je ikako moguće. Kad god možete radije birajte svježe sezonske namirnice, a što manje rafinirane ili konzervirane proizvode. Polako žvakanje hrane ima svoju važnost, ne samo za dojilje ili trudnice, već za sve. Miješanje hrane sa slinom važno je za bolju probavu.
Težinu možete korigirati već samim izborom namirnica i primjerenom fizičkom aktivnošću, a nikako odricanjem od hrane ili dijetama koje bi isključivale cijele skupine namirnica. Uostalom, dojenje čini čuda za žensku liniju, bar kod nekih žena.
Ne zaboravite da način na koji jedete prenosite i na dijete, ono uči prateći vaše pokrete i ponašanje tijekom obroka, stoga se potrudite uživati i osjećati ugodno dok jedete i neka dijete prati kako kuhate, kasnije kad ga već možete lakše pridržavati na jednom boku ili u nosiljci (još bolje!)

, Image: 287953901, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Tetra Images

Učestalo dojenje najbolji je izvor mlijeka

Ako vam se učini da dijete ima manje mokrih pelena nego obično i da slabije dobiva na težini, nemojte odmah paničariti. Svakoj bebi treba dati vremena da uspostavi potrebnu količinu mlijeka redovitim i učestalim stavljanjem na prsa jer to je najispravniji način da dobije onoliku količinu hrane koliko mu je potrebno. Želučić novorođenčeta je tako mali da niti ne treba primiti puno majčinog mlijeka. Neiskusnoj majci to se može učiniti premalo ili djetetov plač može protumačiti željom za hranom, no treba znati da je puno razloga zašto dijete plače. Taj mali želudac se brzo puni i vrlo brzo prazni, stoga je često stavljanje na prsa najpoželjnija stvar u tom uzrastu. Pogrešno je uvjerenje da je neko novorođenče “proždrljivo” ili da ima veće potrebe od ostalih. Ono samo češće treba sisati i biti uz majku.
Želite li ipak biti sigurni da je hrana koja jedete dovoljna za stvaranje potrebne količine mlijeka, može pomoći izbor namirnica koje potiču stvaranje mlijeka. Pritom na umu valja imati da na normalno stvaranje mlijeka osim redovitog hranjenja utječe i unos tekućine, spavanje i opuštanje. Iako to nije izvedivo u vrijeme kad vi to želite, pokušajte se prilagoditi djetetovu ritmu i hvatajte san ili se opuštajte dok ono spava. Jasno, imate li još koje dijete kraj sebe, taj dio priče je malo teže izvediv, no sami procjenite kad je vrijeme da zatražite i nečiju pomoć oko starijeg djeteta.

Galaktagozi – tvari koje pospješuju izlučivanje mlijeka kod sisavaca

Jedno od preporučenih namirnica za povećanje mlijeka je komorač koje možete jesti sirovog, kuhanog, pirjanog na maslinovu ulju i u malo vode ili ćete ga pronaći u čajevima koji potiču laktaciju. U tu skupinu spadaju i repa, mrkva, batat, crvenkasto povrće koje sadrži beta-karoten koji bi dojilje trebale više konzumirati. Sirova repa pomaže i u nadomještanju razine željeza, a dobar je izvor mnogih minerala i vitamina. Baš kao i tamnozeleno povrće koje među ostalim sadrži i fitoestrogen koji podržava dojenje.

Autumn harvest salad with apple and roasted pumpkin seeds, Image: 300243855, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Voće
Potrebno je uzimati različite vrste voća, svježe i kuhano, različitih boja, više puta na dan. Nemojte pretjerati s unosom sokova jer u njih ulazi puno više voća nego biste ga pojeli da ga jedete kao voćku.

Žitarice i mahunarke potiču stvaranje mlijeka, ali i orašasti plodovi u sirovom obliku, neslani!

Masnoće koje dojilja unosi utjecat će na sastav masnoće maminog mlijeka. Preporuča se hladno prešano djevičansko maslinovo ulje, hladno prešano laneno i sezamovo ulje u salatama. Svakodnevno uključite u jedan obrok omega-3 masne kiseline čiji izvor su plava riba, tuna, sardina, losos, chia sjemenke, bundevine sjemenke, sjemenke lana, orasi.

Na kraju, ako nemate problema s intolerancijom na laktozu tu je i skupina mliječnih proizvoda koja pomaže u dobavljanju dovoljnih količina kalcija, no moguće ga je dobiti i kroz drugu vrstu hrane – tamnozeleno povrće, sjemenke, ribe).
*Biljni pripravci koji potiču izlučivanje mlijeka su piskavica, blaženi čkalj, lucerna, anis, korijen astragalusa, čičak, kopriva, sapunika, verbena i list crvene maline. Sljezov korijen pomoći će u apsorpciji istih.
Također više mlijeka možete očekivati nakon što pijete neprokuhano mlijeko, juhu od kostiju, namočene kaše tipa zobena kaša, laktofermentirano piće poput kombuche.
* Prema autorima Velike knjige o prehrani i njezi djece (Sally Fallon Morell. Thomas S. Cowan, dr. med)

Tekst: Ivančica Tarade
Izvor: Moji prvi dani, Hrvatska udruga patronažnih sestara
Foto: Profimedia

 

 

Tagovi: , , , , , , ,

Vezano uz temu

Slavne mame bez uljepšavanja (po)kazale što misle o dojenju

O temi dojenja nerijetko se "lome koplja". I…

dojenje

Nikad realniji prikaz dojenja iz objektiva poznate fotografkinje

Složenost dojenja ono je što je fotografkinja Sophie…

mama doji bebu

Znanstvenici otkrili do čeka može dovesti inzistiranje na dojenju

Problemi s dojenjem, u kombinaciji s pritiskom društva…

Pročitajte i:

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…