postavljanje bebe u položaj na trbuh

Postavljajte bebu na trbuh – položaj koji pospješuje sveukupni razvoj

Poželjno je bebe tijekom dana postavljati u položaj na trbuh jer će on pospješiti prvi veliki korak – podizanje i držanje glavice, a zatim udariti temelj i sljedećem koraku okretanju na leđa što će pak otvoriti vrata sjedenju, puzanju i na kraju hodanju...

Beba od nekoliko mjeseci treba moći sama držati glavicu i dalje nastaviti jačati mišiće cijeloga tijela kako bi kasnije naučila sjediti, puzati, a zatim i hodati. Za sveobuhvatan razvoj koji je pred njom najbolje je da što češće boravi u ležećem položaju na trbuhu. Za roditelje to znači da bebu trebaju postavljati u taj položaj vrlo rano kako bi se naučila na njega.

Iako bi beba mogla protestirati kad je stavite na trbuh, nemojte se dati smesti. Postavljate je na trbuh barem dva do tri puta na dan, a nakon prvog mjeseca i češće. Takav položaj možete odlično ostvariti na podu ili na druge načine:

  • Ruke. Primite dijete trbuhom prema dolje na podlaktice. Ovaj položaj pomaže kod kolika jer su topli dlanovi i prsti položeni na djetetov trbuh i lagano ga masira.

postavljanje bebe u položaj na trbuh

  • Trbuh: Beba leži na vašem trbuhu ili na prsima te se s vremenom interesira za vaše lice i podiže glavicu kako bi vas pogledalo.

postavljanje bebe u položaj na trbuh

  • Rame. Beba leži na vašem ramenu i zbog položaja s vremenom počinje dizati glavicu.

postavljanje bebe u položaj na trbuh

  • Krilo. Beba leži na koljenima roditelja u položaju na trbuhu.

Na podlozi

Od 6. tjedna možete dijete polegnuti na trbuh na tvrdu podlogu na podu polako spuštajući mu glavicu. Jako je važno da je podloga tvrda kako bi dijete osjetilo svoje tijelo i čvrst oslonac kad se rukicama počne odgurivati i podizati glavicu (izbjegavajte debele spužve ili debele mekane podloge jer dijete kroz njih propada i ne osjeća sigurnost za učenje novih pokreta).

Najbolje je takve vježbice raditi kad je dijete sito i zadovoljno čime ćete povećati šanse da zavoli taj položaj i smatra ga zabavnim. Igrajte se šarenim igračkama koje će dijete s vremenom željeti dosegnuti. Po želji možete bebi pod rukice i pazuhe staviti zarolani ručnik kao potporu. Vidjet ćete kad će se dijete umoriti i početi polako pokazivati nervozu pa ćete ga jednostavno uzeti na ruke ili okrenuti na leđa.

postavljanje bebe u položaj na trbuh

Položaj na trbuhu nije za spavanje

Dok je tijekom dana poželjno postavljati bebu u taj položaj, za noć i spavanje on se ne preporučuje zbog povećanog rizika od iznenadne dojenačke smrti. Zato se preporučuje bebu postavljati na leđa odnosno pod leđa joj postavljati ručnik kako bi bilo u laganom položaju na boku. Djeca koja se već nauče okretati s nekoliko mjeseci mogla bi se okrenuti na trbuh tijekom sna. Vraćajte ga u položaj na leđa.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

bebin plač

Zašto moja beba stalno plače?

Možete li zamisliti život u kojem bebe uopće ne plaču? Teško! Da vaša beba ne…

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…